25.06.2020 | Felleskjøpet

Et vanlig spørsmål blant hesteinteresserte er hvordan man skal fôre hesten sin. Det første du skal tenke på, er at det grunnleggende alltid er likt for grovfôr, kraftfôr, eventuelle tilskudd og vann. For at hesten ikke skal få vondt i magen, må du unngå å gjøre for raske endringer i fôret.

Det gjelder å finne en god balanse, der hesten får nok energi, men samtidig holder seg fin i kroppen. Innimellom trenger du kanskje å komplementere med litt ekstra vitaminer og mineraler, avhengig av hvilket kraftfôr du gir.

Tips og råd om hestefôr – ta en grovfôranalyse

For å finne ut hvilken rasjon som er best for din hest, er det beste å foreta en grovfôranalyse. Da får du vite hva slags næring det er i ditt grovfôr. Deretter blir det enklere å tilpasse det til kraftfôret og eventuelle tilskudd som hesten trenger.

Dersom din hest skal bygge muskler, trenger den tilgang til protein, og da bruker Champion Energi å fungere utmerket, men det er også viktig å understreke at det er riktig trening som bygger muskler – ikke fôr.  er også et veldig godt fôr, men ikke glem å blande det ut med vann, ellers svulmer det i magen til hesten. Mash er også et godt tips om du skal ut og reise. Hester blir lett urolige i magen når de reiser, og da er det ekstra viktig at de får i seg mye vann.

Godt og søtsaker

Gi gjerne hesten litt nyttig hestegodbiter iblant, men tenk på at du ikke skal gi for mye, for da kan hesten begynne å tigge.

I like stor grad som søtsaker er gode, er salt nødvendig, så ha alltid en saltstein i boksen. Og er det veldig varmt ute eller hesten svetter mye, kan det være lurt å tilsette litt ekstra i fôret. Men akkurat som med søtsakene, er det viktig at ikke hesten får i seg for mye. Så hold øye med saltsteinen i boksen. Man bruker å si at en hest bør få i seg omtrent 50 gram salt om dagen. Men dersom den svetter eller det er varmt ute, kan den ha behov for å få i seg det dobbelte.

Man kan oppsummere med å si at hester har godt av en godt tilpasset posjonering, riktig mosjon og trening.

Og ikke glem å gi hesten en real dose kjærlighet hver dag.