Spennende tilbehør til matlagingen

Nå om dagen finnes det flust av tilbehør til både bålpanner og fyrfat som forenkler matlagningen. Med en steke-/grillrist som dekker hele pannen kan man fint lage for eksempel burgere, grillspyd og pølsespyd. Man kan lage pannekaker på stekehelle, vafler i vaffeljern, toast i toastjern og popcorn i popcorngryte. En stor gryte kan brukes til drikker som kakao, men også til gryter og supper. Man kan enten lage det fra bunnen på bålpannen, eller lage det klart på forhånd og helle det over i gryta for å holde det varmt ute over bålet. Det er med andre ord svært få matretter du ikke får til med en bålpanne.

Oppskrifter for middag på bålpanne

Bålpanne-toast 

For å lage en deilig toast på bålpannen lager du rett og slett toasten som vanlig - den eneste forskjellen er at du pakker skivene inn i aluminiumsfolie og legger pakken på bålet! La pakken steke i omtrent to minutter på hver side, så har du et varmende og godt ostesmørbrød før du aner ordet av det - og helt uten oppvask!


Laksepakker

Deilige pakker fyllt med fersk laks og friske grønnsaker.

Du trenger:
Laks i terninger
Squash
Brokkoli
Kålrot
Poteter
Blomkål
Sitron
Salt og pepper
Smør

Slik gjør du:
Aluminiumsfolie smøres med flytende smør. Ha i terninger med laks, squash, brokkoli, kålrot, poteter, blomkål. Skvis over litt sitron over og ha eventuelt på sitronpepper, noen skiver med meierismør og salt.

Pakkes godt inn i aluminiumsfolie, og stekes på bålpanna i 15-20 minutter.

 

Bakt potet

Du trenger:
Poteter
Kryddersmør
Mais
Løk
Rømme
Bacon/skinke
Ost

Slik gjør du:
Kjør potetene noen runder i microen før dere drar på tur. Stikk hull i poteten, 4 minutter på full effekt i microen, ta den ut og snu poteten, 4 nye minutter.

Pakk inn i aluminiumsfolie, ta med kryddersmør, mais, løk og eventuelt en boks rømme og ost. Sprøstekte baconterninger kan tilberedes på bålet, eller du kan ta med skinkebiter. Pakkene legges på bålet i 20-30 minutter.

 

Grønnsakspakker

Pakket inn forskjellige grønnsaker etter smak, og ha på olje og valgfritt krydder. Pakk det inn i aluminiumsfolie og legg på bålet. Det samme kan gjøres med kylling, krydder og olje.

 

Stekt paprika

Du trenger:
Store paprikaer
Valgfritt fyll av grønnsaker
Krydder
Valgfritt fyll av kjøtt eller ris
Eventuelt ost

Hul ut paprikaen, og ha i valgfritt fyll. Kjøttdeig eller forkokt ris kan stekes i paprikaen.

 

Pizza på bål

Du trenger:
Ferdig pizzadeig
Kjøttdeig
Tomatsaus
Paprika, mais, ananas, sopp og løk
Ost

Slik gjør du:
Smør aluminiumsfolie med smør eller olje. Ta på deigen og smør tomatsaus på halve deigen, fyll halvparten av deigen med ønsket tilbehør. Klapp sammen deigen slik at du får innbakt pizza. Pakk inn i folie og legg på bålet.

 

"Pølsebiff"

Du trenger:
Pølser
Ost
Løk
Paprika
Bacon

Slik  gjør du:
Skjær langsgåande snitt i pølsa og stapp inn ost og eventuelt løk/paprika eller annet valgfritt fyll. Surr bacon rundt. Pakk inn i folie og sleng på bålet.

 

"Egg og bacon-toast"

Legg baconskiver på folie slik at det blir på størrelse med en toastskive. Hull ut toastskiva og legg oppå. Knekk et egg i hullet. Dekk med bacon. Pakk inn og sleng på bålet. Husk å snu underveis.

 

"Bålpizza"

Legg tortillalefse på oljesmurt folie (dobbel). Smør pizzasaus på halve lefsa. Legg på bacon-, pølse eller skinkebiter og annet du har lyst på av opphakkede grønsaker og mais. Topp med ost. Brett sammen lefsa og pakk inn i folien. Sleng på bålet (må ikke ha for høy varme).

 

Pinnebrød

Du trenger:
4 dl hvetemel
0.5 ts salt
2 ts sukker
2 ts bakepulver
1.5 dl melk
5 SS meierismør eller nøytral olje

Slik gjør du:
Først blander du sammen det tørre i en bolle. Så smuldrer du inn smøret og heller inn melken, og blander det sammen til en glatt og ikke for klissete deig. Tenn bålet, spikk til noen pinner og tvinn deigen på. Ikke tvinn for tykt med deig rundt pinnen, da kan den være vanskelig å få gjennomstekt pinnebrødet. Én til to cm er fint.

Stek pinnebrødet over glørne. Skulle de komme inn i åpne flammer er det lett for at det blir svartbrente, og det er ikke sikkert de blir gjennomstekt. 

Prøv en søtere variant av pinnebrødene:
Bland kanel og i en brødpose, og dypp pinnen med brød i posen, slik at sukker- og kanelblandingen fester seg til brødet. 

 

Andre forslag:

  • Fiskekake i pitabørd
  • Suppe 
  • Pannekaker
  • Lapper

 

Oppskrifter på desserter for bålpanne

Sjokoladebananer 

Du trenger:
Bananer
Mørk sjokolade, hakket
Aluminiumsfolie

Slik gjør du:
Skjær en slisse i en banan på langs, stapp den full av hakket, mørk sjokolade, pakk den i aluminiumsfolie og legg den i bålet. Det går ganske fort å grille den, og innholdet kan skrapes ut med skje.

 

Kanelsnurrer på bål

Du trenger:
2 1/2 kopp mel
1/2 ts salt
2 ts bakepulver
5 ss smør
1 kopp melk

Slik gjør du:
Bland det tørre og smuldre smøret med fingrene. Ha i melk og bland det til en jevn deig. Deigen bør ikke være klissete da må du ta mer mel i. Deigen kan stå noen dager i kjøleskapet. Blad sukker og kanel i en pose som du tar med på turen. Du surrer deig rundt en pinne og dypper i posen sånn at deigen blir dekket av sukker og kanel. Pass på at strimlene ikke blir for tykke. Stekes på bålet i ca 5-10 min.

Grillet eple med kanel og sukker

Du trenger:
Epler
Kanel
Sukker
Aluminiumsfolie

 

Din beste bålmat

Hva er dine beste båloppskrifter? Del din beste oppskrift, og ta gjerne med hva slags utstyr man trenger og hvordan man bruker det. Dersom du har et bilde av maten, kan du gjerne dele dette også.