04.11.2020 | Camilla Mellemstrand

Som rundballeentreprenør i et område hvor gradestokken ofte viser tjue kuldegrader og hvor mange bønder har fått nok av å sloss med rundballenett som har frosset fast i graset, hadde Jorulf Grue mer enn én gang sagt til Felleskjøpets maskinfolk at han ville stå først i køen den dagen John Deere kommer med rundballepresser med breiplast. Da John Deere var på jakt etter en bonde som ville være med å teste deres breiplastpresser under norske forhold, var den erfarne entreprenøren, en naturlig mann å spørre.

- Den sjansen kunne jeg selvsagt ikke la gå fra meg. Tenk å få muligheten til å påvirke selveste John Deere, slik at pressa kan bli akkurat sånn vi ønsker å ha den under våre klimatiske og agronomiske forhold, sier gårdbrukeren, som siden 80-tallet har pressa over 100 000 rundballer.

- Jeg må jo bare innrømme at det kan være dritkjedelig å presse rundballer noen ganger, men å være med på produktutvikling, det har vært utrolig spennende, sier Jorulf. I perioder har tenkt på breiplast både til frokost, lunsj, middag og i seine nattetimer. Han får ingen penger for oppdraget, men er motivert av at resultatet kan forbedre både hans egen og kollegers arbeidshverdag, både i slåtten og i innefôringssesongen.

- Det er moro å jobbe med John Deere. De er perfeksjonister. De vil ikke bare kopiere andres løsninger, men finne på noe helt nytt. Det passer meg godt. Jeg blir også sur hvis ting ikke fungerer helt perfekt, ler sauebonden.

Østerdals-english

Det tok ikke lang tid før de franske teknikerne som kom til sauebonden på Kvikne, forstod at grashøsting i et system med to slåtter og langt gras under fuktige forhold, er noe ganske annet enn grashøsting i et system med fire-fem slåtter og tørt, kort gras i mellom-Europa. Store mengder vått gras fullt av plantesaft, skapte trøbbel for breiplasten. Franskmennene klødde seg i hodet.

- If it can work here, it will work everywhere, sa sauebonden optimistisk på flytende Østerdals-english.

Siden den gang har det vært mye prøving og feiling og mange gårdsbesøk fra Frankrike. Det har vært tilpasninger, innstillinger og justeringer. Til årets sesong var C 441 R-pressa til Jorulf oppdatert til siste utviklingsstadium. Etter å ha pressa 4000 baller med breiplast denne sesongen, konkluderer bonden med at løsningen fungerer svært godt under både enkle og krevende forhold.

- Jeg har kjørt presser av ulike merker, både med og uten breiplast. C 441 R er den absolutt beste pressa jeg har kjørt. Jeg synes ikke den kan sammenliknes med noe jeg har kjørt tidligere. Den er så driftssikker og har en imponerende kapasitet. Den får mange fôrenheter i hver ball og graset blir godt kutta. At den har store deksel på sidene og at du har tilgang til alle bevegelige slitedeler når du åpner dekselet, gjør den enkel å vedlikeholde og du kan straks se hvis noe må byttes ut. Når den nå også kommer med breiplast mener jeg den er nesten perfekt, sier den erfarne entreprenøren.

Enkelt å bytte

Blant fordelene med John Deeres breiplastsystem, er at breiplastrullen sitter under samme deksel og bruker samme innmatingssystem.

- Siden det ikke er snakk om to ulike systemer, er det veldig enkelt å skifte mellom breiplast og nett, forteller Grue. Han trekker også fram viktigheten av at plastrullen ligger under deksel, slik at det er skjermet for vær og vind og diverse forurensning.

Enkelt å bytte: Rullen med nett og rullen med plast ligger rett under hverandre under samme deksel. Det er ikke to separate systemer, men ett felles, slik at det er enkelt å bytte fra det ene til det andre.

175 baller per rull

Grue bruker to hele runder med breiplast og litt overlapp per rundball. Det betyr ca 175 rundballer per rundballe og en plastkostnad på mellom seks og ti kroner per ball, avhengig av hvilken breiplastkvalitet man velger. Åtte lag plast utenpå er standard i Jorulfs område, både på første og andreslåtten.

Siden breiplast er lettere å ødelegge enn nett, er pressa til Jorulf justert for å skåne plasten. Det er montert en clutch på den nederste rullen på bakluka, som gjør at denne rullen stopper å gå rundt når bakluka åpner seg.

Med såpass tungt utstyr er Jorulf opptatt av å ikke kjøre mer enn høyst nødvendig.

- Skal jeg presse rundballer for folk, må de rake sammen strengene først. Jeg samarbeider med en entreprenør som har ni meters rive, slik at vi får samla tre og tre ranker. Det er en stor fordel for både for kunden og for meg. Når det er store ranker, kjører vi mye saktere og bruker mye mindre diesel, i tillegg til at vi unngår unødvendig jordpakking. I framtida vil det nok bli mer og mer utbredt med faste kjørespor når man skal kjøre med slike skysser.



Skåner plasten: Den nederste rullen i bakluka har en clutch som gjør at den stopper når bakluka åpner seg, noe som forhindrer at rullen skader breiplasten.

Unngår gras mellom lagene

Et av spørsmålene Jorulf Grue ofte får når det gjelder breiplastpressa, er hvordan han unngår at det kommer gras mellom lagene av breiplast.

- En nyttig funksjon er at man kan justere hvor mange sekunder det skal gå fra rundballen er ferdig til breiplasten skal legges på. Her har jeg lagt inn åtte sekunders forsinkelse, slik at jeg ikke trekker inn gras samtidig som jeg legger på breiplast. På åtte sekunder har pressa gått seg fri for gras og breiplasten legger seg som en hinne utenpå ballen. Da går det problemfritt å få av plasten, selv i tjue minus. Det er verdt å vente åtte sekunder når du kan spare masse frustrasjon og irritasjon på fôrbrettet på kalde vinterdager, sier Grue. Han er glad for å kunne tilby kundene sine breiplast.

- Av de 5000 ballene jeg pressa i år, valgte kundene breiplast på 4000. Det finnes noen fôringsløsninger hvor det fremdeles egner seg best med nett, sier entreprenøren. Akkurat nå venter han i spenning på om hans siste geniale ide blir tatt til etterretning av John Deere. Løsningen han har kommet på, bidrar til at «slipset» eller «halen» på breiplasten, blir smalere.

- Ha ha. Jeg var så fornøyd da jeg kom på den ideen, at jeg måtte inn og ta meg en liten akevitt, det var tross alt seint på lørdagskvelden, ler John Deeres svar på Reodor Felgen, før han skal ut på årets siste slåtteoppdrag i sein septembersol.

 

God oversikt: Når du åpner det store dekselet på siden, har du tilgang til alle bevegelige slitedeler og kan enkelt se hvis noe må skiftes eller vedlikeholdes.

 

Fornøyd med Felleskjøpet: Jorulf er full av lovord om Felleskjøpets avdeling på Tynset. – Med dem i ryggen får jeg alltid hjelp når jeg trenger det. De kan faget og er utrolig serviceinnstilte, sier bonden. Her i snakk med salgskonsulent Erik Aaen.