17.10.2019 | Håvard Simonsen

John Deere-traktoren med laster går som typisk gårdstraktor hos Stokstad Oserud som driver melkeproduksjon på Ringvoll gård i Ullensaker. I tillegg har han et driftsfellesskap med en kollega med 2 300 dekar kornproduksjon. Da skulle en tro tida var fylt opp, men nå har Stokstad Oserud også tiltrådt heltids stilling som varaordfører i den raskt voksende flyplasskommunen.

Går i kombipressa

– Det blir mye vanlig gårdsarbeid på traktoren, som fôring og frakt av rundt tusen rundballer i året både vekk fra jordet og inn på fjøset. Den går hver dag, opp mot tusen timer i året. I tillegg er den en fin lessetraktor i våronna, forteller Stokstad Oserud.

At den nye 5-eren er en kraftplugg har den bevist i rundballepressa.

– Vi bruke til vanlig en John Deere 6155R i pressa, men 5125R-en er reserve. Når vi for eksempel bruker den største til såing av høstkorn, har vi brukt den minste i kombipressa. Det klarer den fint, selv om det ikke er noe vi skal legge opp til som permanent løsning. Det går selvfølgelig tyngre i bakker og du må kjøre roligere, men det går uten problemer, sier Stokstad Oserud.

5125R har en makseffekt på 135 hk, og har en hydraulikkpumpe som leverer 117 liter i minuttet. En forutsetning for å kunne bruke traktoren i pressa er at den er utstyrt med avansert LS/Power Beyond-hydraulikk. – Det gjør at traktoren og pressa «snakker sammen» og unngår effekttap, påpeker Stokstad Oserud.

Sving it...

En annen ting Stokstad Oserud er imponert over og liker godt med traktoren, er den knappe svingradiusen.

– Den snur på en 5-øring. Jeg har aldri kjørt en 4-hjulstrekker som snur på denne måten. Det er det bare 2-hjulsdrevne traktorer som gjør. Det gjør den godt egnet i gårdsarbeidet, sier han.

Den gode svingen skyldes blant annet at 5125R har en akselavstand på bare 2,25 meter.

Automatisk girskift

John Deeres 5-serie er utstyrt med en ny helautomatisk transmisjon – Command8. Når transmisjonen settes i «auto» girer traktoren selv gjennom alle de åtte girgruppene, nesten som en trinnløs transmisjon. Transmisjonen kan også styres manuelt ved at giringen låses innenfor bestemte grupper.

– Du låser giringen tilpasset det arbeidet du driver med, for eksempel lavere giring i tungt arbeid med pressa. Når du har vendt deg til dette systemet, fungerer det veldig bra, sier Stokstad Oserud.

John Deere 5R er kåret til testvinner i lavt drivstofforbruk. 

Stor annenhåndsverdi

Traktoren har hatt noen feil, blant annet med bremsene, som er blitt rettet og utbedret av Felleskjøpet innenfor garantien. Under verkstedoppholdet har Stokstad Oserud disponert en annen John Deere-traktor fra Felleskjøpet.

– Nå fungerer alt som det skal, konstaterer Stokstad Oserud fornøyd, og forklarer hvorfor det ble en John Deere-traktor.

– Jeg valgte denne traktoren fordi jeg stoler på Felleskjøpet som leverandør og forventer god service og oppfølging derfra. I tillegg har John Deere god kjørekomfort, og traktorene har høy annenhåndsverdi, sier Ullensaker-bonden.