10.03.2021 | Håvard Simonsen

Kapasitet til en rimelig pris

TØNSBERG: – Jeg har kjøpt meg tid, sier Helge Brattekværne, mens han tar en ekstra veieprøve av rugen for å være sikker på at såmengden stemmer. Brattekværne har investert i ny Tume JC – en av storselgerne opp gjennom tidene.

–For meg er det en veldig stor overgang, sier Brattekværne, som har 400 mål korn, raps og åkerbønner i Sem i Vestfold. Hans nye tre meter Tume JC Star XL er en formidabel oppgradering fra den 2,5 meter Tume KL løftemaskinen han tidligere har kjørt.

– Jeg har ikke nok korn til at jeg kan leve av det, og når du har mye annet å gjøre, må du ha kapasitet for å få endene til å møtes. Jeg driver heller ikke så mye at jeg kan forsvare en dyrere maskin. Du kan si jeg har kjøpt meg stor kapasitet til en rimelig pris, sier Brattekværne, som erkjenner at det blir vel travelt som transportentreprenør og gardbruker. – Du må få med at jeg har en tålmodig kone som lar meg holde på sånn, sier han.

Mange muligheter

Tume JC er en populær kombisåmaskin på middels store bruk. Det er solgt rundt 500 Tume HKL/JC i Norge siden 2007.

– Tume JC Star er en forholdsvis enkel og robust maskin som stadig er utviklet og oppgradert, og som i dag er et godt alternativ for mange. Den har store kasser med flyttbar vegg som gir stor kapasitet. Den kan utstyres med integrert såfrøkasse for frø eller startgjødsel. Det er flere labb-alternativer. Maskinen har også fått flere funksjoner med den nye styreboksen, TC controller, som akselvakt på såfrøkassa på lik linje med gjødsle- og såkornkassene.
Kontrollboksen har nå ett kamera som standard. Maskinen har også mulighet for variert tildeling av gjødsel. Som ekstrautstyr kan den leveres med blant annet mellompakker, hydraulisk sloddeplanke, hydraulisk etterharv og hydraulisk labbtrykk. Og spormarkører er selvsagt standard, sier produktsjef Ragnhild Duserud i Felleskjøpet.

Hun poengterer også at bærehjulene bak nå er inndelt i seksjoner med tre og tre hjul, som gjør det enklere å bytte dekk.

Enkel maskin

Hos Brattekværne skal høstkornet i jorda. Når Samvirke er på besøk er det klart for å så 80 mål med rug, og senere skal ytterligere 80 mål høsthvete i bakken. – Jeg har flyttet midtveggen og får fint plass til all rugen i én fylling. Jeg regner med å ha sådd alt sammen før det blir alt for sent på kvelden, sier Brattekværne. Forarbeidet er gjort av faren Ole, som han har mye hjelp av.

Brattekværne har valgt en rimelig utgave av Tume JC-maskinen med vanlig slepelabb for gjødsel og skåler på sålabbene. Det eneste ekstrautstyret han har satt på, er såfrøkasse. Den benyttet han til rapssåing i vår. Han sådde også åkerbønner med maskinen.

– Jeg pløyer og harver og trenger ikke skåler på gjødsellabbene. Dessuten er jo det også en kostnad, sier han.

Brattekværne trekker maskinen med en John Deere 6420 2005-modell, og sier det går veldig greit, selv om han – som navnet tilsier – har en del bakker å kjøre i.

God bruktverdi

Kornprodusenten mener det har vært et middels bra år. – Bygget har vært best. Åkerbønnene er jeg ikke fornøyd med, og rapsen fikk for kald og tørr start og spirte sent. Dette skyldes imidlertid ikke såinga, for den gikk greit, sier Brattekværne, som ikke sådde høstvekster i fjor, fordi det ble for vått og sent.

Han kjøpte såmaskinen som julepresang til seg selv i desember i fjor. Han kunne også konstatere at Tume-maskinene holder seg godt i pris.

– Jeg la ut den gamle løftemaskinen for salg julaften og dagen etter var den solgt. Det var en 2011-modell og jeg tapte bare 10 000 kroner på den, forteller han.