27.06.2018 | Atle Abelsen

Med voldsomme 450 hestekrefter, er John Deere 8400R nå selve flaggskipet i flåten av arbeidshester i Norge fra den ledende, amerikanske traktorprodusenten til landbruket og anleggsentreprenører over hele landet. Maskinentreprenøren Jan Kjønnås i Mosjøen var først frampå. Han erstatter en tidligere John Deere-kjempe, 8335R med atskillig færre «spreke hester» under panseret.

– Jeg må ha såpass, for å brøyte, frese og kjøre sand og stein, sier Kjønnås.
– Utstyret slites fort i denne bransjen. Sjøl om jeg har hatt mange John Deere opp gjennom, sto valget denne gangen mellom flere alternativer. Når jeg til slutt valgte John Deere – igjen – var det fordi det var Felleskjøpet som til syvende og sist ga meg de beste betingelsene på totalpakken inkludert pris, utstyr og service.

Mange oppgaver

Kjønnås har siden 1970-tallet drevet anleggsservice for veibyggere, husbyggere og alle andre med behov for spesialutstyr i form av spyling, suging, brøyting, fresing, kosting, graving, transport og andre spesialoppgaver for alle typer kunder, som blant annet omfatter NCC, Skanska, Mesta og Mosjøen Aluminium.

Bedriften teller i dag sju personer, han tror ikke de kommer til å bli arbeidsledige med det første.  

– Nei, det er kontinuerlig behov for spesialutstyr både i industrien og hos anleggsentreprenørene. Telefonen står ikke stille, smiler han.

Med base i Mosjøen har han hele Helgeland som nedslagsfelt, og har jobbet på alt fra veiprosjekter via industrirehabilitering til rundballepressing for distriktets bønder.

– Det er noe av det fine med 8400R. Den er ikke bare fantastisk sterk og behagelig å kjøre. Den kan også brukes til utrolig mange forskjellige oppgaver, bare man har rette utstyret. Jeg kunne koplet mitt gamle utstyr på bommen og fronthydraulikken uten problemer, men har valgt å fornye også det når jeg nå først kjøper en ny traktor.

Han er ikke sikker på nøyaktig hvor han kommer til å utføre de første arbeidsoppgavene med den store maskinen.

– Jeg har allerede brukt den til å transportere noe utstyr ut på oppdrag. Det blir vel til å kjøre noe sand og pukk på et anlegg i nærheten, sier han. 

Høyere kapasitet

8400R har en trekkapasitet som er seks prosent høyere enn forgjengeren 8370R. Den maksimale effekten er 450 hk, mens den nominelle er beregnet til 400. Hele 91 prosent av dette skal maskinen klare å konvertere til motorkraft ut på hjulene. Motoren med et slagvolum på ni liter leverer et høyt dreiemoment og enda bedre karakteristikk med ny turboteknologi.

En annen forbedring fra forgjengeren er at stempeltoppene har fått endret fasong for å forbedre blandingsforholdet mellom drivstoff og luft. Systemet registrerer turtall og belastningsendringer 100 ganger per sekund, justerer drivstoffmengde og innsprøytingstid kontinuerlig og gir høy effektivitet og lavt forbruk. Dette bidrar til å redusere drivstofforbruket betydelig.

Traktorens E23 girkasse er konstruert for hurtighet og for å levere maksimal effektivitet for tungt trekkarbeid. Transmisjonen kombinerer alle fordelene fra en mekanisk girkasse, men den enkle betjeningen fra en trinnløs. E23 girkassen gjør denne traktoren til et realt trekkdyr, der mest mulig effekt skal overføres til hjulene og ikke gå tapt andre steder på veien.

Hydraulikksystemet på 8R-serien gir høy mengde og volumstrøm. Traktoren kan utstyres med opp til seks eksterne hydraulikkventiler bak, med en volumstrøm på 321 l/min. Hydraulikken er lett å betjene fra traktorens CommandCenter terminal, og både vippebrytere og joystick som er plassert i armlenet er fullt programmerbare.

Kjøreopplevelse

Med et lydtrykk på bare 69 dB under kjøring, er førerhuset på 8R målt til et av markedets mest støysvake. Laminert glass og gjennomtenkt utforming bidrar til dette. Førersetet kan dreies 40 grader for god sikt til bakmontert redskap.

Førerhuset er markedets største på hele 3,6 m3, og gir god sikt til alle kanter. Alt av traktorens betjening er samlet i førersetets CommandArm, og kan enkelt konfigureres fra CommandCenter-terminalen. Terminalen har et svært logisk brukergrensesnitt, nærmest som på en smarttelefon. Disse funksjonene gjør at 8R-serien er meget enkel å betjene.

Oppkoblet

John Deere 6R-, 7R- og 8R-serien er utstyrt med John Deere Link. Dette gjør at man trådløst kan koble seg opp mot maskinen via internett. JD Link viser deg hvor maskinen befinner seg, hva den gjør, og hvordan den yter. Og man kan koble seg opp mot traktorens CommandCenter-terminal for å fjernhjelpe førere med innstillinger av traktoren. JD Link gjør det også mulig å trådløst overføre datafiler fra maskinen til kontoret.

 

STOLTE EIERE: Maskinentreprenør Jan Kjønnås og kona Astrid i Mosjøen er blitt stolte eiere av landets første John Deere 8400R. (Foto: Felleskjøpet).