20.01.2017 | Felleskjøpet

Vi skriver januar, og i vårt langstrakte land varierer været fra mildt og vått til mange kuldegrader. Ofte kan det snu på bare få timer!

Hesters behov for dekken utendørs er omdiskutert, og også forsket litt på. Det er du som har ansvaret for hesten som til sist må bedømme om din hest har behov for et dekken. Forhold som klipping, alder, rase, dårlig hold, sykdom og variasjoner mellom hestenes evne til å holde varmen vil være med på å påvirke hva slags dekken du bør kjøpe.

Velg ulike typer dekken for ulik pels

Har du en hest med god pels som sjelden viser ubehag av dårlig vær, kan det på vinterstid være nok med et regndekken, eller et overgangsdekken. En hest som har dårligere pelskvalitet, blir stivere av kulde eller er for tynn, kan gjerne få på et tykkere vinterdekken.

Bucas Smartex Extra dekke er et annet ypperlig dekke som holder hesten tørr. Dekkenet er vanntett og pustende og har et Stay-dry fòr som holder hesten tørr selv om det blir lagt på en fuktig hest etter vask eller trening. 

Dersom hesten din har problemer med gnag på skulderen, anbefales det å ha et par ulike dekken å variere med. Du kan også gjerne sette på en bogbeskytter, og forsøke å spraye hestens skuldre og eventuelt andre steder som er utsatt med glansspray med jevne mellomrom. 

Pass på at hesten ikke blir for varm

Kjenn med jevne mellomrom under dekkenet, over krysset og i gjordleiet for å kjenne at hesten ikke blir for varm! Er hesten svett må den få et tynnere dekken på. Husk å bruke halereim eller beinstropper, slik at ikke dekkenet blåser fram og opp når hestene står med baken mot vinden. Det er ofte nødvendig å ha flere ulike tykkelser av dekken i stallen, slik at man kan variere etter temperatur.

Det er også viktig at du jevnlig rengjør dekkenet, samt sjekker at alt er like helt. Rifter av greiner osv. kan gjøre at dekkenet ikke lenger er vanntett.

Spør gjerne om råd i butikken når det gjelder type dekken og størrelse! Utvalget varierer fra butikk til butikk, men samtlige kan bestilles. Forbehold om utsolgt vare.