Regn, sol, pollen, støv og eksos fra trafikk gjør at møblene blir skitne og slitt med tiden. Det er noen som kan få seg en overraskelse når hagemøblene fra i fjor skal tas frem fra vinterskjulet.

Når møblene skal vaskes, er det viktig å vite at ulike typer møbler krever forskjellig behandling. 

Generelt om vask av hagemøbler 

De fleste hagemøbler kan rengjøres med vaskemidler for husvask. Dette er milde rengjøringsmidler som ikke skader materialet. Disse midlene kan påføres med trykksprøyte, vanlig svamp eller klut.

Deretter skrubbes møblene lett. Skyll alltid grundig; hageslangen egner seg bedre enn høytrykkspyler. Det er mengden vann som avgjør hvor godt det skylles, ikke trykket på vannet.

Møbler i kunstrotting

For vask av kunstrotting lønner det seg å bare vaske med myk børste og hageslange. Såpeskum kan nemlig sette seg mellom flettene og samle smuss og støv. Bruk derfor såpe sparsommelig og kun hvis møblene er svært skitne.

Plastmøbler

Selv såkalte vedlikeholdsfrie møbler trenger litt rens og vask for å holde seg fine, ettersom det kan feste seg grønske, sopp og alger i løpet av vinteroppbevaringen. Sorte prikker eller flekker på plastmøbler er tendenser til mugg. For å få bukt med disse på plastmøbler finnes det en noen enkle metoder å prøve ut.

  • Kloroppløsning: En kloroppløsning kan brukes på plastmøbler, men vær obs på den blekende effekten klor har. På hvite møbler vil klor hjelpe med å bleke hvit plast, men vær forsiktig med klorbruk på plastmøbler i sterke farger.
  • Skurekrem, svamp med skrubbeside og stålull: Plastmøbler blir også fine med skurekrem og svamp med skrubbeside. Stålull kan benyttes, men prøv på et lite synlig sted først og pass på at stålullsåpen hele tiden skummer, for å unngå riper.
  • Grønskefjerner- Sliter du med mer gjenstridig grønske eller alger, kan en grønskefjerner brukes. Den brukes direkte på tørr flate, og skal ikke spyles av. 

Tremøbler

  • Klut og vann: Tremøblene settes inn ved bruk av klut eller svamp. La oppløsningen virke en times tid og skyll av med hageslangen.
  • Bekjemp mugg med klorin: Oppdager man mugg på tre- og kurvmøbler, kan man prøve fjerne dette med klorin-oppløsning. Ved tegn til muggdannelse, kan også møblene settes inn med en blanding av 0,5 dl klor per liter kaldt vann. 
  • Salmiakk til møbler uten mugg: Er det ingen tegn til mugg, kan du bruke en salmiakkløsning: ½ dl salmiakk per bøtte vann. Bruk en langbustet børste for å komme til i sprekkene. 
  • Bruk grønnsåpe til impregnering: På møbler i ubehandlet tre, virker grønnsåpe som impregnering. Ved behandling av ubehandlet treverk må du dosere høyere enn vanlig grønnsåpevann (5 dl grønnsåpe per liter vann).

Gode vaskeredskap gjør jobben raskere

En effektiv måte å vaske hagemøblene på, er ved å bruke en skikkelig børste, som denne roterende vaskebørsten med såpetank.

Bruk av høytrykksspyler kan være effektivt- men vær forsiktig og pass på å ikke komme møblene for nært med høytrykksdysen. Det kan nemlig forårsake flass av maling og skader, særlig på tremøbler og rottingmøbler.

Nøyaktig hvor nært man kan gå med høytrykksvaskeren kommer an på modellen. For best mulig effekt bør man påføre kjemi med skumsprayeren som følger med vaskeren.

Det anbefales å dekke over hagemøblene i kraftig regn, snø og frost. Felleskjøpet har et utbredt sortiment i trekk til hagemøbler, samt putekasser.