21.09.2018 | Atle Abelsen

Maskinentreprenør

Etter at innehaveren Ole Petter Lund investerte i en Tokvam SV 8000 strøvogn for tre år siden, har han knapt gjort noe annet vedlikehold på utstyret enn å vaske og smøre. Maskinen har vært kjørt i hundrevis av kilometer, med forskjellige strømasser som pukk (4-8 mm), steinmel (0-4 mm) og saltblandet sand uten problemer.

– Ved siden av driftssikkerheten og kapasiteten, er det fleksibiliteten jeg liker best ved denne maskinen, sier Lund.

Skilte ut anleggsvirksomheten

Omtrent samtidig med at Ole Petter Lund investerte i strømaskinen, skilte han anleggsvirksomheten ut fra gårdsdriften i et eget aksjeselskap, og etablerte Lund Snø og Anlegg AS. De er i dag fire fast ansatte, pluss noen innleide sesongarbeidere. Han disponerer fem forskjellige modeller av John Deere 6R, i tillegg til et par andre maskiner.

Arbeidsoppgavene går mest i snørydding, brøyting og strøing om vinteren, feiing om våren og graving om sommeren. Han har tre faste entreprenørkunder i Mesta, PEAB og Total Uteservice, pluss litt graving og snørydding for kommunen. På Gardermoen, har han 6–7 maskiner for faste oppdrag for Avinor under Total Uteservice.
– Det går mest i småjobber, sjeldent mer enn ei uke. Men det går jevnt, og kundene er stabile, så vi klarer oss greit, sier han.

Enkel og fleksibel

Da Samvirke besøkte Lund Snø og Anlegg snakket vi også med sjåføren som har kjørt strøvogna mest. Petter Kopperud forteller at han er veldig godt fornøyd med hvor fleksibel den er, og enkel å vedlikeholde. 

– Jeg har ikke gjort noe annet enn å vaske og smøre den etter hver tur, sier han.

Kopperud forteller at han for det meste har brukt en John Deere 6195R som trekkvogn til strømaskinen.

– Jeg liker den kombinasjonen av kraft og tyngde. Men gode dekk er viktigst. Det er vesentlig når det meste foregår på holka. Med dette utstyret har jeg aldri opplevd noen problemer, smiler han. Åtte kubikk med strømasse veier fort 12 tonn, og rekker til opptil fire mil med fylkesvei.

– Vektfordelingen på vogna er veldig god. Det gjør den komfortabel å arbeide med, sier Kopperud.

PERFEKT KOMBINASJON: John Deere 6195R har den perfekte kombinasjonen av tyngde og trekkraft for ei strøvogn på åtte kubikk, som fort veier over tolv tonn.

Spre risiko

Det er femten år siden Ole Petter Lund startet anleggsjobbingen ved siden av gårdsdriften. På Algarheim rett øst for Jessheim har han 1200 mål med korn. Gården driver han med sammen med kona, som også har fulltidsjobb utenfor gårdsdriften. Kanskje vil de to sønnene, nå 3 og 8 år gamle, overta gårdsdrift og entreprenørfirmaet en dag. 

– Det får tida vise. De er i alle fall interesserte nå, sier Lund.

Det ble naturlig å skille ut anleggsdelen i et eget AS for tre år siden. Da måtte Lund begynne å ansette folk for å håndtere etterspørselen etter maskintjenester.

– Det hadde også noe å gjøre med å spre risikoen. Man skal ikke risikere gård og grunn for et entreprenørmarked som kanskje virker stabilt, men som kan rammes av økonomiske svingninger.

Kjerneoppgave

Selv med så mange forskjellige oppgaver, er veistrøingen en stabil kjerneoppgave for entreprenøren. 

– Det er veldig viktig for oss at utstyret er robust og pålitelig. Sjøl om vi ikke har opplevd noen uhell, er det viktig med vissheten om at Felleskjøpet stiller opp på timen om det skulle skje noe, og at reservedelene ikke er langt unna. Tokvam er også nesten for en lokal produsent å regne, så veien til produksjonslokalene er heller ikke lang.

Han forteller at årsaken til at han valgte Tokvam den gangen for tre år siden, blant annet var at den var den eneste som hadde opptil åtte kubikk lastekapasitet.

– Jeg vurderte også et par andre merker, men alle jeg rådførte meg med anbefalte denne. Og jeg har ikke angret siden, smiler den driftige entreprenøren.

Tilhenger

Om Tokvam SV 8000 kan man på Felleskjøpets hjemmesider lese at dette er en hjulgående strøvogn bygget etter tilhengerprinsippet for maksimal strøkapasitet. Stort volum, kjørekomfort og Tokvams velprøvde strøprinsipp gjør den godt egnet for lange strøroder, med få muligheter for påfylling av strømasse underveis. SV 8000 har åtte kubikkmeters beholdervolum, det finnes også en mindre modell med fem liters beholdervolum. Maskinen skal takle de aller fleste strømasser inkludert singel og salt. Massen legges ut med en roterende vals. Mengden strømasse bestemmes av hastighet på utmatertrommelen.

JEVN FORDELING: Den store, solide valsen på Tokvam SV 8000 sørger for jevn fordeling av strømassen.