28.02.2023 | Karstein Brøndbo

Det var meldt snøvær og vanskelige kjøreforhold. Likevel sto det 20 biler utenfor den vesle Felleskjøpbutikken ved Hadelandsveien da butikksjef Tone Østerås kjørte opp gitteret tidlig en fredagsmorgen i februar. – Våre faste landbrukskunder har en sosial arena her en fredag i måneden, og da har vi 60-80 innom på fire timer, sier Tone Østerås, som hadde fått rydda ut andre sesongvarer og fylt opp butikken med motorsager og verneutstyr. Vedsekker slo så vidt motorsagbensin i omsetningen, som tippa en halv million før det slokna i bålpanna utenfor butikken. Batterisagene overgikk bensinsagene i solgte antall, mens antallet pølser og kaffekopper ble omtrent uavgjort.

Livsfarlig utstyr

- Det er helse i å hogge ved, sier Einar Aarnes i Stihl på slutten av kurset Stell og vedlikehold av motorsag. Han forutsetter da at alle bruker godkjente vernesko, vernebukse og hjelm. For motorsaga er potensielt livsfarlig. Einar anbefaler derfor alle nybegynnere å finne seg et todagers kurs i bruk av motorsag på www.skogkurs.no. Man bør også ha en godt synlig skogsjakke, slik at man blir funnet om det skulle skje noe. Rundt 40 personer er innom kurset i løpet av dagen, og Einar svarer på spørsmål om alt-i-ett-filer, ventilerte hjelmer og vernesko med bred lest. Det er også en i publikum som går med krykker etter å ha fått slått av leggen av et felt tre som sto i spenn da han kappa stammen.

Aktivitet over hele landet

Felleskjøpets butikker gjennomførte skog- og veddager i februar og mars. – Dagene betyr mye både for ansatte og kunder. Kombinasjonen av veldig gode forberedelser og godt samarbeid mellom butikk og maskin, for eksempel med demonstrasjon av traktorer og vedmaskiner, gjør at kundene opplever oss som ett Felleskjøp, sier kampanjeansvarlig Morten Fjeld i Felleskjøpet. - Mange gode tilbud kombinert med faglig påfyll av lokale innslag og et tett samarbeid med leverandørene gjør at dette blir en lokal aktivitet som er veldig positiv for både bonden og forbruker. Vi har solgt mange motorsager, men først om fremst utrolig mye verneklær og vernesko, vedsekker, bensin og tilbehør til motorsagen.

Sikkerhetsgaranti utløst på Vestlandet

Hvis vi ikke snakker med deg om verneutstyr når du kjøper motorsag hos oss over disk eller som Hent i butikk i nettbutikken, får du en sikkerhetspakke av oss. Den består av vernebukse, vernestøvler og hjelm med visir. Garantien forutsetter at du gjør oss oppmerksom på at vi ikke har snakket med deg om sikkerhet umiddelbart etter kjøpet av motorsag. Denne garantien ble utløst 10. februar da en uheldig butikkansatt glømte seg bort et øyeblikk under en hektisk skog og veddag i Stryn.

- Dette må vi tåle. Det lønner seg for Felleskjøpet at kundene overlever, sier Morten Fjeld.

720x480-Sikkerhetsgaranti.jpg

GARANTI: Hvis vi ikke har snakket med deg om verneutstyr i forbindelse med kjøp av motorsag, får du en sikkerhetspakke av oss.

Demonstrasjon av vedmaskin

DEMO: I Bø ble det demonstrert vedmaskin og utleietraktor.

880-KVINNER I SKOGBRUKET.jpg

KVINNER I SKOGBRUKET: Felleskjøpet Brekstad arrangerte populært motorsagkurs i skogen på Klakken gård bare for damer med Kay Martinsen som kursleder.