09.11.2023 | Eva Olssøn

I tiden etter ulykken jobbet Eilerås hardt og målrettet både med fysisk og mental trening. Han måtte sette seg nye mål og omstrukturere måten å tenke på. Etter en prosess i familien fant de sammen ut at det ble broren som tok over gården.

-Jeg måtte gå noen runder med meg selv for å finne ut hva jeg var god på. Før var jeg uten begrensninger, men nå måtte jeg finne mål som var innenfor de mulighetene jeg hadde. Et av målene ble høyere utdanning, forteller han.

Han tok en bachelor i innovasjon og prosjektledelse på Universitetet i Østfold. 

Idrett var og er en viktig del av livet til Eilerås. Som spiller og manager på landslaget i rullestolrugby skaffet han en sponsoravtale med firmaet Prima Assistanse hvor han begynte å jobbe etter endt utdanning.

Målsetting om fysisk arbeid

Et annet mål Eilerås hadde var å kunne drive fysisk arbeid. I tillegg til å jobbe mye på gården i oppveksten, hadde han klippet plen for Tønsberg kommune. 

-Å klippe plen har jeg alltid likt- både prosessen og å se resultatene, forteller han.

I 2011 var han med faren sin til landbruksmessa ‘Bedre Landbruk’, og så en ny gressklipper fra John Deere utstilt. Det var da de skjønte hva det kunne bli. 

-Tor Ivar Eilerås var en aktiv tillitsvalgt i Felleskjøpet og folk kjente han godt. Klipperen ble en gave fra oss og Tor Ivar, som var en Reodor Felgen-type, bygget den om og gjorde den til starten på nye muligheter, forteller Thor Haraldseth, som er seniorkonsulent for medlem i Felleskjøpet.

Eilerås begynte å klippe plenen på gården, for naboer og bekjente.

-Det betydde veldig mye å bidra med fysisk arbeid som hjalp andre, forteller EilerØsterås.

Klippet plen for første gang på to år

På forsommeren i år brukte Eilerås klipperen igjen etter to års pause som følge av en rekke operasjoner.

-Det var et zen-øyeblikk. Jeg fikk en ny bekreftelse på hvor viktig den har vært for meg. Den representerer også et fint minne om pappa som gikk bort for fire år siden etter langvarig kreftsykdom, så den betyr ekstremt mye, sier Eilerås.

Gjøre det beste ut av det man har

- Det er mange bønder som sliter psykisk og bondens arbeid kan være risikofullt. Jeg håper jeg kan være en inspirasjon for andre som går på en smell. Liten eller stor. Å gjøre det beste ut av de mulighetene og kunnskapen man har, og sette seg mål og jobbe for de er en mental øvelse som krever hardt arbeid og åpenhet, avslutter Eilerås.

720x705 Lars Ivar Eileråsi.jpg

INSPIRASJON FOR ANDRE: Eilerås på gården hjemme med en av nevøene sine. Han har holdt inspirasjonsforedrag om å sette mål og se muligheter med de forutsetningene man har.