Brødrene Ole og Per Haakaas i Trøgstad mener Swift og Rapid har vært en fordel under de svært tørre forholdene. Dave Eggum i Nes er glad han ikke var for tidlig utpå med Swiften. Hos familien Dahlen i Levanger spirte det flott etter den nye Spiriten, men så satte det inn med regn og kjølig vær.
Preget av situasjonen
– Vi var alle preget av situasjonen, sier Dave Eggum. Han forteller fra møte med kollegene i jordhelse-gruppa han er med i. De var samlet på gården hans 12. juni, dagen før vi var på tråden. Tørken var selvfølgelig det altoppslukende temaet – og værmeldinga. Den varslet fortsatt dagevis med sterk varme, men med en liten antydning om ettermiddagsbyger.
– Mye av åkeren her har klart seg til nå, så jeg føler jeg har gjort veldig mye riktig. Når vi nå sitter med fasiten i hånd, er jeg glad vi ikke sådde leira to uker før. Da hadde vi hatt ytterligere tørk. Men vi tåler ikke ei uke til med denne varmen, konstaterer Eggum overfor Samvirke. Som de andre Väderstad-bøndene vi følger, bruker også Eggum Swift-kultivator, og han harver stort sett en gang før han sår med sin seks meter Spirit.
I midten av juni var åkeren på leira begynt å lide, mens den fortsatt sto pent på mjelejorda som er kjent for å ha stor vannkapasitet og god kapillærevne.
– På mjelen står åkeren foreløpig som i fjor. Men det vil bli tørt der også, og den sterke varmen er ikke bra. Det er kjett nå. Høstkornet er dårlig og for vårkornet er værmeldinga helt tragisk. Håpet mitt er at vi får en tordensmell og 10-15 millimeter regn. Da hadde vi klart oss ei uke om været skulle snu, sier Eggum.
Eggum ga vårkornet 7 kg N/daa ved såing. Blir det lovet regn, vil han trolig gi ytterligere 4 kg N/daa. Fortsetter varmen, er det lite tvilsomt om han gir noe mer enn vårgjødslinga.
Dave Eggum tror tørken ville rammet enda hardere dersom han hadde sådd tidligere.
– Må være optimist når en driver med dette
– Vi er optimistiske til sinns. Det må en være når en driver med dette. Men vi skulle gjerne hatt pent regn hver dag ei uke nå, sier Ole Haakaas.
Da vi snakket med Trøgstad-bonden var det ingen tegn til at han skulle få ønsket oppfylt. Snarere tvert i mot. Yr viste varmt og tørt vær over Østlandet i lang tid framover.
RÅME: Harving med Swift kort tid før såing beholdt mye av fuktigheten i Trøgstad.
Haakaas forteller at oppspiringen av både korn, erter og åkerbønner var jevn og god etter den «nye» brukte fire meter Rapiden som Ole og broren Per tok i bruk i vår. Og maskinen gikk helt uten problemer. Men tørken har satt sitt preg på utviklingen.
– For høsthveten tror jeg løpet er kjørt for å få en ordentlig avling. På de tørreste kulene begynte den å skyte ei uke ut i juni. I vårkornet syntes vi vi hadde fin åker fram til ca. 1. juni, men nå trenger vi vann. Vårkornet er på 5-bladstadiet og står rolig. Det har begynt å bli gule blader i bunnen, og selv om plantene busket seg godt nærmer det seg at de gir opp og kaster buskingskudd, sier Haakaas.
– Dere pløyer ikke og kjører kun Swift før dere sår. Hvordan slår det ut i forhold til tørken?
– Jeg tror det er veldig fordel i slike år som dette. Når stubben ligger rolig til et par dager før vi sår, får vi minst mulig uttørking, beholder spireråmen og får jevn oppspiring. Vi har ikke sett forskjeller i oppspiring mellom kornslag eller mellom korn, erter og åkerbønner.
– Vi har direktesådd noen flekker med vårhvete for å prøve, men der har vi ikke så bra oppspiring. Der har det vel blitt litt for lite jord rundt frøet, sier Haakaas. De fjerner ikke halmen.
Brødrene Haakaas har både bønner og erter.
– De har kommet fint og ser greie ut så langt. Men jeg tror de har sluttet å vokse de siste dagene og også disse trenger vann. Våre erfaringene er at erter klarer tørke ganske bra, sier Haakaas.
PROTEINVEKSTER: Ole og Per Haakaas har mye åkerbønner og erter. De sto fortsatt pent i midten av juni. (Foto: Ole Haakaas)
Godt utgangspunkt
– I slutten av mai, etter såing, var det rundt to og ei halv uke med mye regn og kaldt vær. Åkeren ble stående mer eller mindre i ro, så vi lå langt etter normalen. Men nå er det ikke meldt annet enn sol og over 20 grader framover, så da havner vi kanskje i andre enden av skalaen, sier Ådne Kjeldsen Dahlen.
Han forteller at det på noen nybrottsarealer ble tendenser til drukning med gulning. Her har de vært utpå med kalksalpeter for å hjelpe åkeren over kneika.
– Varmen som er meldt framover er ikke ideelt for buskingsforholdene. Vi skulle gjerne sett at været hadde vært omvendt med mer pent i starten og kjøligere og fuktig vær nå. Men det er ikke krise. I utgangspunktet ser mye ganske bra ut, sier Kjeldsen Dahlen.
Ådne og broren Johan har sådd med familiens nye seks meter Spirit og benyttet Väderstads SeedEye-teknologi for frøtelling til å så med variert såkornmengde. I 2-radsbygget Annika varierte de såmengden fra 370 til 600 frø per kvadratmeter. Telling etter oppspiring bekreftet at inndelingen de hadde foretatt på jordet, så ut til å ha vært riktig for å jevne ut åkeren.
– Så bløtt som det har vært, har vi ikke sett nærmere på utviklingen i åkeren, og har derfor ikke ytterligere informasjon. Det er imidlertid vanskelig å se forskjeller med det blotte øye, sier Ådne.