10.10.2022 | Sigbjørn Vedeld

Siden 2008 har hun drevet Fredheim gård på Stange i Innlandet. Gården har 7500 verpehøner, og Louise Gjør dyrker grønnsaker, blant annet kål, løk, blomkål og jordskokk.

- Det var faktisk min farmor som kjøpte gården for 69.000 kroner i 1939. Den gangen ble det sett på som veldig spesielt, men hun var et arbeidsjern av de sjeldne og var klokkeklar på at hun skulle drive gard. Slik ble det også.

imagevwit6.png

Fineste stedet

Louise forteller at både farmoren, og senere hennes egen far har jobbet kreativt og forsøkt litt av hvert i utviklingen av gården.

- Og slik har nok også jeg fortsatt det siden jeg tok over for 14 år siden, sier Louise med et smil.

Grønnsaksbonden hadde få betenkeligheter da hun fikk spørsmål om å delta i Felleskjøpets nye kampanje.

- Først og fremt er dette noe som opptar meg sterkt, og det er også helt korrekt å bruke autentiske bønder. Jeg er heller ikke så redd for å stikke meg fram, og for de som har sett reklamefilmene, skjønner de at det er lurt å ha med et klipp fra Stange. Finere sted finnes jo ikke.

720x480 Fredheim gård.jpg

Selvforsyning

Louise mener alle og enhver bør ha et sterkere forhold til å ta vare på det vi har rundt oss.

- Jeg tror vi har mye å hente på selvforsyning. Jeg lagrer selv grønnsaker gjennom nesten hele året, og ser hvor lang holdbarhetstid produktene har. Mange av oss har et for lettvint forhold til å kaste mat, mener Louise.

Fredheim gård har også sitt eget gårdsutsalg, hvor de i sesong har cirka 35 typer grønnsaker i utsalget. Gjennom store deler av året har de lager av grønnsaker som blant annet løk, kålrot, gulrot, poteter og beter.

Louise og Fredheim gård har vært fast kunde av Felleskjøpet i en årrekke. Hun er godt fornøyd med bondesamvirket, men mener samtidig selskapet noen ganger kan ha godt av å stoppe opp litt.

- Jeg er redd Felleskjøpet skal bli for stort. Dette kan fort gå utover kvaliteten på tjenesten som leveres. Det er viktig å være god på det man driver med, og ikke gape for høyt. Dette er det, etter min oppfatning, noen ganger tendenser til i Felleskjøpet. Hos oss snakker vi ofte om at vi skal være bra nok med det vi har. Det kan gjerne overføres til Felleskjøpet også, sier Louise Gjør.