Spennende tilbehør til matlagingen

Det finnes flust av tilbehør til både bålpanner og fyrfat som forenkler matlagningen. Med en steke-/grillrist som dekker hele pannen kan man fint lage for eksempel burgere, grillspyd og pølser. Man kan lage pannekaker på stekehelle, vafler i vaffeljern, toast i toastjern og popcorn i popcorngryte. En stor gryte kan brukes til drikker som kakao, men også til gryter og supper. Man kan enten lage det fra bunnen på bålpannen, eller lage det klart på forhånd og helle det over i gryta for å holde det varmt ute over bålet. Det er med andre ord svært få matretter du ikke får til med en bålpanne.

Oppskrifter for middag på bålpanne

Bålpanne-toast 

For å lage en deilig toast på bålpannen lager du rett og slett toasten som vanlig. Den eneste forskjellen er at du pakker skivene inn i aluminiumsfolie og legger pakken på bålet. La pakken steke i omtrent to minutter på hver side, så har du et perfekt ostesmørbrød før du aner ordet av det - og helt uten oppvask!

Laksepakker

For å lage deilige pakker fylt med fersk laks og friske grønnsaker, trenger du:

  • Laks i terninger
  • Squash
  • Brokkoli
  • Kålrot
  • Poteter
  • Blomkål
  • Sitron
  • Salt og pepper 
  • Smør

Slik gjør du:

Aluminiumsfolie smøres med flytende smør. Ha i terninger med laks, squash, brokkoli, kålrot, poteter, blomkål. Skvis litt sitron over og ha eventuelt på sitronpepper, noen skiver med meierismør og salt. Dette pakkes godt inn i aluminiumsfolie og stekes på bålpanna i 15-20 minutter.

Bakt potet

Du trenger:

  • Poteter
  • Kryddersmør
  • Mais
  • Løk
  • Rømme
  • Bacon/skinke
  • Ost

Slik gjør du:

Kjør potetene noen runder i microen før dere drar på tur. Stikk hull i poteten, kjør den i microen i 4 minutter på full effekt, ta den ut og snu poteten og kjør den i 4 nye minutter.

Pakk potetene inn i aluminiumsfolie, ta med kryddersmør, mais, løk, ost og eventuelt en boks rømme. Sprøstekte baconterninger kan tilberedes på bålet, eller du kan ta med skinkebiter. Pakkene legges på bålet i 20-30 minutter.

Grønnsakspakker

Plukk ut forskjellige grønnsaker etter smak, og ha på olje og valgfritt krydder. Pakk det inn i aluminiumsfolie og legg pakken på bålet. Det samme kan gjøres med kylling, krydder og olje.

Stekt paprika

Du trenger:

  • Store paprikaer
  • Valgfritt fyll av grønnsaker
  • Krydder
  • Valgfritt fyll av kjøtt eller ris
  • Eventuelt ost

Hul ut paprikaen, og ha i valgfritt fyll. Kjøttdeig eller forkokt ris kan stekes i paprikaen.

Pizza på bål

Du trenger:

  • Ferdig pizzadeig
  • Kjøttdeig
  • Tomatsaus
  • Paprika, mais, ananas, sopp og løk
  • Ost

Slik gjør du:

Smør aluminiumsfolie med meierismør eller olje før du legger på deigen. Smør tomatsaus på halve deigen og fyll den andre halvparten med ønsket tilbehør. Klapp sammen deigen slik at du får innbakt pizza. Pakk inn i folie og legg på bålet.

"Pølsebiff"

Du trenger:

  • Pølser
  • Ost
  • Løk
  • Paprika
  • Bacon

Slik gjør du:

Skjær langsgående snitt i pølsa og stapp inn ost og eventuelt løk/paprika eller annet valgfritt fyll. Surr bacon rundt. Pakk inn i folie og sleng på bålet.

"Egg og bacon-toast"

Legg baconskiver på folie slik at det blir på størrelse med en toastskive. Hull ut toastskiva og legg oppå. Knekk et egg i hullet. Dekk med bacon. Pakk inn og sleng på bålet. Husk å snu underveis.

"Bålpizza"

Legg en tortillalefse på oljesmurt folie (dobbel). Smør pizzasaus på halve lefsa. Legg på bacon, pølse eller skinkebiter og annet du har lyst på av opphakkede grønsaker samt mais. Topp med ost. Brett sammen lefsa og pakk inn i folien. Sleng på bålet (må ikke ha for høy varme).

Pinnebrød

Du trenger:

  • 4 dl hvetemel
  • 0.5 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 1.5 dl melk
  • 5 ss meierismør eller nøytral olje

Slik gjør du:

Først blander du sammen det tørre i en bolle. Så smuldrer du inn smøret og heller inn melken, og blander det sammen til en glatt og ikke for klissete deig. Tenn bålet, spikk til noen pinner og tvinn deigen på. Ikke tvinn for tykt med deig rundt pinnen. Da kan den være vanskelig å få gjennomstekt. Én til to cm. tykkelse er fint.

Stek pinnebrødet over glørne. Skulle de komme inn i åpne flammer er det lett for at det blir svartbrent, og det er ikke sikkert de blir gjennomstekt. 

Prøv en søtere variant av pinnebrødene:
Bland kanel og i en brødpose, og dypp pinnen med brød i posen, slik at sukker- og kanelblandingen fester seg til brødet. 

Andre forslag:

  • Fiskekake i pitabørd
  • Suppe 
  • Pannekaker
  • Lapper

Oppskrifter på desserter for bålpanne

Sjokoladebananer 

Du trenger:

  • Bananer
  • Mørk sjokolade, hakket
  • Aluminiumsfolie

Slik gjør du:

Skjær en slisse i en banan på langs, stapp den full av hakket, mørk sjokolade, pakk den i aluminiumsfolie og legg den i bålet. Det går ganske fort å grille den, og innholdet kan skrapes ut med skje.

Kanelsnurrer på bål

Du trenger:

  • 2 1/2 kopp mel
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 5 ss smør
  • 1 kopp melk

Slik gjør du:

Bland det tørre og smuldre smøret med fingrene. Ha i melk og bland det til en jevn deig. Deigen bør ikke være klissete da må du ta mer mel i. Deigen kan stå noen dager i kjøleskapet. Bland sukker og kanel i en pose som du tar med på turen. Du surrer deig rundt en pinne og dypper i posen slik at deigen blir dekket av sukker og kanel. Pass på at strimlene ikke blir for tykke. Stekes på bålet i ca. 5-10 min.

Grillet eple med kanel og sukker

Du trenger:

  • Epler
  • Kanel
  • Sukker
  • Aluminiumsfolie

Bon appétit!