06.12.2017 | Atle Abelsen

Familien Olli fikk i oktober som første kunde den nye John Deere 5R-en på gården.

Anne May Olli blir sterk i stemmen når hun omtaler sin tidligere John Deere-traktor og hva den har betydd for både gardsdriften og reindriften hun og mannen driver i Karasjok.
– Det var nesten så vi fikk hjertesorg da den forrige generasjonen av 5R gikk ut av produksjon, smiler hun.

Derfor var hun ikke sein med å bestille en ny, straks John Deere annonserte at de ville lansere en ny generasjon av den tidligere så populære traktoren. I oktober kom den til gårds, som den første i den nye generasjonen 5R i Norge.


5R passer perfekt

Ollis gård i Karasjok er en av de største i distriktet av båsfjøs, og totalt en av de største gårdene i hele Finnmark dersom man ser bort fra samdriftsgårder, men relativt liten i landsmålestokk. Da har 5R-en helt perfekt størrelse, både fysisk og ytelsesmessig.

– Traktoren skal passe til både lokale veier, fjøs, gården og utstyret for øvrig. For oss er 5R helt perfekt på den måten. At den i tillegg er svært driftssikker er likevel det aller viktigste, understreker hun.

Sammen med mannen Tor Mikkel Eira og sønnen Nils Anders Olli Eira driver hun gården med drøyt 1000 dekar dyrka mark og i underkant av 100 storfe, det meste er ungdyr i tillegg til 30 melkekyr. I tillegg har de også en del småfe og rein. Ekteparet deler ansvaret for både gården og reindriften, selv om de har hvert sitt enkeltmannsforetak.

– 5R-en er suveren også til de behovene vi har i reindrifta, sier Tor Mikkel Eira. – Det blir en del kjøring av fôr over lange strekninger. Da er det greit at den har topp kjøreegenskaper.

Pålitelighet og lange avstander

Da Samvirke besøkte gården til Olli i oktober, fikk vi en følelse av hvor langt det er å kjøre fra Karasjok til Alta, nærmere 200 kilometer over Finnmarksvidda under et gnistrende nordlys. I Alta ligger det nærmeste verkstedet som kan utføre service og reparasjoner på John Deere og andre traktorer. Det er et verksted også i Karasjok, men der kan de stort sett bare få utført dekkskifte og oljeskift.

– Når vi kan ha så kort sesong som 10 dager, noen år enda kortere, sier det seg selv at pålitelighet er ekstremt viktig. I år forsvant ikke snøen før i juni, deretter måtte vi vente til jorda tørket opp. Derfor kom vi ikke i gang med såingen før etter sankthans. Så må graset rekke å vokse før vi kan komme i gang med å slå. Vi drøyde helt til 19. juli før vi satte i gang. Da hadde værmeldinga varslet at 25. juli skulle regnet komme, forteller de.

I den perioden er det «livsviktig» at alt utstyret fungerer som det skal.
– Vi skifter traktor hvert femte år, det er så langt garantiperioden rekker. Jeg har erfart å stå her en sommer uten traktor i dagevis, aldri mer! Det kostet oss dyrt. Får vi ikke fôret i hus når vi kan må vi slakte ned besetningen. Det vil jeg for all del ikke oppleve igjen, sier Anne May.

Sameie på maskinparken er heller ikke aktuelt, fordi alle bøndene i distriktet må både så og høste i det samme korte tidsvinduet. – Da går maskinene døgnkontinuerlig, bokstavelig talt. Sola er jo oppe hele døgnet, så vi bare skifter sjåfører.

Noen fordeler

Anne May Olli forteller at selv om de bare får en slått med gras, og noen ganger en ekstra slått med blader på etterveksten, har de en liten fordel i at god varme – ofte over 30 °C på høysommeren – og sol hele døgnet gjør gresset ekstra søtt. Det betyr at de kan redusere mengden kraftfôr for å gi melka ønsket fettinnhold. – Men det krever også kunnskap og erfaring med høyet, og hvordan vi blander det forskjellige graset i rundballene, sier hun.

En annen fordel hun peker på med gardsdrift så langt nord, er mindre behov for sprøyting.
– Vi har generelt ikke noe problem med skadeinsekter her, så vi sprøyter praktisk talt ikke. Andre steder i Finnmark kan de ha litt problemer med ugras som høymole, men det finnes ikke i like stor grad på våre jorder. Det lille vi har av ugress, håndterer vi fint med å vende jorda.

Det betyr mindre utgifter til sprøyting, og mindre kjøring og dermed jordpakking. At maskineriet generelt er mindre og lettere enn på mange bruk sørpå, reduserer også utfordringene rundt jordpakking.
– Vi får jordpakking lenger nede, under pløyelaget. Men det løser som regel telen opp, hevder Tor Mikkel Eira.

Enklere og bedre utstyrt

Det er husbonden Tor Mikkel og odelsgutten Nils Andreas som har ansvaret for å kjøre traktoren i slåtten. De er svært godt fornøyde med hvordan den presterer. – Alt er mye enklere enn tidligere, spesielt giringa. Den er også veldig godt lydisolert, det er viktig når vi har lange dager i slåtten. Det eneste jeg savner, er kjøleskap, en koppholder og iPhone-dokk, smiler 19-åringen Nils Andreas.

Tore Glærum, produktansvarlig for John Deere i Felleskjøpet, forteller at det ble et hull i porteføljen da John Deere stoppet produksjonen av 5R i 2014.

– Vi ble veldig fornøyd da John Deere bestemte seg for å gjenoppta produksjonen og fornye vår gamle bestselger. Vi tror kundene liker spesielt godt kombinasjonen med en liten, lett og veldig manøvrerbar traktor med stor effekt og lasteevne, samtidig som at den nå er oppgradert med komfort og en rekke funksjoner som vi hittil bare har kunnet levere med våre større traktorer, sier han.

Det mest iøyenfallende på den nye 5R-en er det korte panseret. Det gir føreren en svært god sikt til det som skjer midt foran traktoren. Likevel har de klart å putte inn en sterk, firesylindret 4,5 liters motor på 125 hk, 135 hk med full boost. Løftekapasiteten er det ingen ting å si på, hele 4,7 tonn bak, eller 5,3 tonn mot et pristillegg. Olli har valgt den største traktoren, 5125R, på 4,3 tonn. Tillatt totalvekt er 8,6 tonn.

Den nye forakselen på 225 cm gir liten svingradius. En ny, støpt ramme med innsving tillater større svingutslag på rattet og en svingradius på 3,75 meter. Oljepumpen på 117 liter er også stor, for en såpass liten traktor.

Transmisjonen er et kapittel for seg. Her har John Deere utviklet en rekke løsninger, blant annet en mulighet for å sette transmisjonen i «auto». Det merkes godt under litt lengre kjøreturer på vei. Den har også en rekke andre funksjoner, blant annet mulighet for å sette den i forskjellige kjøremodus tilpasset forskjellige arbeidsoppgaver på jordet. Autoclutch-funksjonen er også kjærkommen.

 

 ALLSIDIG: John Deere 5R er en allsidig traktor som kan brukes til det meste, som her med henger ut i skogen. (Foto: Felleskjøpet).

 

 Artikkelen stod på trykk i Samvirke 10 -2017