11.10.2022 | Sigbjørn Vedeld

Siden 1990 har Ole Martin Hvidsten drevet familiegården i Skjeberg i Viken. 2000 slaktegris og en ammekubesetning på 30 mordyr er essensen i gårdsdrifta til Ole Martin. I tillegg dyrker han 350 dekar økologisk korn.

- Jeg trengte ikke betenkningstid da Felleskjøpet spurte om jeg ville være med på dette. Den nye visjonen om å ta vare på jorda, dyra og framtida er jo essensen i alt det vi bønder holder på med.

Ole Martin sier landbruket er ikke en bransje hvor du kan jage rask profitt.

- En liten del av gårdsdrifta ligger i skogen. Her har du gjerne et perspektiv på 100 år fra et tre blir planta til det felles. Hvem vet hvordan verden ser ut da? Da handler om å ivareta nettopp prinsippet om å ta vare på det rundt oss, og vi kan ikke akkurat tenke raskt utbytte, sier Ole Martin Hvidsten.

Regenerativ dyrking

Bonden fra tidligere Østfold fylke dyrker kornet og graset økologisk, og han har gått over til en regenerativ måte å dyrke jorda på.

- Det handler om å forbedre og bygge opp jorda til et landbruk hvor vi ikke bruker mineralgjødsel. Vi tok i bruk en blanding med blant melkesyrebakterier og sopp for å kickstarte bearbeidingen. Det er ufattelig hvor fort jorda responderer. Regenerativt landbruk er i full utvikling i Europa. Her i Norge ligger vi nok litt bak. Med siste årets eskalerende priser på innsatsmidler må jeg innrømme det har vært godt å ikke blitt plaga med de høye prisene på kunstgjødsel, sier Ole Martin Hvidsten.

Familiegården i Skjeberg har neste år 100-årskjubileum i familiens eie.

Det ekte landbruket

Ved siden av gårdsdrifta er Ole Martin Hvidsten aktiv tillitsvalgt i Felleskjøpet. Smak og behag har gjort at han alltid har sverget til finsk traktor, men kraftfôret til grisene og såkornet kjøpes alltid inn hos Felleskjøpet.

- Felleskjøpet er min foretrukne partner på det meste jeg trenger for å dyrke og drive gården. Slaktegrisene spiser cirka 600 tonn kraftfôr i året.

I Felleskjøpets reklamefilmer har det vært avgjørende å vise fram det autentiske landbruket for å underbygge samvirkets nye visjon «Sammen tar vi vare på jorda, dyra og framtida». Bøndene fikk snakke helt fritt uten et ferdigprodusert manus. I noen av reklamefilmene ser du Ole Martin plystre inn kuene, som kommer løpende når han rister på den gule kraftfôrbøtta. Noen kjendisstatus på bakgrunn av reklamefilmen tar derimot den sindige Skjeberg-bonden med stor ro.

- Det får eventuelt bli en bonus. Min intensjon med å være med har utelukkende vært å løfte fram det ekte, norske landbruket, sier Ole Martin Hvidsten.