15.09.2016 | Felleskjøpet

Selv om dagene blir kortere og temperaturen synker, så er ikke hagesesongen over. Ved å gjøre en siste innsats blir hagen godt forberedt for en ny vekstsesong. 

Gjør plenen klar for kalde dager 

Hvis du ønsker å roe ned plenveksten, så kan du være forsiktig med gjødslingen ut over høsten og du kan gjerne bruke høstgjødsel, som gir plenen bedre livskraft og forutsetninger for overvintring. Klipp plenen, men ikke for kort fordi litt lengde på gresset beskytter røttene mot frostskade gjennom vinteren. En tommelfingerregel er å ikke klippe lavere enn 5 centimeter. 

Har du har flekker i plenen din, kan du gjerne så gressfrø på høsten. Da vil gresset spire tidlig på våren. Rak opp alt løv, slik at det ikke sperrer for lys og luft når våren kommer.  

Tips! Ta vare på løv og gress og bruk det som isolasjon rundt trær og planter som er sarte, eller som jorddekke i kjøkkenhagen. Det kan være lurt å kjøre over løvet når det er tørt med gressklipperen først. 

Husk å kalke i løpet av høsten for kalk gir bedre pH-verdi og dermed bedre vekstvilkår. Visste du at kalk kan bidra til mindre mose og ugress i plenen? 

Slik tar du vare på planter, hekk og trær  

Steinfrukttrær kan beskjæres på sensommer eller høst etter at man har høstet frukten. 

Les mer om beskjæring her. 

Har du løvfellende hekk, bør du vente med å klippe til løvet har falt. Vintergrønne hekker kan man vente med å beskjære til våren er her igjen. 

Beskytt plantene dine mot kulden, og benytt deg av tipset over, eller legg på litt jord eller kugjødsel. Du kan også dekke til med jutefleece eller strie. Det gir beskyttelse mot både kulde, sterk sol og vind. 

Fjern alt som er vissent, samt brukne og døde kvister, og fruktnedfall bør plukkes opp fordi de kan inneholde soppsykdom som overlever vinteren. I tillegg er de svært attraktive for skadedyr, så et tips er å kaste de i en kompost. 

Les mer om å lage din egen kompost her. 

Husk å flytte planter som ikke tåler frost slik som citrustrær, oliventrær, pelargonier, oleander, georginer, fuksiaer, lupiner og gladioler, innendørs på et lunt sted. 

Plant løk og del stauder 

Planter du løk om høsten får du en fargerik hage til våren. Tulipaner, påskeliljer, krokus og scilla er planter som du gjerne kan plante i begynnelsen av september. Høsten er også en fin tid for å dele og flytte vårblomstrende stauder. 

Les mer om planting av høstløk her. 

Og sist, men ikke minst rydde, vaske og vedlikeholde 

Det er ikke bare hagen som trenger stell før høsten. Det gjør også møbler, grillen og annet utstyr. Rengjør og rydd inn, så har du utstyret i mange år. 

Rengjør hagemøblene og grillen din, og oppbevar de et tørt sted slik at du unngår belegg og skader gjennom vinteren. Det samme gjelder annet du har stående ute som krukker og pynt. 

Gi hagemaskiner og annet hageutstyr en liten service før du parkerer de inn i garasje eller bod, og tøm for avfall, spyl og tørk av det som måtte være av rester fra sommeren. På enkelte hagemaskiner bør du ta ut batteriet, tømme for bensin og smøre mekaniske deler. 

Les mer om vedlikehold av hekksaks og gresstrimmer her. 

Les mer om vedlikehold av gressklipper her. 

Visste du at Felleskjøpet tilbyr service på hagemaskiner? 

 Ved å rydde hagen gir du også færre skjulesteder for skadedyr som mus og snegler. Tips! Gå på sneglejakt. Eggene og de små sneglene overlever nemlig vinteren. Finner du gjemmestedene kan du redusere antallet for neste sesong