28.06.2022 | Felleskjøpet

August er tiden for rideskolestart, og mange spørsmål dukker opp om hva slags utstyr man må ha for å begynne å ri. På markedet i dag er det veldig mye fint utstyr både til barn, unge og voksne. Det er også veldig mye dyrt utstyr som kanskje ikke er nødvendig, og det er ikke alltid man behøver å velge det dyreste alternativet for å bli en trygg og god rytter. Noe av utstyret er nødvendig for å ha en sikker og god rytteropplevelse.  

Her er en liste over det aller viktigste utstyret, sammen med noe som er «kjekt å ha». 

Nødvendig utstyr: 

 1. Godkjent ridehjelm - Det er spesielt viktig å beskytte hodet i et fall. Har hjelmen din tatt skade av fall bør du bytte den ut med en ny slik at man er sikker på at den er hel og i orden. Mange ridesentre og rideskoler leier ut ridehjelmer, men med tanke på sikkerhet, hygiene og smitte kan det være kjekt å ha sin egen hjelm. Ridehjelmer er utviklet for å beskytte mot den type skader som oftest kan skje ved fall fra hesten, andre typer hjelmer, for eksempel sykkelhjelmer, skal ikke brukes ved ridning.
 2. Godkjent sikkerhestsvest med rygg og frontskinne - Alle ryttere under 16 år må ri med godkjent sikkerhetsvest. Denne beskytter rygg og indre organer om man faller av hesten, og den beskytter kroppen mot slag og støt. Mange ridesentre og rideskoler leier ut sikkerhetsvest, men igjen, med tanke på sikkerhet, hygiene og smitte kan det være kjekt å ha sin egen sikkerhetsvest slik at man er sikker på at vesten passer godt til kroppen.
 3. Hansker som gir godt grep - Da beskytter man hendene mot gnagsår og blemmer, og man får et godt grep på tøylene. 
 4. Når man rir bør fottøyet ha en liten hæl for å hindre hele foten i å skli gjennom stigbøylen og sette seg fast. Dersom man ikke beskytter leggene enten med lange ridestøvler eller leggchaps vil ofte stigbøylene klype huden på leggen, noe som er veldig ubehagelig for rytteren. De fleste velger høye ridestøvler som kommer i mange varianter. Til rideskolebruk er det ikke nødvendig med de dyreste modellene, de første ridestøvlene kan gjerne være i gummimateriale fremfor lær, slik at de også tåler å brukes under arbeid i stallområdet. 
 5. En behagelig ridebukse eller rideleggings med eller uten silikon gir rytteren en bedre ridefølelse. Silikon gir bedre feste mot læret i salen, men dette er ikke spesielt viktig på den aller første ridebuksa.

 

Kjekt å ha: 

 1. Ridestøvler - Her finnes det en rekke varianter i ulike prisklasser og det kan være fristene å skaffe skreddersydde lærstøvler. Det er utrolig behagelig med ridestøvler i lær som sitter godt på foten og leggene beskyttes godt med lange ridestøvler. 
 2. Ridebukse - En god ridebukse er behagelig å ri med, gir et godt grep i salen og hindrer at man får gnag av stigbøyleremmene. Enten du bruker ridestøvler eller leggchaps, har ridebuksen stor betydning for hvor behagelig du vil føle deg når du rir. Se etter ridebukser som er laget av lett og pustende materiale. Disse vil gi rom for bedre luftsirkulasjon, noe som kan hjelpe deg å holde temperaturen nede. Ridebukser laget av pustende bomull er et perfekt valg for ridning om sommeren, mens en foret er perfekt om vinteren.
 3. Ridestrømper - Hindrer gnag av stigbøylene og de trekker til seg fuktighet fra foten din. Velg strømper med forsterket såle i pustenende bomull for gunstig komfort.  
 4. Ridepisk - En egen pisk er fint å ha med seg på rideskolen så slipper man å låne av andre. De kommer i mange fine farger og er til ekstra hjelp for å kunne forsterke hjelperene når man rir. 
 5. Pussekasse med børster - En pussekasse med egne børster, hovkrok, mankam, manbørste, ansiktsbørste, manstrikker, svamp og showsheen er fint og ha med seg når man skal på rideskolen eller i stallen. Da kan man hjelpe til i stallen med stell av hestene.
 6. Ridejakke - Det er godt og ha en stalljakke man kan bruke når man er på rideskolen. De er i behagelig stoff og tilpasset en aktiv hverdag i stallen. Man slipper å bruke de samme klærne som man bruker når man er på skolen.
 7. Ridetrøye og ridevest. Når du ser etter t-skjorter og jakker du skal bruke i stallen, vil lette og pustende materialer være det beste. De bør ikke sitte for stramt, da litt plass mellom deg og plagget vil gi rom for naturlig ventilasjon mens du rir. Polyesterklær er fine på den måten at de ikke holder på svettelukt, de puster og er komfortable selv etter flere timer i stallen.
 8. Hjelmbag – En fin bag som beskytter ridehjelmen godt når den ikke er i bruk.
 9. Ridestøvelveske – Fin bag som beskytter ridestøvlene når de ikke er i bruk. De holder seg rene og pene og man har kontroll på hvor ridestøvlene blir oppbevart.

 

Hva SKAL rideskole-garderoben inneholde? 

 1. Godkjent ridehjelm
 2. Godkjent sikkerhetsvest med rygg og frontbeskyttelse.
 3. Ridesko/ridestøver med hel.
 4. Hansker som gir ett godt grep.