Det er ikke så mye som skal til. Pass på å behandle plantene riktig og ordne med hageutstyret før du setter det bort for vinteren. Da får du både en flottere hage og en hyggeligere start på våren. 

Ta vare på gressplenen - ikke klipp for kort

Ikke klipp plenen lavere enn 5 cm. Da beskytter du gresset mot overvintringsskader. Slutt å gjødsle slik at plantene forbereder seg på vinteren. Så gressfrø blandet i jord på høsten dersom du har flekker i plenen. Da spirer gresset tidlig på våren.

Slik tar du vare på planter, hekker og trær

Trim hekker gradvis smalere mot toppen slik at snøen ikke legger seg på og brekker grener, men ikke trim hekken for tett opp mot frost da hekken trenger tid på å "herde" etter trimming. Fjern alt fruktnedfall fra plenen og legg det gjerne i en kompost. Da tiltrekker du deg mindre skadedyr.

Vent med beskjæring til tidlig vår

Beskjæring av bærbusker kan gjerne vente til tidlig vår. Fjern alt av brukne og døde kvister.  Dekk til planter som ikke tåler frost, når frosten kommer. Det gir beskyttelse mot kulde, sterk sol og vind. Bruk jutefleece eller strie. Flytt planter som citrustrær, oliventrær, pelargoiner, nerier, georginer, fuksiaer, lupiner og gladioler innendørs.

Vedlikehold møbler, verktøy og utstyr

Gjør ren hagemøblene og sett dem på et tørt sted. Da unngår du belegg og skader gjennom vinteren.Tøm, spyl, skrubb og tørk alt verktøy og utstyr som inneholder avfall fra hagen. Sett inn metalldeler med vedlikeholdsolje før du setter det vekk. Husk også grillen som kan settes inn med olje, men husk – bruk matolje!

  • Skift olje og fyll bensintanken på motorisert utstyr. Da unngår du kondens.
  • Robotklipper rengjøres og oppbevares frostfritt.
  • Høytrykksspyler tømmes for vann og settes frostfritt.

Sist, men ikke minst…

  • Rydd hele hagen for gjenstander som kan kaste skygge eller gi skjulesteder. På den måten reduserer du muligheten for å få skadedyr, som snegler og mus, tett innpå huset.