01.08.2017 | Felleskjøpet

Alle som jobber i hagen bør ha fire ulike par med arbeidshansker tilgjengelig i redskapsboden eller «verktøykassen» for hagearbeid. Hagehanskene i kombinasjon med mild håndsåpe og en mykgjørende krem er den beste løsningen for å unngå såre og sprukne hender som følge av hagearbeid.

Disse fire parene med hansker bør du alltid ha tilgjengelig:

For planting og luking:
Et par myke hage- eller arbeidshansker som gir fingerspiss-følelse av det du jobber med. Det bør være tette og gode hansker med god ventilasjon på baksiden. Forsiden av hansken bør fortrinnsvis ha et materiale som gjør at jorda slipper hansken lettest mulig. Mange bruker bomulls- eller gummihansker, men ingen av disse er godt egnet til luking eller planting.

For godt grep:
Om du skal jobbe med sag eller kniv med litt tyngde, er det viktig at hanskene ikke glipper når du arbeider. Hanskene bør ha en myk og litt klebrig forside. Prøv hansken på sammen med verktøy du finner i butikken, for å forsikre deg om at de virkelig sitter og gir godt grep rundt verktøyet. Du vil oppleve stor forskjell mellom galt og riktig valg av hansker dersom du skal bruke en formiddag på å beskjære trær eller klippe greiner.

For grovarbeid:
Om hanskene skal brukes til tyngre og grovt arbeid, som for eksempel å lempe store steiner, kreves også grovere hansker med et slitesterkt materiale. Lærhansker er det rette valget for denne typen arbeid. Mange av denne typen hansker har også mansjetter, som i tillegg gir beskyttelse av håndleddene. Om de er store nok, kan du få plass til et par tynne vanter under som gir ekstra varme på kjøligere høstdager.

For tornesikring:
Når du skal jobbe med å klippe og rydde roser og stikkelsbærbusker, trimme bærberishekker, fjerne slåptorn og tistler eller andre stikkende vekster, er det godt å ha et par hansker som hindrer torner fra å trenge inn i hånda.

Tips til hagehanskene:

  • Tørk brukte og fuktige hagehansker i vanlig romtemperatur, opphengt eller på rist. Da blir de lettere å få på dagen etter. Unngå fristelsen å henge dem direkte på radiatoren, da vil de antagelig være stive og tørre som papp neste gang du skal bruke dem. 
  • Om hanskene er laget av skinn eller lær, kan du bruke vanlig håndkrem utenpå hanskene for å myke dem opp.