16.03.2021 | Camilla Mellemstrand

Jøran Narum i Kolbu på Toten har allsidig drift med poteter, korn og kålrot på 600 dekar. I tillegg har han 7500 verpehøns. Da han kjøpte Norges mestselgende traktor, en John Deere 6430, mente han at han hadde funnet den perfekte traktoren for sin gårdsdrift. Skuffelsen var derfor stor da denne traktoren gikk ut av produksjon.

Ønsket allround-traktor

De to siste åra har han aktivt lett etter en arvtaker. Han har prøvekjørt mange John Deere-modeller, men følelsene stemte aldri helt. Traktoren han lette etter skulle være en allrounder, som kunne brukes til alt fra onnearbeid og transport av korn med henger, til snøbrøyting og frontlasterarbeid.


God oversikt: Med skrått panser er traktoren svært god egnet til frontlasterarbeid som krever god sikt.

- Noen var for store, noen var for små og noen var for tunge. Jeg fant ingen traktor som oppfylte alle kriteriene mine, forteller bonden.

Trinnløs girkasse

Men det var før han fikk prøve 6120M med trinnløs girkasse.

- Jeg hadde prøvekjørt traktoren med manuell girkasse, men når du først er vant til AutoPowr går du ikke tilbake til manuell giring, sier Narum. Han var imidlertid ikke vond å be da salgskonsulent Egil Odenrud ringte han i november i fjor og fortalte at landets første og eneste 6120M med AutoPowr stod på Hamar for demokjøring. De to tok seg en kjøretur til Hamar og skrev kontrakt samme kveld.

- Med 145 krefter på maks effekt takler denne traktoren alle arbeidsoppgavene, samtidig som den korte akselavstanden på 2,4 meter gjør traktoren lett og smidig. Med skrått panser gir den god oversikt og er suveren til frontlasterarbeid, som jeg gjør mye av.

Valgte toppmodellen

6120M kommer i tre utstyrsnivåer, men Jøran Narum valgte Premium-modellen. I tillegg til trinnløs girkasse, har den fjæring på framakslingen og i hytta, samt elektronisk betjening av frontlaster og tipputtak bak. Jøran er også svært opptatt av setet. Det har vertikal og horisontal fjæring, et bredt utvalg av justeringsmuligheter og mulighet for varme.

- Jeg sitter i traktoren 1000 timer i året og har vært bonde i over tretti år. Dette handler derfor ikke bare om komfort, men også om helse. Jeg har hatt to ryggoperasjoner og komprimert ryggsøyle, så jeg har ikke råd til å ødelegge ryggen mer. Når jeg setter meg i gamle traktorer merker jeg hvor stor belasting det er på ryggen å ikke ha et ordentlig sete, sier bonden. Han valgte også 360 graders Led-belysning, noe som gir godt arbeidslys hele året.

- Jeg brøyter en del snø og har derfor vært opptatt av både godt lys og lavtmonterte vindusviskere. Det har denne traktoren, sier gårdbrukeren.

Trinnløs girkasse

Det var ikke aktuelt for Narum å kjøpe 6120M før den kom med trinnløs girkasse, AutoPowr.


AutoPowr: Trinnløs transmisjon var et must for Jøran Narum. Han savner ikke sluring med klutsjen når han kjører potetkasser. Han setter også stor pris på at vendegiret nå er plassert på girspaken.

- Det er utrolig behagelig å slippe å tenke på giring. Når du er blitt vant til at giringa går av seg sjøl, er det lite fristende å gå tilbake til manuell giring. Med automatisk giring finner traktoren alltid en hastighet som passer og jeg slipper å slure på kløtsjen hele tida. Særlig når jeg skal frakte potetkasser fra pakkeriet og opp i henger eller lastebil, er det veldig behagelig å slippe å tenke på dette. Når vendegiret i tillegg er plassert i lasterspaken, blir arbeidet enkelt og effektivt, forteller Jøran.
Han er også fornøyd med at den nye traktoren har kjørepedal.

- Med kjørepedal holdes turtallet på kraftuttaksredskapen konstant, mens hastigheten fremover reguleres med gasspedalen. Dette er veldig nyttig når man driver med snøfreser eller rundballepresse, oppsummerer Narum.

Klar for presisjon

Gårdbrukeren har investert i full AMS-pakke med GPS og styringsskjerm i traktoren. Med to svigersønner som er svært ivrige på å lære mer om presisjonslandbruk, ser Jøran fram til å ta i bruk den nye teknologien til å lage kjørespor, unngå overlapp og få mindre belastning på vendeteigen.

Nøktern maskinpark

Jøran Narum er ikke en type som overinvesterer. Da han overtok for tretti år siden bestod driftsgrunnlaget av en tre tonns henger, en gammel skurtresker og en såmaskin. De første åra brukte familien all tid og alle penger på å investere i ny driftsbygning, jord og i hovedhuset på gården, som er fra 1600-tallet. For elleve år siden bygde de hønsehus. Først da var det mer aktuelt å investere i maskinparken.

- Som rein planteprodusent er du utrolig avhengig av været. Vi ønsket oss derfor en produksjon som ikke var væravhengig. Det stod mellom gris og fjørfe og valget falt på eggproduksjon, sier gårdbrukeren. Med husdyr på gården, ble det mer arbeid, men også bedre inntjening og større muligheter for å investere i maskinparken.

Jøran er god på vedlikehold og foretrekker å ta godt vare på, framfor å kjøpe nytt.

- Jeg prøver å ta vare på det jeg kjøper og har flere traktorer som har gått over 10 000 timer. Samtidig er det viktig å oppgradere maskinparken når det trengs også. En blanding av nytt og gammelt fungerer fint for meg, avslutter gårdbrukeren.

Verkstedet er en god grunn til å velge John Deere

Det er veldig viktig for meg som gårdbruker å ha et kompetent verksted i nærheten, sier Narum.

Selv om Jøran Narum brukte tid på å finne den rette traktormodellen, var det ikke aktuelt for han å velge et annet merke enn John Deere og Felleskjøpet.

- Det betyr veldig mye å ha et stabilt verksted med kompetente folk i ryggen. Det er viktig at Felleskjøpet tar vare på de gode mekanikerne, slik at de blir værende, for de er virkelig gull verdt. På verkstedet på Lena er det svært mye kompetanse samlet under ett tak. Noen er gode på gamle traktorer, mens andre er gode på siste nytt. Jeg føler meg trygg på at Felleskjøpet ikke forsvinner og at jeg får den hjelpen jeg trenger når jeg trenger den, sier Narum.