02.04.2023 | Håvard Simonsen

Så langt denne vinteren har Eggerud over 80 brøyteturer i Stryknes hyttefeltet. Når snøfallene er rundt halvmeteren og vindkastene kommer opp mot 30 meter pr. sekund, er det ingen spøk å drive brøyting her. Hverken for sjåfør eller utstyr.

– Driftssikkerhet er helt avgjørende. Utstyret må gå feilfritt når alle skal på hytta torsdag og fredag. I tillegg kreves det smidighet og god komfort når øktene blir lange, sier Eggerud.

Han understreker at begge deler er innfridd med servicen han får hos Felleskjøpet og teknologien og kjøreegenskapene som John Deere-traktorene byr på.

– John Deere har den råeste hytta på markedet. Den er stor og gir god oversikt, noe som er vesentlig når du brøyter snø. Varme og ventilasjon er også god. Det kan bli fryktelig kaldt på Hovet der jeg holder til, men hytta dugger aldri når vi kjører ned fra fjellet, og jeg kan sitte i bare t-skjorta, forteller han.

6R185 med CommandPRO

Eggerud har nylig oppgradert fra en 6155R til John Deeres nye 6R185, for øvrig hans sjuende John Deere de siste 20 åra.

– Jeg er kjempefornøyd. 6155R-en som jeg byttet inn, gikk som ei kanonkule, men med 6R185-en er det enda mer krefter. Strengt tatt hadde jeg vel ikke trengt å gå opp et hakk, men så er det interessen, da... Min erfaring er at ytelsen hos John Deere-traktorene matcher større modeller hos konkurrentene både i trekkraft og på kraftuttaket. John Deere har lite effekttap, konstaterer Eggerud, som er over gjennomsnittet interessert i traktor og en dyktig selvlært mekaniker.

 

Bak på traktoren har Eggerud en Tokvam Monster-fres og foran sitter en Tokvam V-plog. Han styrer begge med John Deeres CommandPRO kjørespak, som har 11 programmerbare betjeningsknapper.

– Jeg har ikke hatt kjørespak før, men har ikke angret på at jeg fulgte selgerens oppfordring om å ta med den. Nå bruker jeg kjørespaken til alt og er veldig fornøyd. Plogen foran har jeg på egen spak, men alle andre funksjoner som tut og klaff, kantvinge, hydraulikk og vending fram og tilbake har jeg i kjørespaken. En ting jeg virkelig liker, er at det går så raskt å stille om fra kjørepedal til auto. Jeg liker å kjøre i vanlig auto, for da justerer du både farten og turtallet. Og turtallet er viktig i forhold til kastelengda på snøen hvis noe står i veien. Men kjører du inn i ei fonn med skikkelig føykesnø må du dra opp med mye turtall, og da er det kjekt å ha kjørepedal. Da er det bare å dra på håndgassen, så er det justert om, sier han.

På 1000 meter

Eggerud kaller seg hobbyentreprenør. Ved siden av full stilling hos Oddvar Øygard AS med hele Sør-Norge som arbeidsfelt, brøyter han snø om vinteren og driver med graving og transport om sommeren.

– Det meste av snøbrøytingen er som innleid hos andre entreprenører. Jeg brøyter alt fra eneboliger og hyttefelt til skogsbilveier. Hyttebrøytingen er i Myrland-området på veien mellom Hol og Aurland, der de høyeste områdene ligger på 1000 meter. Stort sett kjører vi med én traktor, men i helgene når det er mange på hyttene, er vi to, forteller han.

Enda bedre framkommelighet

En ting Eggerud framhever med John Deere-traktorene, er deres framkommelighet i snøen.

– De er bedre til å ta seg fram enn noen andre. Drivverket og lavt tyngdepunkt gjør at traktorene drar seg nedpå. Samtidig er de mjuke og fine i bevegelsene. Vendingene fram og tilbake er superraske, men likevel mjuke. Dette virker å ha blitt enda bedre på 6R185. Jeg skjønner nesten ikke hvordan de får det til, sier Eggerud, som legger til at dette betyr mye når han sitter og brøyter.

Eggerud kjører med Nokian TRI 2-dekk med et stort antall pigger, og han har væskefylte framdekk.

– 375 kg væske i hvert framdekk gir bedre stabilitet og større gripeflate, mener han.

Eggerud mener ingen kan matche stabiliteten til John Deere og synes nye 6R185 er enda bedre langs vegen enn forgjengerne. Han trekker også fram de «rå» bremsene, som han mang en gang har fått prøvd på blåisen. Dette stemmer godt med at John Deere har framhevet denne modellen som en velegnet transporttraktor. Felleskjøpets maskinselger på Gol, Ole Kolbjørn Brenn, forteller at han får mange tilbakemeldinger om modellens gode egenskaper på veg.

– Jeg lurte jo på om 6R185 bare var en «oppstylting» av tidligere 6155R, men her er det en annen girkasse og nye fram- og bakakslinger, og den tåler mer moment, sier Eggerud, som har detaljgransket sin nye traktor.

– John Deere foretar hele tiden oppgraderinger som ikke nødvendigvis markedsføres så hardt, men som gjør traktorene stadig bedre, poengterer Brenn.

Liker sitt nye Monster

Til denne sesongen investerte Eggerud i Tokvams kraftigste 2-trinns fres, 260THS Monster, som han allerede har brukt over 500 timer.

720x394 Eggerud_20230320_15.jpg

FULL FRES: Monster-fresen fra Tokvam gjør jobben i all slags snø. – Den tetter seg aldri og fryser ikke, sier Eggerud.

– Fresen har enorm kapasitet, men går likevel lett. Den er åpen og drar snøen fint gjennom. Den tetter seg aldri, for vifta sitter helt opp mot tuten. Hvis du må dra med deg snø, er den lett å kjøre i gang igjen, fordi den er giret så godt ned. Den store svingkransen gjør at den blir sterk og at tuten aldri fryser. Og så er det en kjempegod innfesting på 3-punkten, med bjelker som går tvers gjennom fresen og helt bak i viftehuset, oppsummerer han.

V-plogen foran er en Tokvam VT320.

imagerzpkr.png

RYDDER VEI: Tokvam v-plog er effektiv og stabil.

Egne tilpasninger

Den erfarne snøbrøyteren og mekanikeren har gjort egne tilpasninger både på traktoren og snøutstyret. Han har an laget en buk som er hengslet under traktoren og enkelt kan demonteres med få skruer. Denne buken hadde han også på sin forrige traktor.

– Når du kjører i hard føykesnø, beskytter buken følere og alt utstyr på undersiden, sier Eggerud, som ikke bruker traktoren i skogen.

På Monster-fresen har han vinkla stålet i bunnen 14 grader så det arbeider mer aggressivt.

– Da skraper det bedre. Men det er en balansegang. Blir det for aggressivt vil fresen begynne å hoppe, forklarer han.

Plogen har han utstyrt med 15 mm ekstra stål på skjæret. – Dobbelt stål gjør at plogen ikke blir fullt så aggressiv, særlig på litt bløt grusveg. Det er vel og bra at plogen er tung, men det blir roligere gange med dobbelt stål. Dessuten forlenger du levetida på stålet, ikke bare dobbelt, men fire ganger så lenge. Mer stål gjør at det blir mindre varmegang, som er det som tar stålet, sier Eggerud.

Han har også selv satt på fjærer på plogen for å stabilisere sidebevegelsene. Dette er for øvrig tilgjengelig som tilleggssett fra Tokvam.

imagedqexu.png

EFFEKTIV EKVIPASJE: – Ingen tar seg fram i snøen som en John Deere, sier Håkon Eggerud, som synes den nye 6R185 Med Tokvam-utstyr foran og bak er en effektiv kombinasjon.

Sparer diesel der han kan

Eggerud kjører alltid fresen med 1000 omdreininger på PTO-en.

– Det blir mye mindre belastning og da slipper du havari på traktor, tapper og akslinger. Nå har jeg også 1000 eco-innstilling og den er kjempefin når du skal frese kantstrenger eller bare pusse opp litt. Da kan jeg kjøre med turtallet ned i 1200 og spare diesel, sier han.

Generelt mener han John Deere-traktorene bruker lite drivstoff.

– Med 6155R-en brukte jeg 12,5 l/t. Jeg vet at andre kan være helt ned i 9 l/t, men da må en huske på at jeg har mye fjellbrøyting. Jeg har ikke målt den nye 6R185-en ennå, men håper den under normal brøyting vil gå på det samme som forgjengeren, sier Eggerud.

Sjuende John Deere

Eggeruds John Deere-traktorer begynte med en 6320 i 2002. Siden er det blitt en 6430, to 6150R og to 6155R, før han fikk sin nye 6R185 i mars i år.

– Jeg har så å si aldri hatt driftsstans. Den siste John Deere'n jeg byttet inn hadde gått snaut 2000 timer, og det eneste jeg hadde gjort var å skiftet to lyspærer. Felleskjøpet fant heller aldri noe unormalt på den under servicene, forteller Eggerud, som har fullservice-avtale på traktorene sine hos Felleskjøpet.

Eggerud roser for øvrig hjelpen han får hos Felleskjøpet på Gol.

imageqlqz.png

HJORT NR 7: Den nye 6R185 er Håkon Eggeruds sjuende John Deere.