Flått er et lite edderkoppdyr som trives best på skyggefulle og fuktige steder, og gjerne i løvskog. Når flåtten er aktiv sitter den ute, for eksempel på et gresstrå 10-20 centimeter over bakken eller i lyngen, og venter på at et passende bytte skal passere. Vanlige vertsdyr er mus, hare, rådyr, elg, hjort, storfe, men også kjæledyr som hund og katt.

Beskytt hunden din mot flått og Borrelia

Flått kan spre flere typer bakterie- og virussykdommer. Hunder kan bli syke av flåttbitt dersom de smittes av Borrelia-bakterier som flåtten kan være en bærer av. Vanlige symptomer på smitte er at hunden ikke vil spise, den virker nedstemt, har smerter i ledd og halter, og den får feber. Forebygg flåttbitt, da minsker du risikoen for at hunden blir angrepet av flåttens baketerier. Du kan f.eks. bruke Naturline- produkter fra Beaphar. Serien består av halsbånd, dråper, spray og skum, slik at du kan velge produkter som passer best for deg og din hund.

Flåttmiddel og loppemiddel for hund og katt

Skummet Bio Foam kan brukes til både hunder og katter. Dette er et flått- og loppemiddel som effektivt dreper larver og egg. Bio-skummet inneholder tre naturlige ingredienser: Pyrethrum, Margosa og Lavandin, som alle er kjent for sine avstøtende egenskaper på flått og lopper. Virkningen varer i opptil 1 måned.

Hold flått og lopper unna med flåtthalsbånd

Biohalsbånd er et effektivt hjelpemiddel for å holde flått og lopper unna hunden. Halsbåndet tåler vann og kan tilpasses de fleste hunder med nakkeomkrets opptil 65 cm. Virkningsstoffet spres utover pelsen, og vil holde flått og lopper unna. I tillegg skiller halsbåndet ut en behagelig duft, og virkestoffet har pelspleiende egenskaper. Regelmessig bruk av halsbåndet sikrer en frisk og hygienisk effekt. Irritert hud vil lindres, og man reduserer stikke og kløe for hunden. Halsbåndet er effektivt i 4 måneder.

Utøydråper for liten hund

Bio Spot on er giftfrie utøydråper mot flått. Disse passer for hunder under 15 kg. Beaphar Biodråper er godt egnet til hunder eldre enn 12 uker. Produktet virker avstøtende på flått, lopper og andre stikkende insekter på hunder. Bio Spot on uttøysdråper finnes også for stor hund over 15 kg.

5 fakta om flått

  • Selv om de fleste flått ikke bærer smitte, er det viktig å få fjernet flåtten så fort som mulig om du oppdager en på hunden din. Risikoen for smitte minsker jo raskere flåtten fjernes. Regelmessig sjekk for flått er en god rutine i flåttsesongen.Edderkoppdyret kan sette seg hvor som helst, men ofte fremme ved ansiktet, bak ørene, på halsen eller ved armhulene.
  • Den sitter i 3-11 dager og suger blod, før den slipper taket. Den kan øke vekten sin hundre ganger, likevel kan den være vanskelig å oppdage.
  • Perioden for flått varer som regel mellom mars og til slutten av oktober, men varierer i de ulike landsdelene. 
  • Fugler kan ta med seg flått, og den kan derfor dukke opp langt utenfor de områdene den hovedsakelig er utbredt.
  • Innenfor en kommune kan det være store lokale forskjeller på flått, men den er ofte utbredt der det er mange hjortedyr.