19.01.2018 | Geir Fjeld

Det finnes knapt den oppgave du ikke kan løse ved hjelp av en Avant og dertil egnet redskap. Derfor har det også blitt knyttet ekstra store forventninger til Avants nye elektriske flaggskip, modellen e6.

– Denne modellen har et topp moderne Litium-ion batteri, som gir dobbelt så lang brukstid mellom hver lading som foregående modell Avant e5. Landbrukskunder har i en testperiode på Avant e6 kunnet rapportere om brukstid på over fem timer uten mellomlading, forteller Hans Petter Eik, kategorileder for Redskap hos Felleskjøpet.

God energiutnyttelse

Avant sine nye elektriske modeller har svært god energiutnyttelse og med elektrisk drift tilføres energien kun ved behov. Med to elektriske motorer, en 2 kW motor for drift av hydraulikkpumpen for ekstern hydraulikk, og en 6 kW motor for drift av drivlinjens krets benyttes energien svært effektivt akkurat der den trengs. Spaken for håndgass benyttes kun for å sette hastigheten på ekstern hydraulikkpumpen og påvirker ikke fremdriftshastigheten eller maskinens skyvekraft. Kjørehastighet og skyvekraft justeres automatisk ut fra kjørepedalene. 

Lavere driftskostnader med Avant e6

I Felleskjøpet har man god tro på at de elektriske modellene vil bli populære for innendørs bruk i fjøs og driftsbygninger samt andre bransjer, da spesielt anleggsbransjen. Motorstøyen er tilnærmet null og det er følgelig ikke utslipp av eksos. Dette forenkler bruken av maskinen innendørs og skremmer ikke dyr eller forurense inneklimaet. Det er både et miljø- og finansielt aspekt ved å velge elektrisk: det er stipulert 20-25 % lavere driftskostnader per måned på Avant e6, sammenliknet med diesel.

– Avant e6 er klar for produksjon i første kvartal 2018 og Felleskjøpet kan melde om flere forhåndsbestillinger i forbindelse med lansering, forteller Eik.

Tilrettelagt for brukere med nedsatt førlighet i bena

– Avant e6 er meget brukervennlig og er tilrettelagt alle potensielle brukere da den enkelt kan kjøres med både fotpedaler og joystick. Ved å trykke inn en knapp kan sjåføren enkelt kjøre maskinen ved hjelp av joystick. Dette påviser den finske produsentens fokus på brukervennlighet og universell utforming, sier Eik.

Avant sitt modellspekter er fleksibelt og det er mange muligheter innen tilleggsutstyr. Avant e5 kan suppleres med samtlig utstyr leverandøren er kjent for og kan dermed brukes til alt fra vanlige lasteoppgaver til gressklipping og feiing. Alle modeller kan eksempelvis utstyres med førerkabiner og det er mange muligheter med ytterligere funksjoner innen hydraulikksystemet dersom det er behov for det.
RULLESTOLMODUS: Avanten kan kjøres av personer som ikke har førlighet i beina ved hjelp av denne joysticken, sier Hans Petter Eik.

Avant roadshow

Da første utgave av Samvirke for 2018 gikk i trykken, hadde Felleskjøpet Agri gjort unna en kampanjeperiode med tilhørende roadshow for kompaktlasteren Avant. Avant e6 fikk æren av å pryde kapellet på roadshowtraileren. Samvirke var til stede på Felleskjøpet Hamar, første stopp for roadshowet. Hans Petter Eik,  hos Felleskjøpet, Det var en både forventningsfull og spent kategorileder redskap Samvirke snakket med da vi møtte ham på roadshow på Hamar 27. november 2017.

– Her har vi samlet et godt utvalg Avanter, og en hel del utstyr. Vi satser offensivt på tampen av året for å vise frem denne fantastiske produktserien. I løpet av de neste to ukene skal vi ha stands på sju forskjellige lokasjoner i den sørlige del av landet, Vestlandet, og med siste stopp nord mot Trondheim, fortalte Hans Petter Eik entusiastisk.NYSGJERRIG: Nils Andreas Honningdal (t. v.) var en av de første interesserte som dukket opp på Hamar. Her i samtale med Hans Petter Eik om Avant-lasterens finesser.