13.12.2019 | Felleskjøpet

Lag noe godt til venner, familie og deg selv i julen. Bakst er også en hyggelig julegave eller vertinnegave. Vi gir deg oppskrifter på noen populære julekaker. Kos deg!

Myke pepperkaker

10–12 stykker
100 g smør
2 egg
2 dl sukker
1 1/2 kopp rømme
4 ts pepperkakekrydder
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Tyttebærglasur:
1/2 dl rårørte tyttebær
200 g naturell kremost
3/4 dl melis
3/4 dl kremfløte

Til pynt:
1/2 dl fryste tyttebær

Sett ovnen på 175 grader. Smør og strø en bakeform med avtakbar kant, ca. 24 cm i diameter. Smelt smøret og la det avkjøles. Visp egg og sukker hvitt. Rør inn rømme, smør, krydder og mel blandet med bakepulver. Hell røren i formen og stek i nedre del av ovnen i ca. 35 minutter, eller til kaken føles tørr når du prøver med en kakestikke. La kaken avkjøles i formen på en rist. Gjør klar glasuren i mellomtiden.

Miks tyttebær fint og bland sammen med ost og melis. Tilsett litt fløte om gangen og visp til du får en konsistens som er lett å spre ut. Legg kaken på et kakefat og bre over glasuren. Topp med noen ekstra tyttebær.

 

Nøtte- og fikenstenger

16 stenger
10 tørkede fikner
10 tørkede aprikoser
2 dl rosiner
1 dl revet kokos
1/2 ts malt ingefær
2 ss espressokaffe
Skallet av 1/2 appelsin
en klype salt
1 dl pistasjnøtter
1 dl pekannøtter
50 g mørk sjokolade, finhakket
1/2 dl kokos til å vende i

Bland fiken, aprikoser, rosiner, kokosnøtt, krydder, kaffe, appelsinskall og salt til en tykk røre i en foodprosessor. Hakk nøttene og sjokoladen og bland i røren. Legg røren på bakepapir og form til en kompakt kake, ca. 10 x 20 cm (til 16 stenger). La stivne i kjøleskapet. Vend kaken i kokos og skjær den i biter. Oppbevares i kjøleskap.

 

Kokostopper med appelsin

10–12 stykker
50 g smør
2 egg
1 dl sukker
200 g revet kokos
Skall av 1/2 appelsin
1 klype salt

Topping:
100 g mørk sjokolade, 70 %

Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret på middels varme og la det få en gyllen farge. Rør det smeltede smøret sammen med resten av ingrediensene. La blandingen svelle i ca. 10 minutter. Form blandingen til topper på en plate dekket med bakepapir. Stek kokostoppene gylne midt i ovnen i ca. 15 minutter.