29.05.2019 | Felleskjøpet

Det finnes over 30 kleggarter i Norge. De er blant de insektene som kan fly raskest, med målinger på 60 km i timen. Den største kleggarten i Norge er ca. 2,5 centimeter stor. Kleggen er mest aktiv på vår- og sommerstid, men etter midten av august er det vanligvis minimalt med klegg. Kleggbitt er smertefulle, og store svermer av klegg kan være veldig plagsomt for dyr på beite.

Når kleggen flyr fra dyr til dyr for å suge blod, er det en risiko for at den skal overføre smitte fra dyr til dyr, og de åpne sårene etter kleggbittene skaper risiko for infeksjoner og for at spyfluer skal legge egg i sårene.

Hannene lever av blomsternektar, og det er bare hunnene som suger blod for å kunne utvikle eggene, men de kan være ganske plagsomme likevel.

Her er noen tips om hva du kan gjøre for å hjelpe hestene:

1. Kle på hesten

Maske, hette og dekken hjelper hestene. Bruk fluepannebånd med beskyttelse for øyne og ører på hesten når du rir.

2. Planlegg paddocken

Hvis det er mulig, bør hestene kunne velge mellom åpent landskap og småskog. Da kan de bytte miljø etter temperatur, slik at de kan unngå svermer.

3. Ikke klipp hesten

La man og hale vokse om sommeren, så får hesten en naturlig beskyttelse og kan forsvare seg.

4. Smør inn og spray

Insekter setter seg gjerne på kroppsdeler som hesten ikke kan nå med enten hale eller munn. Slike steder er oppå krysset, på ørene og til en viss grad under magen. Det er disse kroppsdelene på hesten som det er viktigst å smøre inn med preparater. Nedenfor ser du noen midler du kan bruke, og her finner du et enda større utvalg.

Det finnes en rekke lindrende for hester å få kjøpt som kan lindre plagene. Insektmidler kan holde insekter unna eller drepe dem. Drepende insektmidler er langtidsvirkende og som regel veldig effektive. Giftstoffene kan være skadelige for vannlevende dyr. Frastøtende insektmidler er basert på stoffer med en lukt som insektene ikke liker. Et frastøtende insektmiddel kan være like effektivt som de drepende, men virketiden kan være kortere.

5. Bruk feller i paddocken

Kleggfeller er effektive for å redusere mengden klegg og hestefluer innenfor et område – helt uten gift eller miljøskadelige stoffer. Fellen Tanox reduserer for eksempel mengden klegg i området med opptil 95 % ved å lokke kleggen til den mørke ballen. Når kleggen har satt seg og flyr derfra, flyr den alltid oppover og setter seg fast i fellen.

6. Sett inn hesten på dagtid

Hvis hesten plages alt for mye, kan det være nødvendig å sette den inn når det er mest insekter ute på dagtid for å gi den en pause.