02.01.2020 | Felleskjøpet

Når underlaget er hardt og glatt er det nødvendig å ha brodder på skodde hester så de ikke risikerer å skli og få skader. Isbrodder finnes i en mengde ulike størrelser og varianter, så det er ikke lett å vite hva man skal velge. Begynn med å undersøke hvilke størrelse broddhullet på hestens sko har. De vanligste størrelsene er 5/16” og 3/8”.

Det finnes ulike modeller av vinterbrodder og isbrodder som passer til ulike forhold. Når underlaget er hardt og isete er de kortere broddene å foretrekke. En høyere brodd passer best til mykere underlag som ordentlig godt snøføre eller ved veldig bløtt underlag. Bruker du en lengre brodd på isføre er det viktig å tenke på at hovens vinkel endres og blir mer ustabil siden brodden ikke synker ned i underlaget.

Bruk slitasjebeskyttelse

En hest som blir ridd, kjørt eller springer på hardt og isete underlag har ofte bruk for 4 brodder eller mer per sko. Har man fine forhold som i ridehus e.l., så behovet er å komme seg fra stall til ridehus, kan det holde med brodder kun i drakten. De fleste hester sliter broddene ujevnt, så vær nøye med å skifte de slitte broddene for å forhindre belastningsskader på hoven. Når hesten ikke har brodder i vinterskoene kan det være lurt å bruke broddhullsplugger for å beskytte gjengene, slik at man får satt i brodder så fort det trengs.

Beskytt hov og ben

Når vinteren og snøen kommer kan man bruke snøsåler sammen med brodder for å sikre seg mot at snøen kladder i hoven og at hesten ender opp med å gå på ”stylter”. Det vil være en risiko for at hesten f.eks kan tråkke seg når man bruker brodder, men alternativet med å ikke ha feste og riskoen for at hesten sklir er verre. Det kan være smart å beskytte hov og ben med hovkopper og senebelegg mens broddene er på. Skru alltid ut broddene når hesten transporteres, eller når underlaget ikke krever brodder