20.11.2020 | Camilla Mellemstrand

Han begynte som bonde da han var 22 år. Som 67-åring kunne han med god samvittighet ha begynt pensjonisttilværelsen, men etter et langt og travelt liv i landbruket, er det imidlertid ikke bare bare å plutselig skulle sette seg ned i sofaen.

- Jeg holder det nok gående litt til. Bondelivet- og entreprenørlivet blir en livsstil. I 34 år har jeg kjørt rundballepresse fra sankt hans til elgjakta starter. Resten av året er jeg kalkentreprenør. Det er bra å ha noe å drive med, smiler entreprenøren.

Takler krevende forhold

Kåre kjøpte C441R-pressa i vår. I løpet av den første sesongen har han pressa 6000 baller, uten så mye som et feilslag på pressa.

- I sommer har jeg fått testa den i en god del gras som er veldig bløtt, og jeg har verken hatt trøbbel med innmateren eller nettbindinga. Jeg har prøvd den på halm også, og der er den helt rå, sier Kåre.

Service er viktig

En grunn til at han kjøper John Deere er et langvarig og godt forhold til Felleskjøpets verksted på Tynset.

- Servicen på verkstedet på Tynset er helt enestående. De er serviceinnstilte og virkelig flinke til å hjelpe kundene. De er raskt på pletten og løser problemene. Som entreprenør har man ikke tid til driftsstans. Får de ikke reparert utstyret med en gang, har de alltids ei demopresse jeg kan låne, så jeg ikke blir stående, sier Kåre. Han er også veldig fornøyd med at servicetelefonen er åpen hele døgnet og med at reservedeler er på plass dagen etter at man ringer og bestiller.

Mye gras per ball

Det Kåre setter mest pris på med den nye pressa, er at han får adskillig mer gras i rundballene nå enn tidligere.

- Alt er dimensjonert opp. Både rullene, lager, kjeder og hele drivverket. Det er større og bredere kammer og innmaterrotoren er veldig effektiv med tre runder på skruene i stedet for to. Pickupen løfter graset mindre, noe som øker kapasiteten og gjør at pressa takler vanskelige forhold bedre. Nå kan rundballene bli opptil 1,35 meter i diameter, forteller Kåre. Han har en kompanjong som raker sammen graset før det presses og pakkes, slik at det skal bli minst mulig kjøring med tungt utstyr på jordene.

Godt kutta

Ifølge Kåre er kundene svært fornøyd med graskvaliteten i rundballene.

- Jeg har selv fôra med gras fra årets slått i fjøset i sommer, og det er veldig godt kutta, sier entreprenøren. Han er påpasselig med å slipe knivene ofte. I utgangspunktet skifter han alle de 25 knivene når han har pressa 250 rundballer. Han har alltid to ferdigslipte knivsett liggende. Kåre kunne godt tenke seg å bruke breiplast i stedet for nett, men er ikke interessert i å være blant de første som tester ut denne muligheten.

- Det er ikke noe poeng for meg å være først ute. Jeg foretrekker å kjøpe velprøvde løsninger, sier den erfarne entreprenøren. Han forteller at pakkearmen går 40 runder i minuttet, og at håndteringa av rundballen blir veldig skånsom, fordi pakkebordet går helt inn under kammeret.

- Kapasiteten avhenger selvsagt av arronderinga, men rekorden min er 37 rundballer i timen. Det er utrolig moro når alt flyter som det skal og maskinen spytter ut den ene harde, store ballen etter den andre.

Viktig vedlikehold

Entreprenøren er nøye med å ta vare på utstyret sitt og tar en gjennomgang av pressa hver dag.

- Det er veldig praktisk at alle slitedeler er tilgjengelig under det store dekselet på siden. Det er mye lettere å ta en titt og gjøre nødvendig vedlikehold fortløpende, når du ikke trenger å skru av deksel for å få tilgang, sier Kåre. Han setter også stor pris på hvor enkelt det er blitt å skifte plastruller.

- Før var filmrullholderne fastmontert og plassert over hodehøyde. Det var tungt å skifte 40 kilos ruller. Nå skjer alt i hoftehøyde, filmrullholderne kan legges ned hydraulisk. De tunge løftene forbundet med skifting av plast har vært en belastning på kroppen tidligere, men i år har jeg ikke kjent noen plager, sier entreprenøren. Han setter også pris på at alt kan justeres via en universalskjerm klargjort for all Isobus-redskap.

- Det er så behagelig med produkter som bare funker som de skal. Denne rundballepressa er et slikt produkt, avslutter entreprenøren.

 

I 2020 ble det solgt 82 rundballepresser av typen C441R her i landet. Seks av pressene ble solgt på Tynset.