15.09.2016 | Felleskjøpet

Selv om dagene blir kortere og temperaturen synker, så er ikke hagesesongen over helt enda. Ved å gjøre en siste innsats blir hagen godt forberedt for en ny vekstsesong.

Gjør plenen klar for overvintring

Alle ønsker seg en grønn og frisk plen. Ved å klargjøre plenen legger du grunnlaget for det kommende året.

Hvis du ønsker å roe ned plenveksten, så kan du være forsiktig med gjødslingen fremover. Alternativt kan du gjødsle med høstgjødsel, som gir plenen bedre livskraft og forutsetninger for overvintring.

Klipp plenen, men ikke for kort. Litt lengde på gresset beskytter røttene mot frostskade gjennom vinteren. En tommelfinger-regel er å ikke klippe lavere enn 5 cm.

Har du har flekker i plenen din, kan du gjerne så gressfrø på høsten. Da vil gresset spire tidlig på våren.

Rak opp alt løv, slik at det ikke sperres for lys og luft når våren kommer. Du kan også velge å la løvet ligge som mat for meitemark og andre insekter, så lenge det rakes opp til våren.

Tips- ta vare på løv og gress og bruk det som isolasjon rundt trær og planter som er sarte, eller som jorddekke i kjøkkenhagen. Det kan være lurt å kjøre over løvet, når det er tørt, med gressklipperen først.

Husk å kalke på høsten. Kalk gir bedre pH-verdi og dermed bedre vekstvilkår. Visste du at kalk bidrar til mindre mose og ugress i plene?

Slik tar du vare på planter, hekk og trær 

Steinfrukttrær kan beskjæres på sensommer/høst etter at man har høstet frukten.

Les mer om beskjæring her.

Har du løvfellende hekk, vent med å klippe til løvet har falt. Vintergrønne hekker kan man vente til våren med å beskjære.

Beskytt plantene dine mot kulden. Benytt deg av tipset over, eller legg på litt jord eller kugjødsel. Du kan også dekke til med jutefleece eller strie. Det gir beskyttelse mot både kulde, sterk sol og vind.

Fjern alt som er vissent, samt brukne og døde kvister. Fruktnedfall bør plukkes opp da de kan inneholde soppsykdom som overlever vinteren, i tillegg til at de er svært attraktive for skadedyr. Et tips er å kaste de i en kompost.

Les mer om å lage din egen kompost her.

Husk å flytte planter som ikke tåler frost, slik som citrustrær, oliventrær, pelargoiner, nerier, georginer, fuksiaer, lupiner og gladioler, innendørs.

Plant løk og del stauder

Planter du løk nå får du en fargerik hage til våren. Tulipaner, påskeliljer, krokus og scila er planter som du gjerne kan plante i begynnelsen av september.

Høsten er også en fin tid for å dele og flytte vårblomstrende stauder.

Les mer om planting av høstløk her.

Og sist, men ikke minst rydde, vaske og vedlikeholde

Det er ikke bare hagen som trenger stell før høsten. Det gjør også møbler, grillen og annet utstyr. Rengjør og rydd inn, så bevarer du utstyr lengre.

Rengjør hagemøblene og grillen din. Oppbevar de et tørt sted. Slik unngår du belegg og skader gjennom vinteren. Det samme gjelder annet du har stående ute som krukker og pynt.

Gi hagemaskiner og annet hageutstyr en liten service før du parkerer de inn i garasje eller bod. Tøm for avfall, spyl og tørk av. På enkelte hagemaskiner bør du ta ut batteriet, tømme for bensin og smøre mekaniske deler.

Les mer om vedlikehold av hekksaks og gresstrimmer her.

Les mer om vedlikehold av gressklipper her.

Visste du at Felleskjøpet tilbyr service på hagemaskiner?

Ved å rydde hagen gir du også færre skjulesteder for skadedyr som mus og snegler. Tips – gå på sneglejakt. Eggene og de små sneglene overlever nemlig vinteren. Finner du gjemmestedene kan du redusere antallet for neste sesong.