15.11.2023 | Felleskjøpet

Sønnak og Exide Technologies har over 100 års erfaring med å utvikle og bygge batterier til blant annet jordbruksmaskiner, tunge lastebiler og biler. De bruker den aller nyeste teknologien og videreutvikler hele tiden produktene sine for at de skal være av ypperste klasse.

1. Når skal jeg lade batteriet?


Ta vare på batteriet ved å lade det opp en gang eller to i løpet av vinteren.
Ett full-ladet batteri har lengre levetid enn et batteri med lav spenning.

En enkel huskeregel for når en skal lade batteriet er at det aldri skal stå over tid (uker) med hvilespenning under 12,4 volt. Til sammenligning har et fulladet batteri en spenning på ca. 12,7 volt. Derfor er det viktig å kontrollere spenningen regelmessig. En bør ikke tappe batteriene helt ut da tomme batterier forkorter levetiden betydelig. I tillegg bør en alltid lade batteriet fullt før en setter det bort til oppbevaring eller lagring.

2. Hvordan skal batteriet oppbevares?


Det er viktig å passe på at oppbevaringsplassen er kjølig og tørr. En av grunnene til dette er at fukt og smuss kan lage små elektriske strømmer, også kalt krypstrømmer, mellom terminalene og øke selvutladningen til batteriet. Selvutladningen halveres for hver 10. grad temperaturen synker. Det er som sagt viktig å fullade batteriet før du setter det bort. En kan risikere at batteriene sulfater og/eller får tapt effekt om ikke. I tillegg kan batterier som er utladet fryse å bli ødelagt ved normale vintertemperaturer.

3. Hvordan behandle batteriet?


Batteriene skal være fastmontert og ha god ventilasjon. De fungerer best i romtemperatur, varme eller kulde kan svekke batteriets funksjon. En bør holde poler og kabelsko frie for belegg, i tillegg er det viktig å holde batteriene rene og tørre også under bruk. Når det gjelder batterier som kan åpnes må elektrolyttnivået, syren, kontrolleres regelmessig og om nødvendig justeres med batterivann. Batteriets hvilespenning gir en indikasjon på ladestatus, men rett etter ladning må batteriene «hvile» i ett døgn slik at spenningen kan stabiliseres før hvilespenningen kan måles.

4. Spiller temperatur noen rolle?


Når det blir kaldt øker batteriets indre motstand, og kan svekke prestasjonsevne og levetiden til batteriet. For å unngå dette er det anbefalt å bruke en lader som har innebygd temperaturkompensasjon. Exide sine batteriladere måler temperaturen og tilpasser ladingen automatisk.

Se utvalget vårt av batteriladere her 

5. Hva bør en moderne lader ha?


En moderne lader bør ha temperaturkompensering slik at laderen tilpasser ladespenningen etter temperaturen. Den bør ha en ladeprofil som er tilpasset batteriteknologien AGM/GEL og Standard. Til slutt er det viktig å ha en lader som er tilpasset batteriets størrelse.