16.09.2022 | Karstein Brøndbo

800guttedrømmen.png
GUTTEDRØMMEN: - Den nye treskeren er en drøm å kjøre, sier Magne Almenning, som har kjøpt en John Deere T560 Hillmaster. Fotomontasje. 

- Nytt for året har jeg kjøpt en John Deere T560 Hillmaster, bytta ut en New Holland, etter mange år, og foreløpig veldig godt fornøyd med det. Valget er veldig enkelt, for jeg er veldig fasinert av John Deere-produktene, og har alltid vært det, og så har jeg bakgrunn som mekaniker på Felleskjøpet. Da jeg skulle bytte tresker var det ingen hemmelighet at den skulle bli grønn, sier Magne Almenning (29) mens han tresker hvete hos Harald Oseberg. Skjermen viser at det var 616 kg på ytterrunden med 17 prosent fuktighet, og Harald har kjørt til Larvik med forhåndsprøve.

Tresker før tretti

Det er 11 år siden Magne Almenning registrerte sitt første foretak. Allerede som mekanikerlærling hos Felleskjøpet på Barkåker kjøpte han sin første 8-tonns gravemaskin for å grave for bøndene i området. Det gikk så bra at mekanikerjobben ble bytta med graving, og nå har Almenning Maskin AS én ansatt på fulltid i tillegg til Magne. Han dyrker også bygg, høsthvete, åkerbønner og raps på rett under 900 eid og leid jord på andre året, og han tresker 2100 mål. I tillegg er han med på å bygge opp ridesenter til samboer Line Gullbrandsen, og han har planer om bygging av ny korntørke. Maskinparken inneholder en 5-skjærsplog, en Geospread og en trailersprøyte, alle fra Kverneland. Sprøyta har han fått bygget om med seksjonsstyring. Fra Väderstad har han en 6,5 meters skålharv og en 6-meters Spirit, som han har kjøpt brukt i år og satt i stand. På traktorsiden har han ny demokjørt John Deere 6215R og en 6155R som er noen år gammel.

En drøm å kjøre

- Treskeren er god å kjøre, og en vanvittig forskjell i forhold til hva jeg er vant til fra før både av kapasitet og komfort. Hillmastersystemet sikrer at vi alltid kjører i vater. Det er jo en drøm. Det er stille i førerhuset i forhold til den gamle. I den gamle treskeren måtte vi rope til hverandre inne i førerhuset, og nå kan vi prate helt normalt uten å få vondt i øra av hylinga. Det sier Magne til Samvirke, som ligger henslengt på det myke og lyddempende gulvet og faktisk gjør lyddopptak av denne samtalen. Se video av treskinga og hør på lyden i hytta nederst på denne siden.

GPS-ekspert med i treskeren

- Nå har jeg med meg Alexander, som skal være GPS-kyndig og teknisk kyndig på det, og så har vi et flott verksted på Barkåker som hjelper til med alt det som trengs, og alle der kjenner jeg godt fra før, så det gjør det veldig enkelt for meg, sier den unge bonden.

Alexander Sundby (27) er en av tre regionale spesialister på presisjonslandbruk i Felleskjøpet Agri. Marius Østerås i Steinkjer og Marius Løfsted Elsetrønningen på Kongsvinger er de to andre. Alexander startet som mekanikerlærling i Barkåker da Magne tok fagbrevet.

- Hva har du gjort for Magne?

Portrett av Alexander Sundby-

SPESIALIST: Alexander Sundby er spesialist i presisjonsjordbruk hos Felleskjøpet Agri på Barkåker.

- Vi har satt opp kontoen hans i Operation Center i forkant av treskesesongen, og vi har lagt inn skifter og tidligere dokumentasjon som Magne hadde liggende i traktoren sin, med det arbeidet han har gjort tidligere. Nå får han avlingskart fra treskeren på alt han tresker med avling og ytelsesdata fra treskeren med tidsforbruk og dieselforbruk og et avlingskart som viser variasjon på hvert enkelt skifte. Det blir overført på JDlink, slik at han slipper å bruke minnepenn for å overføre det, forklarer Alexander Sundby, som tidligere på dagen har oppdatert programvaren i Magnes nye John Deere 6215R, slik at den kan styre den nye seksjonsavstengninga på trailersprøyta fra Kverneland.

Avlingskart

Full kjeft er effektivt

- Hvilken nytte har du av presisjonsverktøyene i denne treskeren?

- Den gule kula på taket hjelper meg å kjøre mest mulig økonomisk og effektivt slik at jeg får utnytta redskapen maksimalt, og samtidig få dokumentert hva jeg gjør, kjøre rette linjer, få målt opp areal. Etter å ha kjørt to ytterrunder, har jeg satt i gang rett linje nå, og så skal jeg kjøre resten av jordet i henhold til denne rette linja her. Da kjører treskeren med full kjeft hele tida, så da får vi maksimalt ut av skjærebordsbredden til enhver tid, sier Magne.

John Deere T560i

Overfører medlemskapet

Den unge bonden synes ikke han har bruk for Felleskjøpets mentorordning, som gir nye bønder muligheten til en fast kontaktperson i Felleskjøpet. I tillegg til at han har både faren og avdelinga på Barkåker på laget, legger han også ut avlingskart, jordprøver og spørsmål om gjødselråd ut på Forum for korndyrkere på Facebook.

- Du som handler så mye på Felleskjøpet burde vel skaffe deg et medlemskap. Så får du etableringsbonus i tillegg til medlemsbonusen på alt du handler!

- Jeg trodde jeg var medlem, sier Magne. Han finner ut at han kan overdra medlemskapet i Felleskjøpet fra faren, som driver med ferdigplen, og at han kan spare et par hundre kroner på det. I tillegg kommer halvannen prosent på alt han kjøper av maskiner og driftsmidler hos Felleskjøpet de tre første årene. Dermed blir det ekstra rabatt både på traktoren og treskeren.