06.07.2020 | Felleskjøpet

Endelig nærmer tiden for sommerbeite seg med stormskritt. Det innebærer ofte en etterlengtet hvile for både rytter og hest. Dessverre finnes det andre dyr som våkner til liv og bare venter på å ødelegge festen. Hjelp hesten mot sommerplager! 

Fluer, mygg, knott, veps og flått kan gjøre skikkelig vondt og være ekstremt irriterende – også for hester. De har dessuten en ufeilbarlig evne til å sette seg der hesten ikke kommer til for å vifte dem bort. Her har vi samlet noen tips til hvordan du beskytter hesten mot sommerens vanligste plager. 

Hjelp hesten mot sommerplager 

1. Dekken og maske 

Beskytt hesten din ved å kle den i et fluedekken som beskytter kroppen fra de verste bittene. Om det blir en skikkelig flue- og myggsommer kan det være godt for hesten å ha på en fluemaske som beskytter øyne og ører.

2. Planlegg beitet 

Dersom det er mulig, er det lurt å la hestene velge mellom åpent landskap og skog. Da er det lettere for dem å unngå svermer og de kan bytte miljø etter temperaturen.

3. Saks, neitakk

Hester har godt av å få litt sommerfrisyre, så la man og hale vokse. Slik får hesten en naturlig beskyttelse og kan forsvare seg litt bedre.

4. Smør inn og spray 

Insekter kan være veldig irriterende og setter seg gjerne på kroppsdeler der hesten ikke når med verken hale eller mule. På disse kroppsdelene er det viktigst å smøre inn hesten med insektsmiddel. Visse hester med lys mule kan også lett bli solbrent. Glem derfor ikke solfaktor på mulen dersom hesten skal være ute på beite. 

5. Insektsfeller

En insektsfelle reduserer effektivt mengden klegg, veps og fluer innenfor ett område – helt uten gift eller miljøskadelige stoffer. Den mørke ballen lokker insekter til seg og sparer hesten for mye irritasjon og mange plagsomme bitt. 

6. Innendørs på dagtid

Oppdager du at hesten din synes det er slitsomt å være ute i varmen eller er altfor plaget av insekter, bør du sette den inn i stallen på dagtid.