27.03.2023 | Margareth Fosseng

Myse, brød og miljøfôr er eksempler på alternative råvarer som ofte brukes til å fôre gris. Miljøfôr er en samlebetegnelse på en blanding av flere typer restprodukter. Om disse råvarene ikke hadde blitt brukt til å fôre gris, ville alternativet ofte vært at de ble destruert.

Sirkulærøkonomi i praksis

Grisen kan omgjøre biprodukter fra næringsmiddelindustrien til fullverdig menneskemat. Å utnytte disse alternative ressursene kan bidra til å redusere fôrutgiftene på den enkelte gård fordi de ofte er rimelige i innkjøp.

Ha kontroll på hva du fôrer med

Å bruke alternative råvarer til grisen gir ikke automatisk god økonomi. Det er viktig å vite hva man fôrer med og tilpasse dette til grisen. Vi må sikre at grisen får i seg alle næringsstoffer den trenger.

Tilpass fôret med Format Optigris

Først må bonden skaffe en analyse av den alternative råvaren man ønsker å bruke. Felleskjøpet har gode analyser på svært mange alternative råvarer.

Deretter må du finne det kraftfôret som best passer sammen med den aktuelle råvaren. Det finner du best i Felleskjøpets optimeringsverktøy, Format Optigris. Der kan du også se hvilket blandeforhold man skal bruke for å få dekket alle grisens næringsbehov. Ved å benytte Format Optigris vil du få en presis tilpasning av fôringen i besetningen. Dette gjelder for både slaktegris-og smågrisproduksjon.

Format Komplett-sortimentet er nå oppgradert slik at det passer enda bedre til de råvarene som er på markedet i dag. Format Komplett-sortimentet har kraftfôr som kan tilpasses akkurat den alternative råvaren du har tilgang på. Din lokale salgskonsulent hjelper deg å finne det riktige kraftfôret og det riktige blandeforholdet.