08.03.2021 | Felleskjøpet

Steg 1: Velg riktig potte 

For mye jord og fukt kan få røttene på en liten plante til å råtne. Plant derfor heller om flere ganger enn å plante i en for stor potte. I en for stor potte, kommer planten dessuten til å fokusere på å danne røtter for å fylle den, i stedet for å legge energien sin på å vokse over jorden. Velg derfor en passe stor potte, og vær forberedt på å plante om enda en gang. Du kan også la tomatene mellomlande i en pappkrukke. Se vårt utvalg av plantepotter.

Steg 2: Pott tomaten om i god jord 

Sett planten langt ned i potten for å gi rotsystemet de beste forutsetningene for å utvikles. Fyll på med plantejord av god kvalitet. Pass på at jorden er godt gjennomvannet før du planter. Har du brukt en pappkrukke kan du sette den rett ned i en ny krukke, i fri jord eller en pallekarm. Se vårt utvalg på jord.

Steg 3: Gi tomaten riktig miljø og næring 

Forsikre deg om at temperaturen om natten er minst åtte grader før du setter tomatplantene dine ut. Vær også nøye med å sakte tilvenne dem til det nye miljøet ved å begynne med å ha dem ute kun på dagtid de første dagene. Tomatplanter trives i ly på et sted med sol, beskytt dem gjerne med en fiberduk. De trenger mye vann og næring og vanlig hagejord er ikke tilstrekkelig. Bland inn kompost eller kugjødsel. Du kan gjerne også tilsette litt benmel som tilfører kalium og fosfor.

  Visste du at tomaten…? 

  • Er den mest dyrkede grønnsaken i Europa. 
  • Inneholder mye C- og A-vitaminer.
  • Egentlig er en potetvekst og ikke en grønnsak, men et bær.