19.06.2023 | Solenergi Norge as

På det meste kan solcellene produsere i overkant av 60 kilowatt, og i utgangen av mai har dagsproduksjonen vært oppe i 413 kilowatt-timer i døgnet på en god solskinnsdag med en strømpris på 141 øre/kWh samme dag utenom avgifter og nettleie. Med en forventet produksjon på drøye 60 000 kilowatt-timer gjennom hele året skal strømkostnadene blir betydelig lavere for Jon Roger Neslund.

– Solcelleanlegget vil gjøre at strømkostnadene halveres, om ikke mer, på årsbasis. Jeg har et jevnt forbruk av strøm gjennom hele året, så dette vil utgjøre mye for meg, sier han.

På gården produserer han slaktegris, bygg og litt havre, i tillegg å drive skogdrift og jaktutleie. Nå har bonden investert omkring 650 000 kroner i solceller. Med Innovasjon Norge på laget og grønt lån fra banken, vil det nye anlegget på gården være nedbetalt i løpet av seks år. Om strømmen blir dyrere, går det enda raskere.

Produserer strøm til salg og eget bruk

Jon Roger har bare så vidt begynt å høste energi av solstrålene. Anlegget kom i gang i oktober 2022, og da hadde han brukt flere år på å vurdere ulike løsninger for å få ned energikostnadene. Regnestykket hans gikk ikke opp før strømprisene galopperte. Men da prisen for strøm passerte ei krone per kilowatt-time, fikk Jon Roger virkelig fart på planene om et solcelleanlegg på gården sin.

Og nå, sju måneder ut i driften, ser han full produksjon fra solcellene. – Fra slutten av februar, og spesielt i mars, tok produksjonen seg opp betydelig. Nå er det veldig bra, så hittil følger vi solkurvene og anlegget produserer absolutt som antatt, forteller han.

I april og mai gjorde solcelleanlegget betydelig utslag på strømregninga. Det gjør at Jon Roger ikke bare får strøm til eget bruk, men at han også kan selge en del videre.

På takene til fjøset, verkstedet og korntørka ligger solcellene vendt mot to ulike himmelretninger – sør og øst. Det gjør at bonden på Neslund får utnyttet mye av strålene fra sola. Selv i de mørkeste vintermånedene, produseres det strøm – selv om det ikke blir så mange kilowattimene av det. Det ble for eksempel produsert 55 kWh 14. februar og 99 kWh 27. februar.

Solceller krever lite vedlikehold

Lavere strømkostnader er den største fordelen for Jon Roger, men solceller er også enkle i drift. Anlegget krever lite vedlikehold. Det går gjerne 20-25 år før han trenger å tenke på å gjøre noe med solcellene på taket.

Anlegget er levert av Solenergi Norge og montert av Folldal Elektro. Pris var utslagsgivende for valg av leverandør.

– Jeg tok en runde for å sjekke priser, og Solenergi Norge kom best ut. De hadde en fornuftig pris og er leveringsdyktige. Alt har gått på skinner, og de har vært veldig behjelpelige med utforming, beregninger og i prosessen med montering, sier han.

Solceller på taket

SØR OG ØST: På Neslund gård er det solceller på tre tak.

Et bilde som inneholder Mobiltelefon, Bærbar kommunikasjonsenhet, Kommunikasjonsenhet, Mobilenhet

APP: 30. mai kl 12:59 produserer anlegget 46,74 kW, og så langt denne dagen har det produsert 200 kWh, leser Jon Roger Neslund ut av mobilen.

 

VIDEO: Jon Roger Neslund forteller om investeringen i solceller på Neslund gård i Alvdal.