Edderkoppdyret kan sette seg hvor som helst, men ofte fremme ved ansiktet, bak ørene, på halsen eller ved armhulene. Den sitter i 3-11 dager og suger blod, før den slipper taket. Den kan øke vekten sin hundre ganger, likevel kan den være vanskelig å oppdage.

Perioden for flått varer som regel mellom mars og til slutten av oktober, men varierer i de ulike landsdelene. Flått er et lite edderkoppdyr som trives best på skyggefulle og fuktige steder, og gjerne i løvskog. Når flåtten er aktiv sitter den ute, for eksempel på et gresstrå 10-20 centimeter over bakken eller i lyngen, og venter på at et passende bytte skal passere. Vanlige vertsdyr er mus, hare, rådyr, elg, hjort, storfe og kjæledyr. Ofte kan det være en hund, katt eller menneske som også bli byttet. 

Undersøk hunden regelmessig for flått

Flåtten kan transporteres med fugler, og kan derfor dukke opp langt utenfor de områdene den hovedsakelig er utbredt. Innen en kommune kan det være store lokale forskjeller på forekomsten av flått, men den er ofte utbredt der det er mange hjortedyr.

Flått kan spre flere typer bakterie- og virussykdommer. Hunder kan bli syke av flåttbitt dersom de smittes av Borrelia-bakterier som flåtten kan være en bærer av. Vanlige symptomer på smitte er at hunden ikke vil spise, den virker nedstemt, har smerter i ledd og halter, og den får feber. Selv om de fleste flått ikke bærer smitte, er det viktig å få fjernet flåtten så fort som mulig om du oppdager en på hunden din. Risikoen for smitte minsker jo raskere flåtten fjernes. Regelmessig sjekk for flått er en god rutine i flåttsesongen.

 

Slik beskytter du hunden din mot flått

Ved å forebygge flåttbitt kan du minske risikoen for at hunden blir angrepet av flåttens baketerier. Gi hunden en naturlig og vellykket kamp mot flått og lopper med produkter fra Beaphar. Ved å bruke Naturline- produkter fra Beaphar beskytter du kjæledyret ditt med produkter som er basert på virkestoffer fra naturen. Beaphar er en produsent av legemidler og produkter til personlig pleie for alle kjæledyr. Serien består av halsbånd, dråper, spray og skum, slik at du kan velge produkter som passer best for deg og din hund.

Flåttmiddel og loppemiddel for hund og katt

Skummet Bio Foam kan brukes til både hunder og katter. Dette er et flått- og loppemiddel som effektivt dreper larver og egg. Bio-skummet inneholder tre naturlige ingredienser: Pyrethrum, Margosa og Lavandin, som alle er kjent for sine avstøtende egenskaper på flått og lopper. Virkningen varer i opptil 1 måned.

Flåtthalsbånd for hund

Biohalsbånd er et effektivt hjelpemiddel for å holde flått og lopper unna hunden. Halsbåndet tåler vann og kan tilpasses de fleste hunder med nakkeomkrets opptil 65 cm. Virkningsstoffet spres utover pelsen, og vil holde flått og lopper unna. I tillegg skiller halsbåndet ut en behagelig duft, og virkestoffet har pelspleiende egenskaper. 

Regelmessig bruk av halsbåndet sikrer en frisk og hygienisk effekt. Irritert hud vil lindres, og man reduserer stikke og kløe for hunden. Halsbåndet er effektivt i 4 måneder.

Slik brukes flåtthalsbåndet:

Ta halsbåndet ut av pakken. Behold boksen. Tilpass halsbåndet slik at det sitter komfortabelt for din hund. Korrekt passform vil være når halsbåndet sitter stramt nok uten at hunden får det av, men løst nok til at du får plass til to fingre mellom halsbåndet og hundens nakke. Om båndet er for langt kan du klippe av det overflødige. Sett på et nytt halsbånd hver fjerde måned for kontinuerlig beskyttelse. De aktive ingrediensene i halsbåndet vil spre seg utover hundens hud så snart halsbåndet er satt på. Avhengig av hundens kroppsstørrelse, kan det ta opptil 7 dager før hele hunden er dekket og halsbåndet vil gi full effekt.

Utøydråper for liten hund

Bio Spot on er giftfrie utøydråper mot flått. Disse passer for hunder under 15 kg. Beaphar Biodråper er godt egnet til hunder eldre enn 12 uker. Produktet virker avstøtende på flått, lopper og andre stikkende insekter på hunder.

Bio Spot on uttøysdråper finnes også for stor hund over 15 kg.