23.11.2022 | Håvard Simonsen

Felleskjøpets egne fagfolk og eksperter fra John Deere gikk gjennom alt fra vektbalansering, hjulutrustning og optimal motordrift til avansert bruk av kjørespak og alle mulighetene som ligger i presisjonsteknologien. I tillegg fikk deltakerne godt innsyn i Felleskjøpets og John Deeres kontinuerlige oppfølging av traktorene gjennom JDLink. Over 100 000 John Deere-traktorer i Europa er nå aktivt koplet til JDLink. Maskinlæringen fra disse gir et enormt tilfang av informasjon som John Deere og Felleskjøpet bruker til å varsle sine traktorkunder om fare for feil som bør utbedres for å hindre driftsstans – såkalt EkspertAlarm.

Ekspertene fra John Deere kunne fortelle at det var første gang de var med på et kurs hvor alle nye traktoreiere var invitert til en slik omfattende opplæring.

Her er inntrykk fra tre av deltakerne på optimaliseringskurset

iTEC også for entreprenører

Krister Lorentsen (20), Reipå

imagenizc.png

– Jeg kjører for Reipå Knuseri som fikk levert en ny John Deere 6155R i juni 2022. Den går i massetransport, maskinflytting, kantslått og kanskje aller mest til snøbrøyting. Blant annet slår vi 75 mil vegkanter fra Meløy og Gildeskål til Bodø. Traktoren er passe for oss. Ikke for stor til brøyting, men stor nok til massetransport. Jeg har trykket en del på skjermen, men det er dette jeg har kunnet minst om, og kommer til å bli overrasket over alle mulighetene. Vi har aldri brukt iTEC på våre traktorer, men jeg ser at det har fordeler også i entreprenørarbeid, for eksempel når du bruker strøkasse og v-plog. Med ett trykk kan du tilte opp kassa og slå av 4-hjulstrekket, eller heise opp og slå sammen plogen. Når vi lærer teknologien, vil vi bruke den mer og mer, og enkle ting blir enda enklere.


Potetsetter og sprøyte i kjørespaken

Seming Undseth (45), Rendalen

imagetvck.png– Det ble en ny 6R150 med Ålø laster, som skal brukes i potet- og kornproduksjon, samt transport av masse, maskiner og varer i et byggefirma jeg har. Det blir en del traktorkjøring. En 6155R, som jeg fikk i mars 2022, passerte 500 timer på senhøsten. Amund Bolstad har i samdrift 580 mål mandelpoteter og 600 mål korn. I utgangspunktet reiste jeg på kurset for å få innføring i bruken av traktoren og terminalen. Vi har kjørt litt eldre utstyr, men med ISOBUS kan vi nå bruke terminalen i traktoren, og er spesielt interessert i å få betjeningen av potetsetteren og sprøyta inn i kjørespaken. Jeg er også nysgjerrig på alle mulighetene i Operations Center, som er et kjempeverktøy for dokumentasjon. I byggefirmaet, der det er flere sjåfører, blir det lettere med timeregistrering. Et slikt kurs er en kjempefin måte å lære på i stedet for å lese instruksjonsboka.


Dokumenterer leiekjøring for kundene

Bendik Falstad Skjerve (21), Levanger

imagel6tx.png– Jeg er gårdsbestyrer på Falstad Nedre, der vi har kjøpt en ny 6R185 til gårdsdrift og leiekjøring. Drifta består av 1500 mål korn, 150 mål gras, mye beite og rundt 200 vinterfôra sau. Vi har en god del leiekjøring i jordbruket. Vi er størst på sprøyting med rundt 15 000 mål i året. Målet er å bli flinkere til å bruke teknologien vi investerer i, blant annet å utnytte dokumentasjonen og lære å legge inn planer og arbeidsoppgaver så de lett kan aktiveres når vi kjører ut på jordet. Vi har i et par år dokumentert sprøyting og gjødsling og levert journaler med fakturaen til de vi leiekjører for. Det synes de er oversiktlig og greit. Det er veldig nyttig å være med på et slikt kurs, og artig å treffe bønder fra hele Norge du kan diskutere med.