11.07.2022 | Karstein Brøndbo

– Du kan bli bonde i Vik om ikke jentene vil bli bønder, fikk Jakob høre av Marianne og Frode da han som liten gutt var med pappa Øystein Johnsen (69) i fjøset på Vik, der han har vært dreng i over 35 år, etter først å ha vært innom som landbruksvikar. Døtrene til Marianne og Frode ble lærer og sykepleier, og Jakob ville bli bonde. Etter å ha gjennomført treårig landbruksutdanning på Kleiva i Sortland, og samtidig jobba med ku og gris hos søskenbarnet Sigurd Johnsen på Hemmestad, tok han over husdyr og løsøre i fjor. Gården skal han forpakte i fem år, før han kjøper den.

– Takk Jakob for at du fører livsverket vårt videre, skrev Marianne Vik (69) på Facebook, da han la ut bilde av fine kviger på beite. Selv kom hun til Vik først som journalist i Bondebladet, og mange kjenner henne som tillitsvalgt i Bondelaget og Norsvin. Frode Vik (67) har hatt en lang karriere i Nortura i Trondheim og Oslo, og han har derfor vært mye borte fra gården.

800x382 Kviger.jpg

– Takk Jakob for at du fører livsverket vårt videre, skrev Marianne Vik (69) på Facebook, da han la ut bilde av fine kviger på beite. (Foto: Privat)

Stor husdyrinteresse

– Han er en offensiv ungdom. Jeg var redd for at traktorinteressen skulle ta overhånd, men det har den ikke gjort. Husdyrinteressen er stor, sier Frode Vik om Jakob, som har overtatt en melkekvote på 180 000 liter og en kombinert svinebesetning med 25 purker og 560 leverte slaktegris i fjor.

– Å bli bonde er ikke som en annen jobb. Det er mer ansvar, men – :æ ser ikkje ulekt på det, sier Jakob. Å se noe ulekt betyr at man synes det er vanskelig og at man gruer seg. Han er like interessert i dyr som i teknikk, men ku er bedre enn gris, så han tenkte først å kutte ut grisen. Men nå vil han se hva han klarer å oppnå med purkene, som i fjor leverte over 29 avvente smågris pr årspurke. Største kullet hittil hadde 18 avvente, og da ga Jakob melk i hele dieperioden.

Format Melkestart er bra å bruke første uka til spedgrisen, og så får de Kvikk etter et par uker. Det er mye arbeid, og det er gjevt å ha noen til å hjelpe seg, slippe å drive alene, sier Jakob. Faren er ansatt og får lønn, men ikke overtidsbetalt. Annenhver helg er de gamle i fjøset, slik at han kan ha fri og være med kamerater.

– Det er bra å være ung og optimist. Det er nok pessimisme i landbruket, sier Frode Vik.

Dyrker og planlegger fjøs

Jakob har planer om å flytte til et hus litt nærmere gården. Nå bor han en mil unna. Langtidsplanen er å bygge nytt melkefjøs nærmere dyrkajorda, som ligger 5 km fra fjøset. Bruket har litt over 200 dekar fra før, og det er ikke noe ledig jord til leie i Kvæfjord, så Jakob har dyrke opp 50 dekar denne våren. En melkerobot fra Delaval erstatter melkegrava og mange arbeidstimer med melking i slutten av mai, og på tunet har det kommet en brukt John Deere fra Namsos. – Det er gjevt med Kurt Johansen. Han vet om de rette folk og fikk hit kraftfôrkonsulenter som bidro til mindre halebiting og leddbetennelser. Verkstedfolka i Felleskjøpet er også gode å ha, sier Jakob.

Bærekraftige pensjonister

Frode og Marianne blir å fortsette med bærproduksjonen på Vik, som er landskjent i de bratte bakkene innerst i Kvæfjorden. Det naturlige drivhuset i ly av Kveøya og høye fjell, de driftige bøndene og opptil 10 innleide bærplukkere produserer 10 tonn jordbær og 5 tonn bringebær i året, i tillegg til en god del solbær, stikkelsbær og rips. Bærproduksjonen foregår både på i tunnel og på friland på et areal på 25 dekar. Og alt blir solgt til forbrukere rett fra gården som ureist mat.

Gården har ellers 5 000 dekar utmark, 2 000 dekar produktiv skog, eget sagbruk og en stor vedproduksjon.

 

imagen9m3m.png

SPENNENDE MED GRIS: - Med en litt større slaktegrisavdeling kunne jeg fôra opp mer smågris, sier Jakob, som delvis bruker ungpurkeavdelinga til det.

800x600 KONTORET.jpg

PÅ KONTORET: Jakob Johnsen har besøk av kraftfôrkonsulent Kurt Johansen i Felleskjøpet og pappa Øystein Johnsen og kårkall Frode Vik.