16.07.2022 | Felleskjøpet

Når jaktbyttet er i hus starter arbeidet med å partere og sørge for god oppbevaring slik at man får glede av maten i lang tid fremover. En av våre beste kjøttkverner og er også en solid bestselger, og den er kraftig med en praktisk selvslipende kniv og tåler opptil 200 kilos trykk.

Er det pølser som er favoritten så har vi en god maskin for pølsestapping, en stående modell som er enkel å håndtere og som gir god arbeidsplass. Her følger det med pølsehorn i ulike størrelser slik at du kan få pølsene så tykke eller tynne som du selv måtte ønske.

Vakuumering øker holdbarhet og bevarer smak

Vakuumert mat holder seg fire til fem ganger så lenge som mat du ikke vakuumpakker. Det gjelder både om du skal lagre mat i kjøleskapet i kort tid, eller om maten fryses ned.

En vakuumeringsmaskin trekker luften ut av posen maten ligger i, og posen forsegles deretter automatisk. Hvis du ikke har brukt vakuumeringsmaskin tidligere blir du overrasket over hvor effektiv denne metoden er. Hvis du fryser ned vakuumert mat, vil du også unngå å få rimfrost rundt maten, og råvarene ser dermed like fine ut etter lang tid i fryseren.

Det finnes mye og forskjellig utstyr til vakuumpakking. Sørg for at du får riktig maskin til ditt behov og poser i riktig størrelse.  

Økonomisk og miljøvennlig

Vakuumering egner seg svært godt for utbyttet fra både jakt- og fisketurer, samt bær, frukt og sopp, og er en effektiv måte for å ta vare på godsakene fra naturens spiskammer. Råvarene holder seg lenge, og et tips er å vakuumere og fryse ned i porsjoner som passer til ett måltid.

Vakuumering er i tillegg en miljøvennlig måte å behandle og ivareta råvarer på. I Norge kaster vi store mengder mat grunnet holdbarhet. Det å vakuumpakke restemat som blir til overs, gjør at det holder seg mye lenger enn en åpnet pakke liggende i kjøleskapet.

Hvis du kjøper en vakuumeringsmaskin er det også lettere å gjøre storhandel når butikkene har tilbud på fristende råvarer. Kjøp inn stort og vakuumer enkelt hjemme på kjøkkenbenken.

5 tips for å lykkes med vakuumpakking

  • Sørg for at posen er helt fri for luft og at forseglingen er helt tett
  • Rull ned kanten på posen før du putter maten nedi. Da unngår du søl som kan hindre at forseglingen blir tett
  • Kvernet kjøtt bør klemmes flatt i posen og vakuumeres i mindre porsjoner. Da unngår du luft, samt at kjøttet fryses og tines raskt
  • Ferskvarer fra butikk bør vakuumeres så snart som mulig for å bevare holdbarhet og smak
  • Vakuumpakking holder bedre på mat og smak i stedet for bokser eller poser i kjøleskapet. Husk at middagsrester må være tilstrekkelig avkjølt før vakuumering.