Meny

Mer, bedre og renere

Felleskjopet image

Bærekraft

Bærekraftig landbruk har alltid handlet om å etterlate gården i enda bedre stand til neste generasjon. For å få til det må bonden drifte lønnsomt og tenke langsiktig. Slik har Felleskjøpet og bonden jobbet sammen i generasjoner med å dyrke jord og godt dyrehold.

Nå står bonden og samfunnet foran store klimautfordringer. Som næring er vi blant de første til å kjenne konsekvensene av klimaendringer på kropp og åker. Det har gjort oss til tilpasningsdyktige innovatører innen klima. Denne energien tar vi med oss inn i arbeidet med å oppfylle våre klimaforpliktelser, og sammen skal vi sørge for grønne fremskritt som skaper verdens mest bærekraftige landbruk.

Fire av våre satsingsområder

Klimakutt på gården
Mer kortreiste råvarer
Dyrevelferd
Sirkulærindustri

Bærekraft i praksis

Ti år med åkerbønner
Trønderske kyllingbønder legger til rette for biene
Satser stort på beinrester av norsk kylling 
Fint å få henta plasten gratis
Bærekraftfôr kutter utslipp tilsvarende 100 000 biler
Kraftfullt samarbeid om mer norsk mat
Økt matproduksjon trygger Norge
Næringsrike råvarer til norske husdyr
Rundballplast fra fornybare råvarer
Dyrevelferd er god bærekraft
Husdyrene gir Norge et bærekraftig landbruk
Verdens mest bærekraftige ku
Forsker på fremtidens dyrefôr
Sirkulærøkonomi gir nye muligheter i norsk landbruk
Slik kutter vi klimagassutslipp fra landbruket
Fem fakta om klimautslipp fra bonden

Bærekraft

Dyrevelferd

Gjenvinning

Sirkulærøkonomi

Melkebonden Ole

Grisebonden Arne Elias

Potetbonden Nina

Aktuelle artikler om bærekraft

Spiser seg store på gjær fra norske grantrær Spiser seg store på gjær fra norske grantrær

Disse smågrisene er med på et helt spesielt innovasjonsprosjekt. ... Les mer

Spart verden for 200 tonn kjemisk beis Spart verden for 200 tonn kjemisk beis

ThermoSeed behandlet såkorn- et bærekraftig kvalitetsstempel som gir friske, rene og spiredyktige frø! ... Les mer

God agronomi gir lønnsom øko-produksjon God agronomi gir lønnsom øko-produksjon

Kjersti og Kristian Narum mener de sitter igjen med rundt 400 000 kroner ekstra på sine 700 dekar, fordi de driver jorda si økologisk. – Mindre utgifter, høyere kornpriser, høyere tilskudd og 80-85 % avlingsnivå, gjør regnestykket enkelt, mener bøndene. ... Les mer

Kraftfullt samarbeid om mer norsk mat Kraftfullt samarbeid om mer norsk mat

Til daglig er mange av dem konkurrenter. Nå samles store aktører fra dagligvarebransjen, næringsaktører og forskningsinstitusjoner i et eget partnerskap hvor norsk matkorn og planteprotein står i sentrum. ... Les mer

Trønderske kyllingbønder legger til rette for biene Trønderske kyllingbønder legger til rette for biene

Kyllingbønder i Trøndelag har denne sommeren sådd blomsterstriper langs kornåkrene sine på et areal som tilsvarer 13 ganger Lerkendal stadion, for at trønderske bier lettere skal finne mat. ... Les mer

Bærekraftig potetproduksjon under midnattssola Bærekraftig potetproduksjon under midnattssola

Steigen: For Dina og Henning på Fonn-Holand gård handler bærekraftig matproduksjon om best mulig utnyttelse av gårdens ressurser og en anstendig inntekt for arbeidet. ... Les mer

Betalingspartnere