19.04.2023 | Sigbjørn Vedeld

- Det spenner seg fra grunnleggende opplæring i å kjøre Auto Trac, opprette spor og til det å kjøre Machine Sync, som gjør at du kan kjøre to makiner sammen med hverandre, forteller Even Kristian Mangerud, produktsjef på presisjonsjordbruk i Felleskjøpet Agri.

AMS-trening (Agriculture Management Solutions) inkluderer både en grunnleggende del og et videregående kurs. Til sammen har så godt som alle maskinselgerne i selskapet gjennomført felltreningen. Det handler om at brukerne av traktoren eller treskeren skal få mer igjen for investeringen som er gjort.

- Det utfordrende med presisjonsjordbruk er skillet mellom agronomi og maskiner. Vi arrangerer mange maskinklinikker rundt om på avdelingene våre. Når vi lærer det bort, får de aller fleste til å lage ei tildelingsfil og flytte den fra PCen og over i traktoren. Utfordringen ligger i å samtidig ha kunnskapen om jordet ditt. Hvor er kalknivået lavt, grøftene og så videre, sier Mangerud.

Slik starter du med presisjonsjordbruk

Marius Østerås (Steinkjer), Alexander Sundby (FK Barkåker), Marius Elsetrønningen (Kongsvinger/Flisa) jobber dedikert med presisjonsjordbruk i Felleskjøpet Agri og er spesialister på området.

Da Samvirke besøkte AMS-felttreningen på Gardermoen var Østerås til stede. Hans første anbefaling til kunder som vil starte med presisjonslandbruk er å etablere en konto i Operations Center til John Deere. Slik kan bonden kartlegge feltene på jordet.

- Den beste løsningen er å kjøre opp feltene med GPS-utstyr påmontert på kjøretøyet. Start med yttersporene, så får registrert og kartlagt de ulike skiftene og hvordan de ser ut, sier Østerås.

To av mekanikerne som deltok på felttreningen i februar var landbruksmekanikerne Harald Nordahl og Tor Arne Kvalevåg fra Felleskjøpet i Larvik. Da Samvirke tok en tur innom traktorhytta og oppgaveløsningen kom det umiddelbart tommel opp fra karene.

- Dette er svært nyttig lærdom, og absolutt noe vi kan ta med oss tilbake til hverdagen i verkstedet, sa mekanikerne.

Vil du lære mer om presisjonsjordbruk? Klikk deg inn på felleskjopet.no/presisjonsjordbruk eller scann denne QR-koden.

Samvirke 3 2023