15.05.2019 | Felleskjøpet

Ta marsvinet som eksempel. Marsvin spiser grovfôr, som betyr at de kan og skal fordøye cellulose ved hjelp av bakterier i blindtarmen. I naturen er de beitedyr som spiser mest gress, men også andre lave vekster og blader fra busker.

Mage-tarmkanalen er tilpasset til å fordøye store mengder fiberrik og kalorifattig mat. Fôr fra Farmer inneholder kostfiber som gir god fordøyelse og tannhelse. Fuktooligosakkarider fra betefiber bidrar til god mage-tarmhelse, og betaglukaner (MacroGard) er bra for marsvinets generelle helse.

Fôret bør være fiberrikt

Gir du et altfor fiberfattig og energirikt fôr, kan marsvinet få alvorlige sykdommer som trommesyke, fettlever og opphørt tarmfunksjon. Marsvin har dessuten tenner som vokser hele livet, og gir du altfor lettygd mat, slites ikke tennene ordentlig. Immunforsvaret påvirkes også negativt av et feil kosthold, og dermed kan det oppstå økt infeksjonsrisiko.

Marsvin må få fôr tilsatt C-vitamin

Det som skiller marsvin fra andre gnagere og kaniner, er at de ikke kan produsere C-vitamin selv. Derfor må dette vitaminet tilføres gjennom maten. Dyr som er drektige eller som vokser, trenger 30 mg/dag, og voksne dyr trenger 10 mg/dag. Under finner du ulike typer fôr til ulike behov.