23.06.2021 | Camilla Mellemstrand

- Felleskjøpet har en svært sterk posisjon på dyrking og matproduksjon basert på bondens kompetanse gjennom 125 år. Vi tilbyr jord, gjødsel, plantevern, vanning, skadedyrskontroll, blomster, trær, bærbusker gressklippere, redskap, hagemøbler og alt annet som trengs for å lykkes med dyrking i hagen, på balkongen eller på grønne tak, sier butikksjef Arneberg.

– Vår butikk er et viktig ledd i Felleskjøpets satsing på urbant landbruk og vil bidra til økt forståelse for matproduksjon, sier butikksjef Charlotte Alexandra Arneberg.

Felleskjøpet Fornebu finner du i Forneburingen 200 - 1354 Fornebu. 

Mat i butikk

I butikken vår på Fornebu kan du kjøpe mat fra den norske bonden. Vi har et utvalg av forskjellige matvarer, fra grøt og ost til hamburgere og sous-vide-kokte pigwings som passer utmerket på grillen. Kjøledisken finner du med en gang du kommer inn i butikken.

Alt du trenger til hund og katt

Bybutikken tilbyr også alt du trenger til hund og katt. Felleskjøpet er Norges beste på fôr til husdyr og denne kunnskapen kommer også kjæledyrseiere til gode.

- Vi selger Felleskjøpets egne dyrefôr som er utviklet og produsert i Norge, vi har også andre internasjonale merker, samt tilbehør som seler, senger og bur, forteller butikksjefen. Hun legger til at butikken fungerer som en forlenget arm til Felleskjøpets nettbutikk og at alle varer som finnes på Felleskjøpets sentrallager på Gardermoen enkelt kan bestilles for henting på Fornebu i løpet av et par dager.

Kunnskapsrike medarbeidere

I høysesongen har butikken sju ansatte. Med seg på laget har butikksjefen blant annet flere gartnere, en ansatt med lang erfaring fra dyrebutikk, en som studerer husdyrvitenskap og en interiørarkitekt.

Sykler til utlån

Bybutikken har tre elsykler med lasteplan som kundene kan låne for å frakte hjem alt av planter, jord, krukker og hundemat.

Startet som pop-up

- Vi har fått veldig god mottakelse de tre årene vi har hatt pop-up-butikk og har i disse årene blitt godt kjent med kundegruppa vår. Felleskjøpet og andelslandbruket er allerede en viktig del av det grønne lokalsamfunnet her på Fornebu og nå som vi har blitt en helårsbutikk skal vi styrke posisjonen vår ytterligere, sier Arneberg.

Kunnskapsrik faghandel med fokus på kortreist

Butikksjefen er klar på at Felleskjøpet er en faghandel, og at kunnskap om planter og dyrking er en av butikkens store fordeler. En annen fordel er at Felleskjøpet strekker seg langt for å få tak i norske planter.

- Kundene våre er kjøpesterke, kvalitetsbevisste og kunnskapstørste. Når de kommer til oss møter de ansatte som er levende opptatt av dyrking og ønsker at kundene skal lykkes med sine grønne prosjekter, sier Arneberg. Hun understreker at forbrukernes økte interesse for dyrking og hage, har mange fordeler både for landbruket og for forbrukerne selv.

- Det er positivt i seg selv at vi skaper grønne rom i urbane strøk, men jeg tror også det skaper mer forståelse for bøndenes arbeid. Når kundene ser hvor mye jobb de må legge ned for at det tomatfrøet de sådde om våren skal bli en plante som til slutt bærer frukter, tror jeg de får en annen respekt for maten de kjøper i butikken også. Jeg tror det blir vanskeligere å kaste noen halvdårlige tomater når du først har fått øynene opp for alt arbeidet som ligger bak en tomat, sier butikksjefen.

Samarbeider med andelslandbruket

Bybutikken ligger rett over veien for andelslandbruket som Felleskjøpets datterselskap Ureist driver sammen med Obos.

- Andelslandbruket og butikken spiller på lag. Blant annet holder gartneren, som har hovedansvaret for andelslandbruket, kurs og foredrag inne i butikken. Vi planlegger å holde kurs i alt fra hvordan du lykkes med forkultivering til hvordan du beskjærer trær og busker, forteller butikksjefen. På sikt er planen at butikken også skal tilby tjenester som hagerådgiving og beskjæring.

Utstillingsvindu for grønne tak

Ureist, som i fjor etablerte Nord-Europas største spiselige tak på Økern Portal i Oslo, har også kontorer i bybutikken. På butikkens ene takterasse kan proffkunder og byggentreprenører se et grønt tak og hvordan overvannshåndteringen foregår på slike tak. På det andre taket er det utstilling av hagemøbler.

Se video fra åpningsdagen