20.03.2023 | Eva Olssøn

Vi møter vinnerne av prisen «Årets Unge Bonde», Ole Otto Grønning (27) og Trine Pedersen (26), en kald vintervakker dag hjemme på gården i Fosen. Nærmere bestemt i Stadsbygd i Trøndelag. De driver melk og kjøttproduksjon, har en kvote på 430 tonn og leverer 20 tonn storfeslakt i året. De driver 450 da og 100 da beite. Til sammen har de 170 dyr.

Ole Otto er fulltidsbonde og Trine er pedagogisk leder på en gårdbarnehage i bygda og jobber også på gården.

Driver konvensjonelt norsk landbruk

Ole-Otto og Trine synes det er stor stas å ha vunnet prisen for “Årets Unge Bonde”. Det var så mange bra nominerte og vi er jo egentlig to helt vanlige bønder som driver en volumproduksjon veldig tradisjonelt. Vi satser ikke på lokalmat eller noe annet spesielt, men produserer norsk melk og kjøtt med det ressursgrunnlaget vi har sjøl og gjør det beste ut av det vi har på vår gård, forteller Ole-Otto.

Dette har tydeligvis folk rundt de lagt merke til for de ble nominert av flere. - Mange synes det er artig at vi vant fordi vi driver med norsk konvensjonelt landbruk, sier Trine.

Gratulert av ordføreren tre ganger

Det har vært mange besøk og henvendelser etter at de vant prisen. -Lokalavisene har vært her, NRK har vært på besøk og ordføreren har gratulert oss hele tre ganger, forteller de blide bøndene.

-Vi vet enda ikke hvem som nominerte oss, men vi vet at det var flere og det er koselig, sier Trine. -Å ende med å vinne prisen, og bli valgt ut av juryen til slutt er veldig moro og inspirerende.

image6be6.png

VANT PRISEN: Det er lett å se at her bor “Årets unge bonde”.

Lokal verdiskaping og samvirke

Ole Otto Og Trine er opptatt av å bruke lokale ressurser. -Jeg synes det er veldig artig å se den lokale verdiskapinga vi er med på som bønder. Når vi bygget nytt fjøs i 2020 brukte vi lokale aktører, altså de vi møter i vårt daglige liv. Og folk kjøper bøndenes varer på butikken som vi har levert gjennom samvirkene. Det å se flyten i næringa gjør at vi er stolte av å være matprodusenter, forteller Ole Otto.

Velger å tenke positivt

Paret bygde nytt fjøs som sto klart i 2021. – Kostnadsveksten i 2022 har vært tøff økonomisk, så jeg er veldig glad vi fikk ta over så tidlig. Jeg var 25 år og da er man offensiv og tåler et trykk, sier Ole Otto.
Det har vært avgjørende for paret å overta en gård i så god stand og i vekst. De visste nøyaktig hvor mye ressurser de hadde, hvor mye de kunne bygge for. Huset var i god stand så de kunne satse kun på fjøsbygginga. De har også fått mye hjelp av kårfolket.

-I mediebildet er det mye negativt om det å være bonde og om man fokuserer på det mister man nattesøvnen, sier Trine. De velger å se det positive. Blant annet er de glad for å være fleksible når de får barn. De kan hente tidlig og legge opp dagene selv.

De har også tatt grep om økte strømutgifter gjennom å flytte robotvasken til de mest gunstige tidene i døgnet. – Vi forsøker hele tiden å finne gode løsninger, sier Trine.

Skal gjøre jobben best mulig

Løsdriftfjøset har økt produksjonen og dyrevelferden på gården, forteller paret. De bruker også klimakalkulatoren aktivt for å se hvor de kan finne bedre løsninger. Det er et veldig godt verktøy for å spare lommeboka og miljøet samtidig.

Ole Otto bruker også «Min gård» aktivt. -Det er genialt! På kveldsrunden kan jeg se at det begynner å bli tomt og kan bestille med en gang og gjøre endringer om det trengs. Det er nok litt forskjell på unge og gamle hvordan de møter nye digitale verktøy. Det er viktig at folk får god opplæring og ser at nye verktøy er nyttig, understreker han.

Framtida på gården er å bo oss inn i det nye fjøset og gjøre mest mulig ut av det vi har. Det viktigste for oss er å gjøre jobben og lykkes med den, avslutter paret.

imagekxff.png

VINTER: Gården ligger i Stadsbygd i Trøndelag.

Samvirke 2 2023