11.09.2020 | Camilla Mellemstrand

Frem til for noen år siden var det traktorselgerne på avdelingene rundt om i landet som hadde ansvar for både taksering, innbytte og salg av brukte traktorer og redskap. De siste par åra har Felleskjøpet både sentralisert og profesjonalisert bruktsalget sitt. Felleskjøpets nasjonale bruktsenter, som startet med to menn og litt lånt plass på avdelingen på Kløfta, har nå blitt til fire ansatte og åtte dekar lagringsplass på egen adresse. Felleskjøpet eide allerede den aktuelle tomta et steinkast fra avdelingen på Kløfta, men den måtte ryddes for trær og gruslegges for å gjøre plass til de brukte maskinene.

Felleskjøpet omsatte brukte traktorer og maskiner for 340 millioner i 2019, og nasjonal salgssjef for bruktsalget, Tor Helge Uglum, sier den nye organiseringen av bruktsalget har vært vellykket.

- Nå må alle innbyttetakster innom bruktsenteret for godkjenning. Når en og samme person setter hundrevis av takster i løpet av året, blir takstene riktigere og mer forutsigbare enn om alle selgerne skal sette innbyttetakster selv. At vi har sentralisert salget har også vært en forutsetning for å lykkes på eksportmarkedet, forteller Uglum.

Import og eksport

Når det nasjonale bruktsenteret har satt en takst på traktoren eller redskapen, skal maskinen fortrinnsvis selges lokalt. Lykkes ikke dette innen en måned, skal maskinen fraktes til bruktsenteret på Kløfta, som enten kan selge den fra bruktsenteret, på Finn eller til eksportmarkedet.

- Vi hadde en vanvittig etterspørsel fra Europa etter brukte traktorer i begynnelsen av Corona-perioden da kronekursen falt, men nå merker vi at også bønder nedover i Europa sitter på gjerdet på grunn av usikkerhet, sier Uglum. Han forteller at bruktsenteret også vil hjelpe kundene med forhandlerimport av spesialmaskiner fra John Deere som ikke er tilgjengelig på det norske bruktmarkedet. Så langt har de hjulpet til med å importere en beltetraktor og en finsnitter.

- Det er viktig for oss at kundene våre får tak i de John Deere-maskinene de ønsker seg, enten det er snakk om brukt eller nytt. Hvis en kunde ønsker seg en John Deere-maskin som ikke finnes på det norske bruktmarkedet, bistår vi med import via vårt nettverk av europeiske forhandlere. Vi importerer bare maskiner med kjent historikk og bare fra godkjente John Deere-forhandlere, sier Uglum.

Kundens behov og lommebok

Sist ansatt av de fire selgerne på bruktsenteret, er Ola Hytjan. Han er planteprodusent, driver med leiekjøring, har jobbet deltid på verkstedet på Kløfta i mange år og er langt over gjennomsnittet opptatt av traktorer og landbruksmaskiner. Hytjan er glad for å være en del av Felleskjøpets bruktsatsing.

- Det er selvsagt stas å selge og kjøpe nye traktorer, men for de fleste som starter opp, er det ikke aktuelt å kjøpe helt ny traktor. Jeg har selv vært ung, nyoppstarta entreprenør med usikker oppdragsmengde, og i den fasen var det ikke aktuelt å kjøpe nytt. Det finnes mange som meg der ute. Skal du ha en traktor nummer to, som hovedsakelig skal brukes til fôring, kan det også være fornuftig å kjøpe brukt. Å hjelpe kunder med å finne den maskinen som passer akkurat deres behov og lommebok, er givende. For meg som er langt over middels teknikkinteressert er det også morsomt å være borti litt forskjellige merker, sier Hytjan.