22.05.2017 | Felleskjøpet

Høgheim er kategorisjef butikk i Felleskjøpet Agri og forteller at sortimentet er stort og retter seg mot alle som har en hage og er opptatt av god kvalitet. 

- Vi har også et sortiment tilpasset dem som ikke har en stor hage, men som har en balkong eller terrasse. Så også de kan finne noe som passer, understreker Trude Maurset Høgheim.

En hagemøbel-revolusjon

Dagens hagemøbler er noe helt annet enn dem mange vil huske fra 1970- og 80-tallet. Klappstolene og benkene som ble båret ut fra boden hver vår og omstendelig skuret og beiset, er blitt erstattet av bortimot vedlikeholdsfrie møbler som er gode å sitte i.

Hagemøblene er blitt stadig mer lik møblene vi har inne i stua, ifølge Felleskjøpets to leverandører, Nowa Design og Martinsen. Det gjelder ikke minst de populære stolene og sofagruppene i rotting.

- Folk har mer tid og penger enn før. De bruker hagen mer og sitter mer ute. Og da synes de det er kjekt å sitte godt, sier Alf-Gunnar Martinsen hos leverandøren Martinsen.

Tåler vær og vind

Rottingmøblene er laget av det slitesterke plastproduktet polyetylen, i kombinasjon med rustfritt stål eller aluminium. Disse materialene gjør at møblene er så godt som vedlikeholdsfrie. Det eneste du trenger å gjøre er å vaske dem med litt såpevann en gang i blant, forteller Thor Brandt, salgs- og produktansvarlig i Nowa Design.

- Møblene holder i årevis. Du skifter dem ut fordi du er lei av dem, ikke fordi de er ødelagt, sier Brandt og legger til at rottingmøblene kan stå ute hele året.

- Vi har blant annet kunder som holder til på høyfjellet. Og mine egne møbler har stått ute på terrassen siden 2010, og ser akkurat like fine ut, sier han.

Kan sprekke i sterk kulde

Alf-Gunnar Martinsen anbefaler likevel å dekke dem til med presenning og passe på at de står støtt og godt før vinteren setter inn.

- De tåler høy varme og kjølig vær. Men hvis det er veldig kaldt blir plasten porøs og kan sprekke hvis møbelet for eksempel deiser inntil en vegg, sier han.

- Møbler som står lenge ute i vær og vind blir også utsatt for falming, sier han.
Rottingmøblene er produsert i Asia etter spesifikasjoner fra de norske leverandørene. 

- Det skal ikke være avvik i forhold til prototypen vi har godkjent. Alt fra kartongkvalitet til innpakning følges opp av oss, sier Thor Brandt.

Pris og kvalitet varierer noe.

- Rottingen på våre produkter er enten flat, halvrund eller rund. Den runde har høyest vekt og er dyrest. Det er fordi det tar lengre tid å flette stoler med rund rotting, opplyser Alf-Gunnar Martinsen.

Tenk på bruksområde

Før en kjøper møblene, anbefaler han å tenke gjennom hva de skal brukes til. Sittekomfort vil være viktig for mange, og da bør en velge puter deretter.

- Du skal kanskje sitte ute hele ettermiddagen hvis du har et middagsselskap. Da er det viktig å sitte relativt godt. Hvis du velger billigste putekvalitet er det ikke sikkert du får det helt slik du hadde forventet, sier Martinsen.


- Er det noe tilbehør folk kanskje ikke tenker på at det er lurt å ha?

- Jeg vil si at det alltid er praktisk å ha en parasoll. Ofte sitter en lenge ute og det kan bli slitsomt å sitte lenge rett i solsteken. En utepaviljong der en kan søke skygge er også et alternativ. Vi anbefaler også møbeltrekk til modellene våre. Og oppbevaringsbokser for puter er et greit tilbehør.

Rotting dominerer

En rådende trend akkurat nå er en kombinasjon av enten rotting og tre eller rotting og aluminium, forteller Thor Brandt. Han tror aluminiumsmøbler vil komme stadig mer. Det store volumproduktet i tiden framover mener han likevel vil være rottingmøbler.

Brandt forklarer at det markedet Nowa retter seg mot, er såkalt medium pluss. Ikke high end - det vil si de aller dyreste produktene - og heller ikke billigmarkedet.


- Vi prøver å ha ting vi mener er gode produkter, bygget på erfaring. Så tar vi nye små steg i utviklingen hvert år, sier han.

Mange gode tilbud

Trude Maurset Høgheim forteller at Felleskjøpet har mange gode tilbud framover. Hun oppfordrer hageinteresserte å følge med på Felleskjøpets nettsider og kundeaviser.


- Det er ingen hemmelighet at det har vært en dårlig og kald vår, så vi har en mengde bra varer på lager som vi ønsker å få solgt ut. Fra bistrosett til store rottinggrupper.

Hun oppsummerer med at Felleskjøpet ønsker å bli en destinasjon for alle hageprodukter, også hagemøbler.


- Hos oss får du det du trenger for å få en fin hage som du kan sitte og nyte, avslutter hun.