13.11.2019 | Felleskøpet

I mange former og farger

Amaryllis er en like selvfølgelig del av julen som ribbe, gløgg og pepperkaker. Den vanligste typen er den klassiske røde. Men faktisk finnes det mer enn hundre forskjellige sorter, og i de senere årene har det begynt å dukke opp stadig flere sorter i butikkene. Det finnes storblomstrede, småblomstrede og riktblomstrende i forskjellige nyanser av rødt, hvitt, rosa og gult. De kan være ensfargede, spraglete, stripete eller stjerneformede og har fantasifulle navn som Bright Spark, Bondelilje og Stargazer.

Blomstens opphav

Navnet amaryllis kommer fra det greske ordet amaryssein, som betyr å glinse eller glitre. De første amaryllisene kom til Nord-Europa i midten av 1700-tallet, men det var først i begynnelsen av 1800-tallet at de ble populære som potteplanter. Frem til 1960-tallet ble de plantet i potter om vinteren, slik at de skulle blomstre om våren når amaryllisen har sin naturlige blomstringstid. Nå for tiden kan produsentene bruke temperaturbehandling for å lure dem til å blomstre til jul i stedet. Men ønsker du å kunne kose deg med de fine blomstene om våren også, kan du ta vare på løkene i år etter år. Etter hvert går de tilbake til den naturlige blomstringstiden.


Amaryllis er ikke bare vakker, men også veldig lettstelt. Alt den trenger ligger lagret i løken, og den blomstrer uansett om den får vann eller ikke. Dermed er det bare å kjøpe med seg en løk i en potte, og vente. Blir den rød, gul, hvit, stripete, prikkete eller stjerneformet? Alternativene er mange, men alle pynter like fint opp i vinduskarmen.

Slik tar du vare på amaryllis

Sett amaryllisen på et lyst sted, og vann sparsomt. Amaryllis har behov for å tørke opp mellom hver vanning. Mindre vann og sval plassering får blomstene til å vare lenger. Det kan være lurt å støtte opp de storblomstrede sortene når klokkene slår seg ut, slik at stilken holder.