18.10.2021 | Camilla Mellemstrand

Halvor Oustad er akkurat ferdig med årets skuronn da Samvirke kommer på besøk den første dagen i september. Med ny tresker av typen John Deere T560i har læringskurven vært bratt for kornbonden og kyllingprodusent, som driver 1000 mål kornareal på Hedmarken.

Stoler på Felleskjøpet

Fram til i år hadde Oustad en mindre New Holland- tresker, som han kjøpte ny for tolv år siden. Da denne var moden for utskiftning, undersøkte han ulike muligheter, men falt raskt ned på Felleskjøpet som leverandør.

- Jeg har god erfaring med både selgere, verkstedet og serviceapparatet til Felleskjøpet. Hvis det er noe, kan jeg ringe når som helst. De kjenner meg og stiller opp når det trengs. Kjøper du ny, moderne tresker, er den sikkert bra uansett hvilket merke du velger, men for meg er det viktig å vite at jeg har en leverandør i ryggen, sier bonden. Han bor bare tolv-tretten kilometer fra Felleskjøpets avdeling på Hamar.

- Nå som Felleskjøpet skal investere 50 millioner i nytt verksted her, er det tydelig at de har tenkt til å være her også i framtida og det er viktig for meg. Jeg synes også det er gledelig at de er gode på rekruttering. Det er mange unge, dyktige folk på verkstedet, som gjør meg optimistisk med tanke på at den gode servicen fortsetter, sier Oustad.

720x480-Oustad-i-tresker.jpg

Mange muligheter: Dagens nye treskere er avanserte maskiner med mange muligheter. Oustad setter pris på å ha salgskonsulent Kim Mangerud bare et tastetrykk eller en telefonsamtale unna. – Det er lett å trykke seg bort. Da er det godt å kunne ringe noen som kjenner utstyret godt og som kan veilede meg, sier bonden.

Digitalt klasseskille

Kornbonden er glad for at han kan få hjelp av kunnskapsrike mennesker i stedet for å måtte bruke utallige timer på You Tube for å finne ut hvordan maskinen fungerer.

- Når man kjøper ny maskin, er det alltid en del man lurer på. Man har ikke alt i fingrene og det kan være tidkrevende å trykke seg rundt på egenhånd. Om det er noen innstillinger jeg lurer på, er det veldig greit å kunne ta en kjapp telefon og få hjelp av de som virkelig kan dette, sier Oustad.

Før sesongen fikk han et heldagskurs sammen med alle andre som hadde kjøpt John Deere-tresker i år. Bonden merker at landbruket er på vei inn i et digitalt klasseskille og at det kan være vanskelig for den eldre generasjonen å henge med når problemer må løses via nettbrettet og ikke ved å skru.

Vil ha kontroll selv

Å kjøpe ny tresker er en stor og kostbar investering. Oustad gikk noen runder med seg selv før han bestemte seg.

- Det billigste er kanskje å få andre til å treske for seg, men jeg er jo heltidsbonde, jeg liker dette arbeidet og jeg foretrekker å ha full kontroll over høstetidspunktet selv. Vi er et familiebruk hvor tre generasjoner er involvert, så vi prøver å gjøre det meste selv, forklarer Oustad.

«Det er mange unge, dyktige folk på verkstedet, som gjør meg optimistisk med tanke på at den gode servicen fortsetter» Halvor Oustad, kornprodusent

 

God kapasitet

Treskeren har 25 fot bredt skjærebord, ti kubikks tank og to slagere.

- Selv om dette er den minste treskeren fra John Deere, er kapasiteten kanskje i overkant høy for mitt behov. Nå tresker jeg lett 100 dekar på fire timer. Å ha god kapasitet gjør at jeg rekker over hele arealet, selv om jeg tresker alene. Noen ganger leier jeg container, men stort sett tipper jeg kornet i henger, kjører hjem og tipper kornet der, før jeg kjører tilbake igjen og fortsetter treskinga. Det er godt å vite at jeg rekker alt som skal gjøres, selv om treskeren ikke går kontinuerlig, sier Oustad. Han har kapasitet til å lagre 200 tonn i binger og plantørke på gården. Resten kjøres direkte til Felleskjøpets kornmottak på Stange.

Utbedre svake områder

Halvor Oustad er interessert i presisjonsteknologi. Han har GPS-kule både på traktoren og på treskeren. Både såmaskinen (Väderstad Rapid), trailersprøyta fra John Deere og gjødselsprederen (Kverneland Geospread) kan kommunisere med traktoren. Ved hjelp av dette utstyret kan bonden dokumentere hva han har gjort, unngå overlapping og bruke innsatsfaktorene mer optimalt.

- Det er store muligheter med slikt utstyr, men jeg skynder meg sakte. På sikt kan avlingsregistreringer fra treskeren danne et ekstra grunnlag når jeg skal lage filer for tildeling av såkorn eller gjødsel. Foreløpig har jeg ikke kjørt variert tildeling av innsatsfaktorer. Jeg har i utgangspunktet mer tro på å utbedre svake punkter og sørge for god drenering og kalking på hele arealet, enn å variere tildelingen, sier gårdbrukeren.

Overvåkes av John Deere

Både treskeren og traktoren til Oustad blir overvåket av John Deere via JD-link, og han er imponert over opplegget.

- En gang ble jeg oppringt fra verkstedet, med beskjed om at jeg burde ta meg en tur for å sjekke en mulig feil. Da mekanikeren ringte hadde han allerede satt opp en verkstedtime og bestilt de potensielt nødvendige delene. Lånetraktor stod også klar hvis jeg skulle ha behov for det. At John Deere kan forutse havarier før de skjer, føles svært betryggende, sier gårdbrukeren.

I vater hele tiden

En annen ting som har imponert Oustad med den nye treskeren, er Hillmaster-funksjonen, som vatrer opp treskeren i helningene.

- Jeg tenkte i utgangpunktet at jeg har ganske flate jorder og at Hillmaster ikke var nødvendig for meg, men da jeg skrudde av funksjonen for å teste hvordan det var å kjøre uten etter å ha hatt den aktivert siden treskeren ble tatt i bruk, var det nesten så jeg følte jeg datt ut av treskeren, sier Oustad fornøyd.

Populær på bruktmarkedet

En siste årsak til at Oustad valgte John Deere, er andrehåndsverdien.

- Kjøper du en dyr maskin, er det godt å vite at den holder seg i verdi. Det gjør John Deere og det er en viktig ting å ta med inn i regnestykket, avslutter bonden.

Samvirke 6 2021