23.09.2021 | Håvard Simonsen

Dyra er på beite, rundballekutteren er behørig vasket og fjøset skal tømmes for talle når vi møter Ole Bjarne og faren Trond Enger en varm sommerdag på Tangen sør for Hamar. Vi får derfor ikke se den nye rundballekutteren i bruk, men de to deler gjerne sine erfaringer. Enger bruker rundballekutter til både fôring og strøing i fjøset der han har ca. 50 ammekuer pluss ungdyr.

– Vi har hatt rundballekutter siden 2007, men den gamle Kverneland 853-modellen var brukt opp. Vi valgte å bytte og fortsatte med en oppdatert Kverneland 863. Og denne gang har vi valgt svingbar tut, som kanskje er den største forskjellen, forteller Enger.

– Du kan i prinsippet stå på samme flekken å spre hele arealet rundt deg. Vi kan fint spre i 15 meter bredde, men fjøset er 56 meter langt, så vi må jo kjøre litt, sier Trond, som står for mye av stellet i ammekufjøset.

Kverneland 863 rundballekutter

Kontakt oss for et godt tilbud på Kverneland 863

Fôring og strøing

– Kutteren har to gir som gjør at du kan bruke den til både å fôre og strø med. Det passer godt for oss, ikke minst strøfunksjonen her som det er tallefjøs. Kutteren spruter halmen opptil 18 meter. Den sprer ganske fint og med svingbar tut er det enkelt å fordele halmen over tallearealet, sier Enger. De har erfart at det blir noe «søl» med halm nærme kutteren, men anser det ikke som noe stort problem.

Enger fôrer utelukkende med rundballer som lagres ute hele vinteren. Da har rundballekutteren vist seg å fungere godt.

– Den takler veldig greit frosne rundballer, og det er selvfølgelig en fordel at dyra får tildelt ferdig oppkuttet fôr, slik at de ikke behøver å bruke energi på å «rive og slite» i en frossen silomasse, sier Ole Bjarne.

– Vi bruker noe lengre tid, men sitter i en traktor med varmeapparat når vi gjør jobben. Da det var 25 kuldegrader og frosne bunter i vinter, fungerte dette helt suverent, legger Trond til.

Under fôring er tuten vendt ned mot en trakt som sørger for at fôret faller jevnt ned når kutteren kjøres langs fôrbrettet.

– Vi synes det er fint at rundballekutteren går på hjul som en henger og ikke er montert på 3-punkten på traktoren. Ulempen er kanskje at du må rygge litt under bruk, men det er mye bedre i forhold til tyngde, sier Enger.

Kjøre etter forholdene

Med sin lange erfaring i bruk av rundballekutter, understreker Ole Bjarne og Trond at også denne redskapen må kjøres etter forholdene for at resultatet skal bli godt.

– Du må lære deg maskinen og fôret ditt. Bruken er blant annet avhengig av om du har tørt eller bløtt fôr. Du må lære deg hvor raskt du kan kjøre innmaterbeltet og regulere hastigheten. Det er en erfaringssak, sier Trond. Han understreker imidlertid at den nye kutteren har mindre tendens til å tette seg enn den tidligere modellen.

De nye rundballekutterne fra Kverneland har økte dimensjoner på svinghjulhuset og kastehjulet, for å kunne takle større mengder med materiale og kutte massen raskere.

Enger sier det er viktig å ha mange og skarpe kniver på trommelen der materialet kuttes og mates inn mot «vifta».

– Det er alltid en fordel med relativt nye og kvasse kniver, og mange kniver. Vi føler det fungerer best når en får kuttet fôret godt. Men dette er jo litt avhengig av hvordan fôret er og hva du ønsker, blant annet kuttlengden på fôret, sier Ole Bjarne.

Enger er i et område med mye stein, og småstein som kommer med i fôr og halm kan fort gå ut over knivene. Han understreker derfor at det er viktig å følge med og sørge for godt vedlikehold.

– Det har vært veldig lite vedlikehold, bortsett fra kniver. Du må passe på å holde innmaterkjedene stramme fordi de strekker seg ved bruk, men ellers er det bare noen smørenipler og skift av girolje, sier han.

SWING IT: Trond Enger, som tar mye av stellet i ammekufjøset, liker den svingbare tuten som gjør at han kan fordele strøhalmen i alle retninger.

Kjører ofte to bunter

Bakveggen på 863-modellen kan senkes hydraulisk, slik at rundballer eller firkantbunter kan lastes inn uten behov for annen redskap. Med nedsenket bakvegg er det også plass til to rundballer i kutteren.

– Vi bruker traktor med laster når vi legger rundballer i kutteren. Vi synes det fungerer best. Du skal uansett ta av plast og nett på ballene, sier Enger.

De bruker ofte muligheten til å legge to bunter i kutteren. Enten to grasbunter når det går mye fôr, eller en grasbunt og en halmbunt for å kunne fôre og strø i «samme» operasjon.

SKARPE KNIVER: Mange og skarpe kniver og riktig innmatingshastighet ut fra fôr og forhold er viktig for god kutting og resultat, understreker Ole Bjarne Trond Enger.

Kverneland 863 rundballekutter