20.11.2020 | Camilla Mellemstrand

Som mange andre drømmer også John Rognlien fra Våler i Østfold om å kjøpe splitter ny traktor, men når du er 25 år og snart skal kjøpe gård med 300 tonn melkekvote, 600 dekar dyrka mark og et fjøs fra 1995, er det ikke akkurat noe problem å bli kvitt pengene.

- Jeg bruker mye tid på Finn og har kjøpt både traktor, såmaskin og slåmaskin brukt av Felleskjøpet. Når man er nyetablert må man spare penger der man kan. Jeg var ikke besatt av å kjøpe et bestemt traktormerke. Jeg har jobba både som landbruksmekaniker og i anleggsbransjen og har jeg vært borti ulike merker. Det viktigste for meg er at en traktor kan brukes til det jeg skal bruke den til og at jeg har råd til den, oppsummerer den unge bonden. Valget falt på en Case 2012-modell.

Tilpasses lommeboka

Sjefen for Felleskjøpets nasjonale bruktsenter på Kløfta, Tor Helge Uglum, er glad for å kunne hjelpe bønder å finne den traktoren de trenger.

- Å hjelpe folk med å finne det som passer akkurat deres drift, er bondenytte i praksis. Siden vi tar alle traktormerker i innbytte når vi selger nye John Deere-traktorer, sitter vi med et fargerikt fellesskap her på bruktsenteret. For oss spiller det ikke så stor rolle om vi selger John Deere eller andre merker. Det viktigste for oss er å hjelpe bøndene med å finne en traktor som passer deres behov og lommebok. Får de et godt forhold til oss, kan det hende de kjøper andre ting fra Felleskjøpet seinere, sier Uglum.

Totalleverandør

Da John Rognlien kjøpe traktoren fra bruktsenteret var han verken kunde eller medlem hos Felleskjøpet. Traktorsalget ble en vei inn. Nå er han både medlem og kunde.

- Bestefar handla mye med Norgesfôr, men jeg vurderer å kjøpe kraftfôr og gjødsel fra Felleskjøpet. Det er praktisk å handle med en totalleverandør, så man slipper å forholde seg til så mange ulike leverandører og kontaktpersoner. Felleskjøpet har jo det meste, sier bonden.