02.10.2015 | Felleskjøpet

Rengjøring av utemøbler i tre

Fjerne mugg, soppdannelse og skitt på møbler og terrassebord av tre.

Bland 1/2 desiliter Klorin per liter kaldt vann. Påfør denne blandingen på møblene og la den virke i en time. Skyll av med hageslangen. Når treet har fått tørke i ca. ett døgn, kan man behandle møblene med f.eks. treolje.

Tips: Man kan også bruke ren grønnsåpe, som Krystal, for å impregnere treet. Såpen legger seg som en beskyttende hinne over treet, og gjør det motstandsdyktig mot smuss og fettflekker.

Rengjøring av plastmøbler 

Hvit plast: Sorte prikker og flekker indikerer mugg, som du kan prøve å fjer­ne med en blanding bestående av 1 dl. Klorin per liter vann. Vask av prik­kene/flekkene, og skyll godt med rent, varmt vann.

Farget plast: Fargede møbler og ting av plast har godt av en omgang med skurekrem og en god svamp/skrubb. Skyll med rent vann til slutt.

NB: Klor bleker, og bør ikke benyttes på plast i sterke farger.

Rengjøring av utetekstiler

Små hageputer, pledd og andre mindre tekstiler kan få en omgang i vaskemaskinen. Følg vaskeanvisningen, og bruk vaskemiddel for enten hvitt eller farget tøy.

Større puter og tekstiler som ikke kan vaskes i maskin, kan tørkes av med en klut fuktet i for eksempel Zalo eller Salmi. Husk å tørke over med en klut vridd opp i rent vann til slutt.

Grillrengjøring

Utsiden: Bruk en kjøkkenspray, som Jif Professional Kjøkkenrengjøring, til utsiden av grillen. Gni med en børste eller svamp og avslutt med mikrofiberklut.

Grillristen: Legg både risten og annet fettet utstyr i en blanding av 1-2 dl. Salmi og en god sprut håndoppvaskmiddel, som Zalo eller Sunlight, per 10 liter vann. La risten og utstyret ligge i blandingen til skitten løsner, og gå deretter over med en børste. Skyll til slutt med rent vann.

Rengjøring av stein og betong

Bruk høytrykksspyler eller kost for å fjerne blader, stein og annet rusk. Vask deretter med vann og litt Krystal grønnsåpe (det er viktig å bruke et alkalisk middel, da sure renholdsmidler kan få betong til å smuldre opp). Bruk børste. Skyll/spyl til slutt med rent vann.