04.10.2016 | Gartner Veronika Nauf Steinsholt

September og oktober, og frem til frosten kommer, er høysesong for å få høstløken i bakken. Om du setter løken i bed eller blomsterpotte spiller ingen rolle. Løkblomster trives nærmest overalt, så sant de har plass og næring. Normalt sett håndterer naturen vanningen selv på høsten.

Slik planter du høstløk i bed

Du trenger høstløk, plantespade, hansker, gjødsel eller benmel, blomsterjord og vannkanne. Bruk følgende fremgangsmåte:

  • Fjern sommerblomster og andre ettårige blomster fra bedet.
  • Grav ut plantehullet der du ønsker å legge løken.
  • Legg løken i plantehullet. Hovedregelen er å plante løken tre ganger så dypt som løkens høyde.
  • Plant annenhver løk med løktuppen ned for å gi ulik blomstring.
  • Dekk til med en blanding av benmel (langtidsvirkende gjødsel) og blomsterjord, gjerne ferdig kompostert.
  • Dekk til løkene med løv eller strie.

Slik planter du høstløk i potte

Når du planter løk i blomsterpotter skal du plassere løkene tett i tett, i en frostsikker krukke. Krukken må stå under tak gjennom vinteren. Står krukken ute og blir utsatt for snø, sludd og regn råtner ofte løkene. Enten du planter i krukker eller bed skal løkene dekkes godt til med jord iblandet gjødsel, som benmel.

Hva slags høstløk bør du velge?

For å utnytte hele sesongen og forlenge blomstringen bør man alltid plante høstløk med forskjellig blomstringstid.

Tulipaner er av de mest populære blant høstløkene, og en klassiker med sine pastellfarger. Som lekre kontraster i bedene bør du vurdere Queen of night, Black Hero, Lilje Mascara, Tulipan Paul Scherer og Frittillaria Persica. Ved å tilsette mørke tulipaner får du en tredje kontrast som fremhever de lyse tulipanene.

Svibel og krokus er også velkjent, og kan plantes sammen med tulipanene. Ikke bare fordi de er utrolig dekorative og lukter godt, men også fordi krokusbladene som blir liggende etter avblomstring danner et lekkert teppe under springende tulipanblomster. En annen nydelig kombinasjon er tulipaner sammen med perleblomster. Perleblomstene er lavere enn tulipanene, og sammen skaper de et utrolig frodig og flott uttrykk.

Et siste tips er å velge noen snøklokker blant løkene som plantes. Snøklokker er de første som titter frem når snøen smelter, og er en svært viktig næringskilde for summende insekter som sulter etter vinterdvalen.

Hvordan behandler du høstløk?

Normalt sett er det ikke behov for veldig mye vanning på høsten. Naturen tar selv denne jobben, men det er greit å følge med. Enten du planter i potte eller bed bør du dekke til løkene med løv eller strie som beskyttelse gjennom vinteren.

Lykke til med høstløken!

Se vårt utvalg på høstløk.