22.02.2018 | Felleskjøpet

Fire uker inn i det nye året 2018 ble den overlevert til Ålesund brannvesen, til stor begeistring blant det lokale brannmannskapet. Brannsjef Geir Thorsen og resten av vaktlaget ved brannstasjonen var raskt ute med å teste Gatoren og blålysene. 

– Maskinen skal inn i beredskapsoppdrag innen forurensning, oljevern, skog- og lyngbranner og ellers i trange bygater og operasjoner i vanskelig terreng, forteller Trygve Jakob Aasen, selger Park og Anlegg.

– Det her var en spennende ordre, som nok har potensiale hos flere nødetater og sivilforsvar rundt om i Norge, med tanke på topografien de må operere i her til lands, kommenterer Anders Meland, sjef Park og Anlegg i Felleskjøpet.

Foliering av Gatoren ble utført av Arkeoplan i Molde, mens blålys og sirene ble levert av Simarud Electronic A/S. Klargjøring og montering er gjort av dyktige mekanikere på Felleskjøpets verksted i Molde. De har montert blålys og sirene sammen med annet originalt tilbehør. For Felleskjøpet har dette oppdraget vært et svært godt samarbeid mellom for- og ettermarked, med samhandling mellom selger, mekaniker og verksted som har levert etter kundens ønsker og behov.

Nytt verktøy for hjelp i hverdagen

Noen uker etter overlevering ser Brannvesenet i Ålesund mange nyttige og positive muligheter for hvordan Gatoren vil hjelpe dem i arbeidet.

-          Vi har allerede mange tanker om hva vi skal bruke den til. Et spesielt viktig bruksområde blir undersjøiske tuneller. Det er mange av dem, og her er det utfordringer med å komme seg inn ved ulykkestilfeller når det står massevis av biler. Gatoren blir et godt hjelpemiddel for å komme seg fram til skadestedet, og for å kunne frakte skadde ut, forteller Arne Sigurd Hansen, Avdelingsleder beredskap i Ålesund brannvesen KF.

Området som Gatoren skal betjene rommer blant annet større turområder hvor det er problemer med å komme seg fram med store brannbiler, og Gatoren vil derfor bli et viktig transportmiddel for utstyr til brannsteder og i søk etter savnede personer. Avdelingsleder Hansen er sikker på at de vil erfare flere og nye bruksområder for det rødfolierte terrengkjøretøyet etter hvert.

Brannvesenet i Ålesund har en ansatt blant konstablene som har utdanning fra forsvaret på firehjuling, og han er i gang med å lage prosedyre og kurs som han skal kjøre for mannskapet. De jobber nå med å kvalitetssikre det han holder på med, for å ha et opplegg for alle i mannskapet som sikrer at de vet hvordan de skal bruke den. Maskinen skal blant annet benyttes i ulendt terreng utenfor turstier, hvor det kan være begrensninger med tanke på framkommelighet og høyere risiko for velt og havari. Derfor står sikkerheten i høysetet under opplæringen.

-          Vi har ikke kommet så langt at vi har satt den i full drift enda, men vi har så klart kjørt litt og fått testet den ut. Alle mannskap i beredskap skal i utgangspunktet kunne bruke den, og vi begynner med intern opplæring nå ganske snart, forteller Arne Sigurd Hansen.

Brannsjef Geir Thorsen tester Gatoren

At brannvesenet nå har en egen Gator parkert i garasjen, gjør dem mer mobile i situasjoner hvor tid betyr alt. Hansen sier det er en stor fordel at de nå håndterer sitt eget terrengkjøretøy.

-          Den er et nytt verktøy i verktøykassa som vil hjelpe oss i hverdagen. Tilbakemeldingene fra mannskapet har helt klart vært positive. Med egen maskin lett tilgjengelig kan vi kjøre rett ut eller frakte den med på henger.

Brannmannskapet har også oppdaget de mer trivielle egenskapene til en Gator. De har anskaffet en robot med kamera for tilfeller hvor det er behov for live-bilder fra et skadested, og koblet denne med Gatoren.

-          En ny tanke dukket opp da vi så disse to sammen. Vi fant ut at roboten kan plasseres på Gatoren, slik at vi kan kjøre dit vi vil for å filme og streame. Tidligere var vi avhengig av lokalavis eller TV-kanaler, men nå styrer vi dette selv, forteller Hansen.

De ønsker å være framoverlent når det gjelder nytekning, og ikke være redd for å prøve noe nytt. Dette er derfor en del av handlingsplanen deres. Det må for øvrig nevnes at roboten ble levert gul – og det måtte iverksettes en prosess for å få denne rød i stil med Gatoren.

Hentet inspirasjon fra danske kollegaer

Hansen forteller at nye verktøy og hjelpemidler generelt er et tema i brannvesen rundt om, og han tenker det er høyst aktuelt med et terrengkjøretøy for flere avdelinger. Selv hentet de inspirasjon fra brannvesenet i København.

-          Vi har sett litt på hva andre har gjort og hatt ønske om en slik type kjøretøy i mange år, men økonomisk har man prioritert andre kjøretøy. Vi har hatt dialog med København brannvesen om deres erfaring, og de var så godt fornøyd med sin Gator at de hadde bestilt seg to til.

Det ble et litt tilfeldig valg av merke og type, men litt research på nett og kontakt med Felleskjøpets avdeling i Molde gjorde at valget falt på John Deere Gator.

-          Vi synes jo den ser fin ut, forteller Hansen og ler.

-          I tillegg hadde vi krav til utseende og blålys. Vi kunne ikke ha en grønn maskin stående i garasjen, så den måtte jo bli rød. Av utstyr har vi ikke så mye ekstra, men vi tok med en vinsj – og ser allerede at vi mangler en liten tilhenger for å få med alt utstyr, som det nok blir investert i etter hvert.

Ålesund brannvesen er også godt fornøyd med leveranse og service fra Felleskjøpet.

-          Vi beskrev hvordan vi ville ha maskinen, og Felleskjøpet ordnet. Vi kunne bare motta Gatoren og ta den i bruk, og det er vi kjempefornøyd med. Felleskjøpet kastet seg fort rundt, og det gikk ikke lang tid fra bestilling til Gatoren stod utenfor porten vår.

Selv om den ikke har blitt satt i drift, har terrengkjøretøyet i den noe ekstraordinære drakten allerede fått mye oppmerksomhet. Den har blitt omtalt i Sunnmørsposten, og vil bli vist fram på en samling for alle brannvesen i Møre og Romsdal.