12.04.2024 | Idun Rosenfeld

Favorittfôr

Champion Gull ble introdusert til norske hester i 2001, og har fra starten av vært en favoritt til mange hester som er i full trening og trenger lett fordøyelig fôr. Måten fôret lages på kalles mikronisering, og er en skånsom, men effektiv varmebehandling. Dette bevarer kornets naturlige utseende, slik at vi gjenkjenner det som et müslifôr med mange ulike råvarer. Viktige vitaminer og mineraler er blandet sammen med gode proteinkilder og deretter presset til en pellets (grunnpellets). Fra 2022 ble det også blandet inn en fiberpellets i fôret for å øke fiberandelen og senke stivelsesinnholdet. De mikroniserte råvarene er mais, bygg og grønne erter. Fôret er også smaksatt med oreganoolje, som er kjent for å stimulere gunstige bakterier i fordøyelsessystemet, og samtidig dempe vekst av uheldige bakterier.

Champion Sølv

Når det en periode ikke er mulig å produsere Champion Gull og andre mikroniserte fôr, har det blitt utviklet en erstatter som er så lik Champion Gull som mulig uten å bruke müsliråvarer. Alle råvarene er nå pelleterte hver for seg, slik at det i tillegg til grunnpelletsen og fiberpelletsen, nå også er lyse byggpellets, gule maispellets og grønne ertepellets blandet inn. Det nye fôret Champion Sølv har svært likt næringsinnhold som Champion Gull, men er i pelletert form, ikke som en müsli. Det er med andre ord ikke Gull, men det nest beste, Sølv. Fôret er til salgs i en begrenset periode, og kommer i nøytrale, brune sekker med navnet trykket på siden, samt en innholdsdeklarasjon klebet på sekken. Fra høsten 2024 forventes Champion Gull å være tilbake i salg.

God pris!

Når man handler edle metaller som gull og sølv er det godt kjent at prisen er ulik. Slik er det også med Champion Gull og Champion Sølv, der Champion Sølv er omtrent en krone kiloen billigere. Det betyr at en 25-kilos sekk med Champion Sølv koster ca. 25 kroner mindre enn Champion Gull. Greit å ta med seg når alt annet blir dyrere!

Hvilke hester kan få Champion Sølv?

Champion Sølv anbefales til samme typer hest som tidligere har fått anbefalt Champion Gull: hester i full trening og som har et høyt energibehov til treningen. Champion Sølv har noe lavere fordøyelighet av enkelte næringsstoffer i sammenlikning med Champion Gull, slik at for eksempel seniorhester som har redusert evne til næringsopptak må øke fôrmengden noe, anslagsvis 5 %. Champion Gull er kjent for å øke hestens energinivå under trening, og enkelte kan merke at Champion Sølv har noe mindre effekt på hestens energinivå. Om man ønsker en mer energisk hest er det mulig å legge til noe Champion Havre i rasjonen.

Tilvenning

For hester som i dag får Champion Gull vil det være minimalt behov for tilvenning til Champion Sølv, da råvaresammensetningen og næringsinnholdet er tilnærmet likt. For hester som skal tilvennes Champion Sølv som en overgang fra annet fôr enn Gull anbefaler vi en gradvis tilvenning over en ukes tid.

Innhold i Champion Sølv

 • Bygg, betepulp, lusernemel, hvetekli, mais, erter, hvete, sukkerrørmelasse, vegetabilsk fett, salt, monokalsiumfosfat, kalksteinsmel, magnesiumoksid, smakspremiks
 • Analytisk innhold
 • Råprotein: 11 %
 • Fordøyelig råprotein: 7,5 %
 • Trevler: 9 %
 • Fett: 5,9 %
 • Stivelse: 27,5 %
 • Sukker: 6 %
 • Kalsium: 10 g/kg
 • Fosfor: 5 g/kg
 • Magnesium: 3,5 g/kg
 • For fullstendig næringsinnhold, se deklarasjon på sekken.